PR Cikkek

Milyen monitort érdemes venni 2021-ben? (x)

Bors

Létrehozva: 2021.03.09.

A monitor a PC-k lelke. Megfelelő kijelző nélkül minden, amit a számítógépen végzünk, szinte megoldhatatlan, akár játékot, akár fényképek vagy videók megtekintését tűzzük ki célul, nem beszélve az interneten való böngészést. Jelenleg a jó és hatékony display játékra, otthoni szórakozásra vagy munkára, illetve professzionális célokra használható. Különbségek felbontásban és leginkább a termék árában mutatkozik meg.

Széles a kínálat

A gyártók (pl.: Samsung, LG) folyamatosan tesztelik és fejlesztik a különböző megjelenítési jellemzőkkel és funkciókkal a monitorokat mely funkciók és specifikációk a legértékesebbek a monitor használatának szempontjából? 4K, 1440p, 1080p, vagy csak HD felbontású legyen? Mennyit számít a frissítési gyakoriság és a válaszidő? És hogyan kellene megváltoznia a prioritásoknak, ha a játék vagy alkalmazások, vagy az általános használat a lényeg? A legegyszerűbb eszközöket már 30 – 60 ezer forint árkategóriában meg tudjuk venni, leginkább online. Egy biztos a legjobb 4K játékmonitorok palettáján nagy felbontású funkciókat is találunk, a gamereknek mindemellett egy strapabíró számítógéppel is rendelkezniük kell, nem beszélve az anyagi ráfordításról. A leggyakrabban otthoni munkára vagy kikapcsolódásra keresünk hatékony készüléket.

Legfontosabb monitor vásárlási szempontok

Határozzuk meg a monitor fő célját: játék, professzionális vagy általános használat. A játékosoknak általában a gyors frissítési gyakoriságot és az alacsony válaszidőt kell előtérbe helyezniük, míg szakembereknek a színpontosságot kell figyelembe venni, és az általános használatú felhasználóknak kevésbé specifikus igényeik vannak, de gyakran nagy kontrasztú, úgynevezett VA panellel rendelkező monitort választanak.

Minél nagyobb a felbontás, annál jobb a kép. A monitor felbontása jelzi, hogy hány monitor pixel van szélesség x magasság formátumban. 1920 x 1080 (más néven 1080p, Full HD (FHD) és HD) a minimum, amire szükség van. Ugyanakkor élesebb képeket kapunk UHD-vel, és még élesebbeket 4K-val. 

A méret szintén számít. A pixelsűrűség nagy hatással van a monitor minőségére. Egy nagyobb monitor alacsony pixelsűrűségű lesz, ha alacsonyabb a felbontása. A tipikus asztali távolságokból történő megtekintéshez a 32 hüvelyk már elég „nagy”. 

Frissítési arány: nagyobb a jobb. Ez megmutatja, hányszor frissíti a monitor új információkkal másodpercenként, és hertzben (Hz) mérik. A nagyobb számok jobb, simább és kevésbé szaggatott képeket jelentenek. A frissítési gyakoriság különösen fontos a játékosok számára, akik legalább 75 Hz-es monitorra vágynak (a legtöbb játékra tervezett monitor legalább 120 Hz-t kínál), a lehető legkisebb válaszidővel kombinálva. Ha nem játszunk, akkor a 60 Hz-es frissítési frekvenciának meg kell felelnie.

Válaszidő: definiálja, hogy a monitor mennyi idő alatt változtatja meg az egyes képpontokat feketéről fehérre, vagy ha a GTG válaszideje, a szürke egyik árnyalatáról a másikra. A hosszabb válaszidő a mozgás elmosódását jelentheti játék közben vagy gyors tempójú videók nézésekor.

Szükséges-e webkamera a monitorhoz?

Egy jó minőségű monitort használhatunk videócsevegésre akár skype-on keresztül, vagy üzleti konferenciahívásokra. Ebben az esetben érdemes elgondolkodni azon, hogy a display-t beépített webkamerával vagy külön akarjuk megvenni. A beépített webkamera kényelmes, és további biztonsági intézkedéseket, például arcfelismerést rendelhetünk hozzá a számítógép eléréséhez. Gyakori, hogy a számítógépet használók külön kamerát vásárolnak. Mindezek mellett az önálló webkamera frissítése vagy cseréje sokkal könnyebb, mint a beépített kamera funkciójának megváltoztatása.

Összegzés

A legfontosabb, hogy olyan képernyőt válasszunk, amely minden igényünket kielégíti és nem utolsó sorban belefér a költségvetésbe. Arról is érdemes meggyőződni monitor vásárlásakor, hogy az eszköz ugyanazt a bemeneti kapcsolatot fogadja el, amelyet a számítógép kimenetként használ, vagy különben venni kell egy HDMI kábelt, ami párosítható a készülékkel. A legtöbb új márka már tartozékként tartalmazza a legújabb HDMI 2.0 kábeleket. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180365_auto_resized.jpg
origo.hu

Meghalt Kerényi Miklós Máté édesanyja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714593618
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180176_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175766_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174010_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176315_auto_resized.jpg
vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27653_resized.jpg?avcount=1714593618
origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174011_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180309_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Benkő Péter is megszólalt a Thália Színházban történtekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714593618
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180460_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/qYarjVyF3BBjFGbp-zfy1kIrvMtBX6jf0THtRfTrv3k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y5NjRiMjMwZjZjZTQ5MDRiMjU3NDUwMjhmNWQ0OWMz.jpg
PR Cikkek

Hogyan legyünk környezettudatosak a tavaszi nagytakarítás során? (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/Ulh7JX0BCTkrNZ6A1-HjMK0APmr6zXsgfJD4Snluds8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzEzMmQ0YThmNWU4ZjQwMDM5NzA1MDFhNjFjYzIxMWQx.jpg
PR Cikkek

Hogyan segíthet a Tevékenységeim az Ön vállalkozásának? (x)