Zoltán képezte ki Angelina Jolie gyilkológépeit

12 Tanösvény címmel köny­vet írt az a volt magyar kaszkadőr, aki többek között Angelina Jolie szerb katonáit képezte ki A vér és méz földje című filmben. A Holisdac Önvédelmi Akadémia vezető trénere, Papp Zoltán egy bosnyák ellenállót alakít a filmben, akire végül a szerbek rágyújtják a házát, és agyon is lövik. De nem csak filmes élményeiről, tapasztalatairól ír, megtanít arra is, hogy tanulással miként tudjuk elérni céljainkat. Szerinte, ha a kilenc éve elhunyt Heath Ledger tisztában lett volna a karakterformálás veszélyeivel, talán még mindig élne.

Az egykori kaszkadőr számos szuperprodukcióban közreműködött

– A hollywoodi sztárok folyamatos életveszélyben vannak saját színészi módszereik miatt. Ma már pszichológusok serege figyeli őket – magyarázta a Borsnak a szerző, aki oktatott közelharcot Jeremy Ironsnak is az Eragonban.

Jolie a délszláv háborúról forgatott filmet © Northfoto

– Az összes nagy színész – már Marlon Brando és James Dean is – a Lee Strassberg módszer szerint dolgozik, mi annyit jelent, hogy a saját belső és külső tapasztalataikból építik fel a szerepet. Ennek a követője Jolie is. Az volt a kérése, hogy minden élethű legyen. Van olyan színész, aki erre nem képes. A New York bandáiban Daniel Day-Lewis majdnem belehalt a tüdőgyulladásba, mert a forgatás alatt végig a vékony korabeli öltözéket hordta. Heath Ledger pedig nem tudta feldolgozni az általa alakított figurákat, ezért szedett nyugtatókat, amelyek a vesztét okozták.