PR Cikkek

Téli gumi vásárlás: használt vagy új abroncs mellett érdemes dönteni? (x)

Létrehozva: 2022.09.28.

Módosítva: 2023.01.30.

A hideg idő beköszöntével eljön a téli gumicsere ideje. A jelenlegi gazdasági helyzet sokakat a fokozott takarékoskodásra sarkall, így jelentősen megnőtt a használt abroncsok utáni kereslet. Vajon megéri másodkézből téli gumit vásárolni? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár újrahasznosítani a mások által használt abroncsokat? Cikkünkben ezekre a kérdésre adunk választ és bemutatjuk, melyek a szezonális gumi szett előnyei!

Forrás: Freepik

Miben más a nyári és a téli gumi? 

Mielőtt az új és használt abroncs vásárlást összevetnénk, fontos röviden ismertetni a téli és a nyári gumik egyedi tulajdonságait. 

1. Anyagösszetétel 

A időjárási körülmények befolyásolják az útfelület tulajdonságait. Míg az izzasztó nyári napokon tűzforró a beton, addig télen gyakran fagyos és jéggel borított. Az optimális teljesítmény érdekében eltérő a nyári és téli gumik anyagösszetétele. 

A szilárdabb és keményebb szerkezet érdekében a téli gumik magas szilika tartalmúak. Ennek köszönhetően hideg útfelületen sem válnak túl merevvé. 

A forró úton történő vezetéshez jobban képes adaptálódni a nyári gumi, mivel puhább anyagösszetételű. 

2. Futófelület mintázata 

Megfigyelted már, hogy a téli gumik mintázata mély barázdákból, kapaszkodókból és sűrű lamellákból áll, míg a nyári gumi futófelülete telített? Ez nem véletlen! Az évszak specifikus mintázat a nagyobb fokú tapadást szolgálja. A téli abroncs a csúszás megakadályozása érdekében támogatja a fékező-, vonzó- és oldalirányú erőátadást. Míg a nyári gumik nagy felfekvési területe fokozza a tapadást. 

3. Teljesítmény 

Bár a négyévszakos gumik jelentős fejlődésen mentek keresztül és átlag vezetési szokású embereknek jó választást jelenthetnek, továbbra is igaz, hogy a szezonális gumi szett nagyobb teljesítményre képes. Amennyiben sportosan vezetsz, nagy menet távolságot teszel meg és imádod a lóerőket, dönts a szezonális abroncsok mellett! 

4. Fogyasztás 

Tudtad, hogy a fogyasztást nagymértékben befolyásolja a gumi állapota? A nyomás mellett, az évszaknak megfelelő abroncs használata is támogathatja a hatékony üzemanyag felhasználást. 

5. Amortizáció 

Nem az évszaknak megfelelő abroncsot használod? Ez jelentősen növelheti az amortizációt, így idejekorán szükségessé válhat a gumicsere. Csökkentsd a gumi kopását és használj téli abroncsot a fagyos hónapokban! 

7°C fokos szabály, avagy mikor érdemes téli gumira váltani? 

Jól ismert az autósok körében az úgynevezett 7°C fokos szabály. Hogy mit jelent pontosan és miért érdemes észben tartani?  

A nyári gumik használata nem javasolt az év azon időszakában, amikor a középhőmérséklet tartósan 7 °C feletti. A késő őszi és téli hónapokban az útfelület hőmérséklete a megjelölt határérték alatti Magyarországon, így ilyenkor érdemes téli gumikra váltani. 

Használt vs. új téli abroncs: melyiket érdemes választani? 

A gazdasági helyzet miatt a pénzügyi tudatosság és spórolás sokak érdeklődésének fókuszába került. Természetes, hogy a téli gumi vásárlás során is igyekeznek tartózkodni a túlköltekezéstől. Ez lehet az egyik oka annak, hogy megnőtt a használt gumi vásárlás iránti kereslet. De vajon valóban érdemes másodkézből abroncsokat vásárolni? Korántsem! Összefoglaltuk miért nem javasolt használt abroncsot venni: 

  • Garancia hiánya: Használt gumi vásárláskor a legtöbb esetben lemondunk a garanciáról, így esetleges hiba esetén nem érvényesíthetjük a fogyasztói jogainkat. 
  • Helytelen tárolás: A szakszerűtlen gumi tárolás kárt tehet az abroncs szerkezetében és csökkentheti a termék élettartamát. A használt gumi vásárláskor nem ellenőrizhető a korábbi tárolás körülménye. 
  • Alacsony gumi profilmélység: A használt gumik futófelülete amortizált, így a profilmélység jóval kisebb lehet, mint az új termékeké. Ez fokozhatja az aquaplaning, azaz a vízen való felúszás kockázatát és növelheti a féktávot. Dönts a biztonságos, új abroncsok mellett! 
  • Rejtett sérülések: Tudtad, hogy a használt abroncsokat sokszor félig felfújt állapotban lehet megvásárolni? Ilyenkor nehezebben észlelhetőek az olyan rejtett hibák, mint például a kezdetleges szálszakadás. 
  • Rövid élettartam: Az elnyűtt abroncsok rövidebb ideig használhatóak, mint az új gumik. Így könnyen lehet, hogy az egységnyi időre vetített használati költség mégsem olyan kedvező. 
Fotó: Freepik

A fentieket összegezve, nem javasolt a használt téli autógumi vásárlása. Spórolni szeretnél a téli gumi vásárláskor? Akkor fogadd meg a következő tanácsokat! 

  1. Használd ki a szezonális kedvezményeket! Ilyenkor gyakran 10-20%-kal alacsonyabb áron juthatsz a kiszemelt termékhez! 
  2. Vásárolj megbízható téli gumit, így hosszú ideig használhatod a megvásárolt abroncsot! 
  3. Dönts kedvező ár-érték arányú termékeket kínáló kereskedő mellett! 

Abroncs vásárlás online: Abroncs Kereskedőház Kft. 

Téli gumit szeretnél vásárolni? Válaszd Magyarország vezető online abroncs kereskedőjét! Az 1995-ben, családi vállalkozásként alapított Abroncs Kereskedőház Kft. (AKH) a magyar gumiabroncs piac értékesítési és szolgáltatási területén belül több kategóriában is piacvezető. Az AKH több mint 30 neves márka egyedülállóan széles választékát forgalmazza, emellett saját márkák importjában és forgalmazásában is kiemelkedőek a magyarországi piacon. A cég éves forgalma meghaladja az 1 millió darab abroncsot is. 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184255_auto_resized.jpg
origo.hu

Ezt kell tudnia a hétvége időjárásáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27713_resized.jpg?avcount=1714743317
origo.hu

Újabb drámai lépés a világháború felé - Ezt követeli Macron

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178025_auto_resized.jpg
life.hu

A legtöbben figyelmen kívül hagyják azt a jelet, ami a párkapcsolat végét jelentheti

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183581_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181114_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185006_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27709_resized.jpg?avcount=1714743317
origo.hu

Borzalmas gyerekbántalmazás Érden: fejbe dobott egy kisfiút a nevelő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177819_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184870_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714743317
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/-QOHEGhzQJLxwbobl6_dg-Jmb13ToljY2S2y-6aSLDQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3Y2EyYTk2OWYwNDRhYWM5MzIxMGJjYTljNzRmOTY5.jpg
PR Cikkek

Mennyit számít az első benyomás valójában egy állásinterjún? (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/qYarjVyF3BBjFGbp-zfy1kIrvMtBX6jf0THtRfTrv3k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y5NjRiMjMwZjZjZTQ5MDRiMjU3NDUwMjhmNWQ0OWMz.jpg
PR Cikkek

Hogyan legyünk környezettudatosak a tavaszi nagytakarítás során? (x)