PR Cikkek

Öt pontban az építkezésről (x)

Címkék
építkezés

Bors

Létrehozva: 2020.01.15.

Mielőtt belekezdenél egy építkezésbe, nagyon sok dolgot végig kell gondolnod ahhoz, hogy ésszerű döntéseket tudj meghozni. Ez manó nélkül szinte lehetetlen.  Az internet segíthet, de a világhálón való eligazodás, az információhalmaz, ami ebben a témában kering, hatalmas és átláthatatlan. Ezért megpróbáljuk összefoglalni a házépítés során felmerülő kérdéseket, hasznos tanácsokat illetve tippeket, hogy segítséget nyújtsunk neked.

1. Miért és hol építkezünk?

Az első nagy kérdés, amivel szembesülünk, ha új otthonra vágyunk: építsünk vagy készen vegyünk? Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya is, hiszen ha mi építjük, akkor olyan lesz, amilyennek mi szeretnénk. Annyi szoba lesz és ott, amennyi és ahol mi akarjuk, tervezhetünk zeneszobát a gyereknek, vagy külön helyiséget, ha barkácsolni akarunk, a garázs akkora lesz, amekkorára mi szeretnénk, és a szobák is a mi igényeinknek megfelelő méretűek lesznek.

És persze hol? Egy dolgot ugyanis megtanultam mások keserű példáján: soha nem vennék telket olyan helyen, ahol nem lehet biztosan tudni, mi fog a következő 5-10 évben épülni. 

Láttam már olyat, hogy valaki megvette a telket, felépítette rá álmai házát, majd rá pár évre a szemben lévő beépítetlen részt eladta az önkormányzat és felépítette rá egy lakóparkot, ami nem csak a ház értékét csökkentette, de a tulaj búcsút mondhatott az addig nyugalomnak is.

2. Az ügyintézés titkai?

Miután jó alaposan megfontoltuk azt, hova építsünk, és az is kiderült, mi a helyzet a szomszédokkal, jöhet az ügyintézés. Például a telekkönyv ellenőrzése, és a Helyi Területrendezési Terv alapos áttanulmányozása, ami azért fontos, mert meghatározza, hogy az adott telken mit építhetsz.

Aztán ott van az E-építési napló, ami egy olyan központi alkalmazás, amely alaposan megkönnyíti az életed, hiszen ide tudod feltölteni és itt tudod tárolni a különböző dokumentumokat, és ezen tudsz kommunikálni a különböző hatóságokkal is.

3. Milyen házat építsünk?

A nagy (sok millió forintos) kérdés persze az, hogy milyen házat is építsünk, mennyire legyen az egyedi, vagy az angoloknak van igazuk az egyforma sorházaikkal? 

A romantika persze az egyediség mellett szól, ugyanakkor ez rengeteg buktatóval és veszéllyel is jár (a városképről most nem beszélve), és ehhez még csak el sem kell kezdeni megépíteni, igaz ez már a tervezési szakaszra is.

A még ki nem próbált ötletek, a kiforratlan elképzelések komoly kockázatot jelentenek, ráadásul ezek jellemzője, hogy sokszor csak a megépítés, ne adj Isten a beköltözés után derülnek ki a gondok, ami nem csak bosszúságot, de súlyos kiadásokat is jelenthet.

Természetesen senkit sem szeretnék lebeszélni álmai megvalósításáról, azonban érdemes mindezt végiggondolni és átnézni pár típustervet.

4. Falazzunk együtt!

Ha nekiállunk az építkezésnek, akkor el kell döntenünk, miből is épüljön fel leendő otthonunk. Döntenünk kell például arról, hogy úgynevezett kiegészítő hőszigeteléssel ellátott, vagy inkább egyrétegű szerkezetet használjunk. Az Ytong Lambda termékek alkalmazásával ez utóbbi gazdaságosan és gyorsan megvalósítható, hiszen egy munkafázisról beszélünk, mivel nem kell vacakolni a külön hőszigetelő réteg felvitelével. Mindez ráadásul energiahatékony és környezetbarát módon történik.

