Celeb

Visszavárja a diktátor Edvin Martont

D. A.

Létrehozva: 2017.03.02.

Veszélyes terepre merészkedett Edvin Marton: önként lépte át a világ utolsó sztálinista diktatúrájának határát. A hegedűművész Kim Dzsong Il néhai észak-koreai államfő emlékére játszott a rettegett kényúr világtól elzárt népének – no és magának Kim Dzsong Unnak.

Kézről kézre járt a Liszt Ferenc repülőtéren Edvin Marton útlevele. Csodájára járt mindenki, nem véletlenül: észak-koreai vízum volt benne. A zenész ugyanis a 2011-ben elhunyt Kedves Vezető, Kim Dzsong Il emlékére rendezett háromnapos fesztiválon adott koncertet. A világhírű művész ráadásul akkor tartózkodott Phenjanban, amikor az államfő, Kim Dzsong Un féltestvérét meggyilkolták. Edvin Marton felesége, Adrienn az utolsó pillanatban tudta meg az úti célt, de hiába kérlelte, hogy maradjon itthon.

– Körülbelül másfél hete jöttem haza, csak pozitív tapasztalataim voltak. A feleségem nagyon féltett, nyugtatgattam, nem kell, felesleges. Tizenketten voltunk fellépők, mindenki máshonnan érkezett. Mindannyian kaptunk tolmácsot, luxusszállodában szállásoltak el bennünket, ahol még CNN is ment. A telefonjainkat azonban elvették ás átnézték, internet nem volt. Egy korcsolyacsarnokban világ-és olimpiai bajnok műkorcsolyázókkal – többek közt olimpiai bajnok barátommal, Pljuscsenkóval léptünk fel. Elképesztő színvonalas fesztivál volt, tizenkét fogásos vacsorával, és biztonsági szolgálattal – mesélte lelkesen élményeit a Borsnak Edvin Marton, aki annyira tetszett a közönségének, hogy már most közölték vele: szeretnék élvezi játékát jövőre is. Nagyot téved, aki azt hiszi, Edvinnek ennyi elég volt a zsarnokságból, a hegedűművész ugyanis boldogan mondott igent.

Nem javasolt ország

A Külügyminisztérium az országot a „nem javasolt országok” körébe sorolja. A hiányzó infrastruktúra és a szigorú beutazási szabályok miatt jelenleg nincs lehetőség a klasszikus értelemben vett turizmusra. Ami kevés hír kiszivárog onnan, az több mint rémisztő. Szólnak hírek kivégzésekről, atomfegyver-esztelésekről. Aki oda érkezik, annak elveszik a SIM-kártyáját a határon, az útleveleket le kell adni, és az országba lépve állandó kísérőket kapnak a turisták, miközben a városokban is számtalan fegyveres őr tartja szemmel őket. Csak azt fotózhatják, amiket a hatóságok megengednek. Nincsenek kocsmák, szórakozóhelyek, a turisták számára csak étkezőket tartanak fenn.

– Szimpatikusak voltak, gyönyörű épületeket építenek, persze másfajta rendszer van ott, mint itthon, de nem diktátorok. Persze, mint bármelyik országban, annak nekik is problémáik, de barátságosak és vendégszeretőek. Kaszinótól kezdve minden van ott! Igaz, nem működik az ember telefonja, nincs internet, wifi. A diktátorság nézőpont kérdése. Máshogy működnek, de nincs ezzel semmi baj! – győzköd minket a művész, aki azt is elárulta lapunknak, hogy itthon hagyta Stradivariját. – Egy egymillió dolláros, vagyis 291 millió forintot érő hangszerrel utaztam. Több, mint kétszáz gyémánt díszíti – teszi hozzá és kiderül, hogy sem hangszerét, sem önmagát nem érezte veszélyben. Felesége, Adrienn viszont végigizgulta ezt a közel egy hetet.

Karafiáth Orsolya kiakadt

A költőnő két évvel ezelőtt két hetet töltött Észak-Koreában. Kiborult az ottani élet miatt.

– Amikor megérkeztünk, fogadóbizottság várt minket, és onnantól egy élpést sem tehettünk nélkülük. Mi ketten voltunk, ők hárman. Német nyelvű vezetést kértünk, de a második nap csatlakozott egy Magyarországon tanult vezető, Hunocska is, mert azt mondták, túl sokat beszélünk egymás között magyarul – árulta el a travelo.hu-nak.

Sebestyén Júlia műkorcsolyázó Kim Dzsong Il néhai elnöknek táncolt a jégen a születésnapja alkalmából 2008-ban.

Dennis Rodman kosárlabdázó három évvel ezelőtt Kim Dzsongunt köszöntötte 31. születésnapján. Dzsongun nagy Chicago Bulls-rajongó volt.

– Olyan sokszor utazik a férjem, hogy előfordul, azt sem tudom, hol van éppen. Amikor csomagolta a ruháit, akkor szólt, hogy ne aggódjak, nem tudjuk majd elérni egymást. Akkor mondta el, hova megy. Halálra ijedtem, kérdeztem, van-e opció arra, hogy lemondja a koncertet? Mondta, már nincs, mivel júniusban szervezték le. Nagyon aggódtam, de amikor hazajött elmesélte, hogy Észak-Korea nem olyan hely mint amilyennek beállítják. Biztonságban volt, imádták őt, jól érezte magát. De amikor hazajött úgy szorítottam magamhoz, ahogyan csak tudtam! – nevette el magát az Ízes élet háziasszonya.

Botrány Az interjú miatt

2014-ben Seth Rogen és James Franco forgatta le Hollywood egyik legbotrányosabb előzményekkel várt filmjét, Az interjút. A történet szerint két amerikai újságíró azért utazik Észak-Koreába, hogy a helyi diktátorral, Kim Dzsong Unnal készített interjú álcája alatt merényletet kíséreljenek meg a vezető ellen. A filmet a Sony forgalmazta, de már a bemutató előtt komoly fenyegetések érkeztek a méltóságukban sértve érzett észak-koreai vezetés részéről. A fenyegetésből annyi lett, hogy hekkerek törték fel a Sony titkos adatállományát, a filmet kinyomták az internetre, és mellesleg elloptak és nyilvánosságra hoztak egy csomó belső levelezést, ami aztán igen kínos helyzetbe hozott több hollywoodi hírességet. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144384_auto_resized.jpg
origo.hu

Nagy a baj: a németek közölték, Oroszország hamarosan megtámadja a NATO-t

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27222_resized.jpg?avcount=1713566712
origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143728_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elképesztő tündércukiság: legfrissebb fotóján Berki Emma tiszta apukája!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145007_auto_resized.png
hirtv.hu

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143473_auto_resized.jpg
life.hu

Most lehet félnivalója Tom Cruise-nak: lánya, a 18 éves Suri boríthatja a bilit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142134_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Meghalt Ferich Balázs, a Supermanagement társalapítója, Azahriah menedzsere

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27220_resized.jpg?avcount=1713566712
origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144894_auto_resized.png
lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713566712
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713566712
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145602_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/iAf_dNB5Qmol82puOI69Fa_tjYLlEM8DZ5xvAsnxKOQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2YxYzA5YzhiOWY3ZTRjOTZiODA5MDIwYTA4MDU5MTUy.jpg
Divat

A Next Top Model Hungary zsűritagja elárulta, mitől szép egy nő valójában

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/UwzHKNrO1pT7FNeUbRWSO86pUAhiACztqed1Did-Eig/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQxNjA4MjU0ZDdlMDQyMmVhZjViZWQ3NTgxMGQ0NDI0.jpg
Hűtlenség

"Úgyis megcsaltál, amikor akartál" – durva beszélgetés zajlott le Megyeri Csilla és párja közt