Bors Online

2014. november 28., péntek - Stefánia

Bőrét is széppé varázsolja a cékla

2011.01.20. 20:00
Jó hatással van az emésztőrendszerre, normalizálja a vérnyomást, vízhajtó és méregtelenítő hatású, mégsem fogyasztjuk elegendő mennyiségben: ez a cékla. Alább ezért azt mutatjuk be, miért egészséges, és milyen sokféleképpen használható fel e növény.
Tucatnyi módon felhasználható
A cékla legelterjedtebb felhasználási formája a saláta, pedig szinte mindenféle ételhez használható, sokféle íz- és tápanyag- kiegészítést érhetünk el vele. A hagyományos ecetes-cukros céklasalátán kívül más salátákhoz is használhatjuk: tojássalátához, zellersalátához, sajttálakhoz, hidegtálakhoz, halakhoz, mártásokhoz, de kínálhatjuk köretként megsütve burgonya mellé is. Készíthetünk belőle céklalevest, vagy a kedvelt orosz borscsot. Belereszelhetjük fasírozottba, szendvicskrémbe, és akár húst is tölthetünk vele. A cékla antioxidáns hatása nyersen érvényesül a legjobban, ezért betegség esetén gyümölcscentrifugával nyerjük ki a nyers céklalét és igyunk belőle naponta háromszor egy decilitert, megelőzéshez elegendő heti egy-két deciliter. Segítségével az influenzát és a megfázást is elkerülhetjük. Sárgarépalével keverve igazi májtisztító bombát kapunk.
- A cékla véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen, tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket védi a külső szabad gyökök támadásától, gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző hatású, fenntartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát és szabályozza a májanyagcsere- folyamatait. És nincs vége a sornak. Ez az ízletes konyhakerti növény – melynek a jellegzetes lilásvörös gyökerét fogyasztjuk – serkenti a vérképzést, növeli az ellenálló-képességet, valamint támogatja a nyirokrendszer működését.
-Sokrétű gyógyhatása régóta ismert – nem véletlen, hogy a Földközi-tenger környékén már 3000 évvel ezelőtt ismerték, míg hazánkban „csak” négyszáz éve hódít. A népi gyógyászatban régóta használják, a tudatos táplálkozásban azonban még mindig nem nyerte el méltó helyét, még mindig jóval kevesebbet eszünk belőle, mint amennyit kellene. Ennek az egyik oka talán éppen az információ hiánya: nemcsak magáról a cékláról tudunk keveset, hanem a felhasználási és fogyasztási lehetőségeiről is. Ugyanakkor a benne rejlő vitaminok, védőanyagok sem vonultak be úgy a köztudatba, mint betegségmegelőző és gyógyító lehetőségek.

-Magas folsavtartalma elengedhetetlen a szövetek növekedéséhez, így kivédhető vele néhány születési rendellenesség, ezért kismamáknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

-Vérképző hatása széles körben ismert, ugyanis a vas és számos nyomelem jobban felszívódik a szervezetünkben a céklából, mint más növényből.

- Gazdag C-vitaminban, ami növeli a szervezet ellenálló-képességét, és véd a fertőzésektől. A céklagyökérben található pektin segíti a nehézfémek és a fölösleges koleszterin kiürülését. A benne lévő kálium és magnézium hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, segít megelőzni a magas vérnyomást, a szív- és érrendszeri betegségeket. Cink-, mangán- és réztartalma a növekedésben, fejlődésben kiemelkedő fontosságúak, de kedvező hatást gyakorolnak a nemi mirigyekre is. A növények közül a cékla áll első helyen a szilíciumtartalomban, ami erősíti a bőrt, a kötőszöveteket, az ereket és a csontokat.

Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, foszfort, jódot, bórt, ként, kobaltot, lítiumot, stronciumot, melyek a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez szükségesek.

-Vörös festékanyaga, a betanin gyulladáscsökkentő és antidepresszáns hatású. A cékla a szervezetben megnöveli a máj méregtelenítéséhez elengedhetetlen antioxidáns enzimek aktivitását, ezáltal megvédi a májsejteket azoknak a káros szabadgyököknek a hatásától, amelyek a máj méregtelenítő munkája közben keletkeznek. Májvédő hatása alkoholproblémákkal küzdő embereknél is segítséget nyújthat, még a másnaposságot is enyhíti, továbbá gátolja a zsírmáj kialakulását is. Másik festékanyag az antocián szintén véd a szabadgyökök káros hatásaitól, lelassítja a sejtek káros oxidációs folyamatait, fokozza a sejtek oxigénellátását.

- Lúgosító hatásának köszönhetően megszünteti a gyomorsavtúltengésből származó kínzó gyomorpanaszokat.

- Tisztító hatásának köszönhetően felgyorsítja a belek működését, így a táplálék nem sokáig pang a bélcsatornában, felgyorsul a méreg- és a salakanyagok távozása. Enyhén hashajtó hatású, ami székrekedésben és aranyérpanaszokkal küzdőknek nagy segítséget jelenthet.

- Az indiai orvoslás – a földközi-tengeri kultúrákhoz hasonlóan – szintén régen felismerte a cékla gyógyító, tisztító hatását, ezért mitesszerek, pattanások, korpásodás ellen már évszázadok óta alkalmazzák.

-A középkorban fej- és fogfájás enyhítésére használták, valamint az idős és beteg emberek roborálására.

Kavisánszki Mária
Get Adobe Flash player