Az Ytong Lambda 37,5 cm termék használatával a követelményekhez képest is magasabb hőszigetelő képességű falakat (U=0,22 W/m2K) építhetünk úgy, hogy eközben nem generálunk - az esetleg rosszul megválasztott kiegészítő hőszigetelés miatt - páratechnikai problémákat sem. Az Ytong Lambda 50 cm széles elemeivel már (U=0,16 W/m2K) hőszigetelő képességű falazatok építhetők egyetlen munkafolyamattal. Így az innovatív termék alkalmazása hosszútávon fenntartható és értékálló befektetést biztosít.

5. „Használati útmutató”

Miután elkészült álmaid otthona, érdemes egy pár dologra figyelni, amikor beköltözött a család, hogy hosszútávon fenntartható és értékálló maradjon az ingatlan.

Vedd figyelembe, hogy az első (néha a soron következő) fűtési időszak összefügg a nagyobb energiafelhasználással. Ehhez kapcsolódik a technológiai nedvesség elpárologtatása, pl. a falazatokból, aljzatbetonból, vakolatból. Ügyelj a nedvesség folyamatos eltávolítására - különös tekintettel a rendszeres szellőztetésre és a szellőzők zavartalan működésére, a penész és gombák falakon való megjelenésének megakadályozására.

Ne feledkezz meg a szellőző, fűtő és füstelvezető csövek átjárhatóságának vizsgálatáról évente legalább egyszer. Az ellenőrzést megfelelő szakmai jogosítvánnyal rendelkező személy (pl. kéményseprő) végezze.

Használd az energiát úgy, hogy ne pazarolj. Ez a fűtés ésszerű és tudatos használatával érhető el. A távollétedben állítsd a hőmérsékletet alacsonyabbra. Már 1 C° hőmérsékletcsökkentéssel mintegy 6 % fűtési energia megtakarítást jelent. A szükségtelenül égő lámpák leoltása az elektromos energia felhasználásának csökkentését eredményezi.

Takarékoskodj a vízzel, ne folyó vízbe moss fogat illetve javíttasd meg a csepegő csapokat. Használj korszerű alacsony vízfogyasztású háztartási berendezéseket és igyekezz összegyűjteni az esővizet, hogy a locsolással is spórolhass.

Írta: Csák Gyula

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188224_auto_resized.jpg
origo.hu

Készül a világháborúra az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27753_resized.jpg?avcount=1714842311
origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188125_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Idegesek a Fehér Házban: nem számítanak ukrán sikerre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150934_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188418_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Végre fellélegezhetnek a jobboldaliak: simán nyerhet Szentkirályi Alexandra Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27751_resized.jpg?avcount=1714842311
origo.hu

Madeleine McCann tragédiája: szomorú évfordulóhoz érkezett a világ leghíresebb gyerekeltűnési ügye

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187437_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 4-10.: a szerdai újholdnál megtalálhatjuk a közös nevezőt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27744_resized.jpg?avcount=1714842311
mandiner.hu

Fizetett propagandistákkal akarja lejáratni ellenfeleit Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188366_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Súlyos vonatbalesetről jött hír: nagy késések vannak, most mentenek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188272_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ennyi volt! Olyan veszélyes, ami az ország felé tart, hogy azonnali riasztást adtak ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186385_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/-QOHEGhzQJLxwbobl6_dg-Jmb13ToljY2S2y-6aSLDQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3Y2EyYTk2OWYwNDRhYWM5MzIxMGJjYTljNzRmOTY5.jpg
PR Cikkek

Mennyit számít az első benyomás valójában egy állásinterjún? (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/qYarjVyF3BBjFGbp-zfy1kIrvMtBX6jf0THtRfTrv3k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y5NjRiMjMwZjZjZTQ5MDRiMjU3NDUwMjhmNWQ0OWMz.jpg
PR Cikkek

Hogyan legyünk környezettudatosak a tavaszi nagytakarítás során? (x)