Celeb

Varga Miklós eltiltotta magát a feleségétől - interjú

Fái

Létrehozva: 2016.11.12.

<p>Nem tartozik a balhés rockzenészek közé, de így is regénybe illő az élete. Negyven éve van a pályán, hatvanéves. A 60 éves jubileumi koncertje okán, olyat is elárult magáról, <br /> amit eddig soha.</p>

Hogyan lett zenész?

Osztálykirándulásra az egyik srác dobgitárral a hóna alatt érkezett. A tábortűznél körülvették a csajok, pedig ő sem volt egy Adonisz. Ez inspirált engem is. A bátyám akkor már zenélt, ő segített. Az érettségi évében tanultam meg gitározni. Az egyik osztálytársam nagyon szeretett dobolni. Dobja nem volt, de a padláson talált egy úttörődobot püfölte folyton. Volt egy másik, aki furulyázni szeretett. Fújta, ha kellett, ha nem. Így lettünk trió. Később két esztergomi srác is beállt, egy basszus- és egy szólógitáros. Ez lett a Grog nevű amatőr banda, ami három rövid, de eredménytelen év után feloszlott. 1980-ban hirdettek egy tehetségkutatót, arra újra összeálltunk. Én továbbjutottam mint szólista, a zenekar pedig nem. Akkor kerültem kapcsolatba profi zenészekkel, jött a Zenit, majd a P. Box.

Mi hozta meg az áttörést?

A mai napig meghatározza a zenei pályám az Európa dal, és az István, a király rockopera, a színházi életem. Tudta, hogy külön született az Európa dallama és külön a szövege? Én szereztem a zenét, amihez eredetileg Kék farmer címmel írt Csiga Sanyi szöveget. De nem az lett a befutó. Varga Mihály írt egyet Európa címmel, amire elkezdtem dúdolni a dallamot. Tökéletesen illett rá! Hihetetlen, de egy hangot, egy betűt nem kellett megváltoztatni. Az Uránia moziban, 1984-ben mutattuk be. Háromszor kellett megismételnünk. A koncert után berontott az öltözőbe a Hungaroton marketingmenedzsere, hogy ebből azonnal lemezt kell csinálni. Csak a kislemez 170 ezer példányban ment el. Akkor megalapítottuk a Varga Miklós Bandet, ami 1990-ig tartott.

Közben az István, a királlyal beindult a színházi karrierje. Igaz, hogy a fiával, Szabolcscsal is játszik együtt?

Nemcsák Karcsi, a József Attila Színház igazgatója látta a fiamat szavalni egy kerületi rendezvényen. Megtetszett neki, hogy a gyerek 13 évesen ennyire érti, amit szaval. Megkérdezte, lenne-e kedve a Csalóka szivárványban játszani. Nekem azt mondta, ha amúgy is hozod a gyereket próbára, előadásra, akkor lenne itt neked egy szerep. Így lettem a levitézlett vándorszínész, Homály Szilveszter.

Koltay Gábor Julianus barátjában együtt szerepelt Franco Neróval, akivel többször összehozta az élet.

Háromszor futottunk össze. A Julianusban, a Honfoglalásban és amikor a magyar színészválogatottal Torontóban fociztunk. Ott rúgta a bőrt Franko Nero. 2-1-re vertük őket, enyém volt a győztes gólt. Akkor még csatár voltam, most hátvéd vagyok.

Minden rockzenésznek vannak életveszélyes sztorijai, egyet elmesélne?

A Szovjetunióban turnéztunk. Úgy volt, hogy Leningrádból december 23-án jövünk haza, otthon töltjük a szentestét. Budapestről Varsón át jött a Malév-gép, és ugyanígy vissza. A reptéren kaptuk a hírt, hogy Varsóban kigyulladt a repülő. 

A tartalék komoly késéssel, hajnalban érkezett meg, mi már tűkön ültünk. Felszállás előtt összevesztünk a reptéri személyzettel, mert túl sok színestévét vittünk. Nem akarták felpakolni, nekünk kellett felküzdeni a gépre. A felbőszült pakolók elől menekültünk a gépre, mert az már magyar felségterület. Onnan üvöltve szidtuk a felmenőiket. Pirkadt, amikor Budapest fölé értünk, de olyan pokoli köd volt, hogy nem engedélyezték a leszállást. Át kellett volna menni egy másik reptérre, ott 24 órás pihenőt tartani, vagyis idegen országban szentestéznünk. A pilóta bejelentette, hogy saját felelősségre hajlandó leszállni. Addigra bátorra ittuk magunkat, de amikor megláttuk, hogy a stewardessek halálra vált arccal kötik be magukat, azonnal kijózanodtunk. Kemény volt, pattantunk néhányat, de leértünk. Akkora tapsot pilóta még nem kapott.

A legkülönösebb sztori?

A nyolcvanas években meghívtak Irakba, Bagdadba Szaddám Huszein születésnapjára, amire egy fesztivált szerveztek. A világ legkülönbözőbb részeiről érkeztek fellépők. Hatalmas kulturális palotában léptünk fel, ahol az ünnepelt nem jelent meg. Az előadások alatt evett, ivott, kártyázott. Baromira nem érdekelte őket a produkció. 

Bejött a csajozásban, hogy zenész lett?

Élénkebb lett irányomban a figyelem. Az életemnek az egy zajosabb időszaka volt, de már megállapodtam. Későn érő típus voltam, ez igaz a házasságra, a gyerekek születésére is. El kellett telni néhány évtizednek, hogy helyükre kerüljenek a dolgok. Én így tudok házasságban élni, nincs hiányérzetem, elkerült a kapuzárási pánik. Fiatalon megkaptam azt, amit a férfi elvár, így tudok a gyereknevelésre összpontosítani.

Két tehetséges gyereke van. A lányát, Vivient ismerjük Az ének iskolájából.

Sosem toltuk őket, mindent a saját erejükből értek el. A kicsi lányom, nyolc-tízéves lehetett, amikor elém állt: apa, taníts meg énekelni. Megmutattam neki Céline Dion dalát, a a My heart will go on-t a Titanicból. Tanuld meg, és ha elénekled, akkor lehet. Egy hét után elém állt, és előadta szinte ugyanúgy, mint Dion. Ma már olyanokat tud énekelni, amit én nem, és még csak 15 éves! Készül az első albuma, és már két videoklipje van a YouTube-on. Most, hogy az életműkoncertemre készülök, én is feltettem egy dalt. A lányomnak negyvenezres megtekintése volt, nekem 145.

Ők is fellépnek a koncerten?

Igen, ott lesznek december 3-án a Syma-csarnokban a hatvanadik születésnapomon. Negyven év alatt óriási volt a merítés. Azokkal a kollégákkal fogok duettet énekelni, akikkel játszottam együtt. Nagy Feró, Kalapács Józsi, Sasvári Sándor, Keresztes Ildikó, Radics Gigi, Makrai Pali és két olyan titkos meglepetésvendég, akik egyedül is megtöltenek egy Arénát.

Nem beszél a magánéletéről, de a gyerekeinek édesanyjuk is van. Árulja el, hogyan szerettek egymásba?

1986-ban ő 16 éves volt, a Tini Trióban táncolt az ikertestvérével és egy barátnőjükkel. Olyan művészek mögött léptek fel, mint Korda György vagy Gergely Robi. A turnémenedzserünk kitalálta, hogy lépjenek fel velünk. Hallani nem akartam róla. Egy hardrock zenekarban minek ugráljanak kislányok? De a menedzser be­erőszakolta a triót. Mivel nagyon szépek voltak, mint zenekarvezető, kiadtam az ukázt: senki sem kerülhet közelebbi kapcsolatba velük. Abból csak baj lenne. A dobos, Soldos Laci persze megszegte, és megpróbálta a feleségem ikertestvérét behálózni. Végül is a kapcsolatuk egy-két évig tartott, nem következett be, amitől féltem.

És önök? Betartotta a saját szabályát?

Igen, a mi kapcsolatunk a turné után néhány hónappal kezdődött. Harmincéves voltam, Erika még nem volt 17, de akkor kezdtem leállni a tombolós korszakkal. 13 év korkülönbség nem annyira sok. Nyolc év után házasodtunk össze, adtunk időt, hogy összecsiszolódjunk. Azért ilyen tartós a házasságunk, mert semmit nem siettünk el. Minden házasságban vannak hullámhegyek és -völgyek, azt túl kell élni. De a családnál job­bat máig nem talált ki az ember. A végtelenségig konzervatív vagyok.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139894_auto_resized.jpg
origo.hu

A világ legjobb focistájának totális csődje és egy nagyképű 11-es végezte ki a Manchester Cityt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27206_resized.jpg?avcount=1713513014
origo.hu

Háborús hangulat van Brüsszelben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141360_auto_resized.jpg
mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140755_auto_resized.jpg
ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143028_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Lőw Zsolt a Mandinernek elárulta, jön-e Újpestre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27205_resized.jpg?avcount=1713513014
origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713513014
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713513014
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142944_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142175_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/BXXBwj8joBF5Kps72FIDvCRWYFkq-XVRY9c7pJQm9Mc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzFiNmZlOGViZDQ5YjQ1Y2Q4MDMyMDdhNDJhYWEyYTc0.jpg
Család

Rubint Réka megrendítő vallomása: „A gyerekekkel eltöltött időt később nem lehet pótolni”

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/6bsESZcbegwTv-qqCYlu4r9pYw2qwPqVHqF0Y5A7fm0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MxNDQzMmQ2ZTJiNzRiOWZhZGYwY2JlMzQ3MDVlMDAx.jpg
BOTRÁNYOS

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket