Váratlanul vitte el a tüdőbetegség Rajhona Ádámot

Bár régóta gyengélkedett, senki sem számított arra, hogy végzetesre fordul Rajhona Ádám állapota. Ő maga is az életre, a nyári vakációra készült.
Bár régóta gyengélkedett, senki sem számított arra, hogy végzetesre fordul Rajhona Ádám állapota. Ő maga is az életre, a nyári vakációra készült.

Bár régóta beteg volt, senki sem számított arra, hogy örökre lehunyja a szemét. A 72 éves művész sem készült még elmenni, színházi szerepeket akart, nyaralást tervezett. Kollégáit megdöbbentette halálhíre.

© MTI

A legjobb barát volt

Harkányi Endre évek óta jó barátja volt a színésznek, nemcsak az öltözőjük volt közös a Vígben, hanem örömük és bánatuk is.

– Ádám remek ember és kolléga volt, bármikor fordulhattam hozzá a bajaimmal. Egyetlen hibája volt, hogy a cigarettáról nem tudott lemondani még ak­kor sem, amikor már nagyon gyenge volt a tüdeje. Ennek ellenére, amikor a kórházban kicsit javítottak az állapotán, bejött, játszott. Emlékszem, mindig villamossal járt, szerényen élt, nem élte a színészek fellengzős életét – mesélte Harkányi, aki így emlékszik barátja munkájára: sosem színészkedett, nem játszott, ő egyszerűen ott volt a színpadon.

RONCSFILM: 1992, Budapest, VIII. kerület …Bánsági, Mucsi, Pap Vera, Reviczky… Elképesztő szereposztás, amiben természetesen helye volt Rajhona Ádámnak is. Szomjas György filmje máig az egyik legnépszerűbb magyar mozi

Kútvölgyi Er­zsébet talán a legközelebbi ba­rátja volt Rajhona Ádámnak, mégsem tudtak találkozni már rég.

– Nagyon jó barátom volt, szóhoz sem jutok. De nem csak a barátom volt, az öcsém, a bátyám, az apám, az anyám, a nővérem és a húgom. Tiszteltem és szerettem a munkáját is – mondta elérzékenyülve a színésznő.

Könnyező kollégák

Lukács Sándor épp egy próba szünetében vette fel a telefont. Megdöbbent.

– Ádám nagyon régóta rossz állapotban volt, ha jól tudom, tüdőtágulásban szenvedett. Le vagyok sújtva – mondta.

Mi a COPD?

Rajhona Ádám halálát állítólag az úgynevezett COPD (ez az obstruktív tüdőbetegség nemzetközi rövidítése) okozta. Ez a kór legtöbbször visszafordíthatatlan hörgőszűkülettel jár. A COPD kezelhető, de leghatékonyabb a megelőzés.

Igaz, mély barátságot ápolt Rajhona Ádámmal Kern András, könnyeit nyelve beszélt róla.

– Játszottunk együtt Az élet mint olyan című darabban, ami épp a halállal, az elmúlással foglalkozik. A Gondolj rám! című filmemben pedig ő játszotta az apósomat. Illetve nem is játszott. Ő sosem játszott. Hiteles volt, igaz, közel a valósághoz, nem volt benne semmi mesterkéltség. Nagyon őszinte volt a színpadon, szinte észrevétlenül, eszköztelenül játszott. Úgy engedett belelátni egy ember lelkébe, hogy nem tett hozzá mást, csak az embert. Azt hittük, visszatér – csuklott el Kern hangja.

EGÉSZSÉGES EROTIKA: Rajhona és Koltai Róbert, azaz Falkay elvtárs és Bozondi János üzemi tűzoltó. A két színész a film forgatása alatt szoros barátságot kötött, imádták azokat a felvételeket, ahol hátrafelé kellett járniuk

Szerettük Ádám bácsit

A józsefvárosi Baross utca olyan, mint egy kis falu. Mindenki ismer mindenkit. Össze is sereglett az összes szomszéd, amikor péntek délelőtt egy mentő parkolt le.

– Sokszor láttam őt, igaz, az utóbbi időben mintha kevesebbet járt volna az utcán – mondja a kapuszomszéd kisboltos a Borsnak. – Láttuk a mentőt, de arra gondolni sem mertünk, hogy Ádám bácsihoz jött – folytatja a férfi, aki megrendült a hírtől, hogy nincs többé a kedves szomszéd.

SORSTALANSÁG: Rajhona utolsó filmes munkája, ami – ha úgy tetszik – egy felejthetetlen pályafutás méltó befejezése. Az Oscar-díjas moziban láthattuk utoljára

– Rendszeresen járt be, de az utóbbi hónapokban elmaradozott – idézi fel Rajhona hétköznapjait a pék, aki számára csak egy kedves és mindig udvarias öreg úr volt, aki szerette a sütiket.

Rajhona Ádámot hetvenkét éves korában, az otthonában érte a halál. Szerettei körében, nyugodt körülmények között töltötte utolsó perceit. Nem is kí­vánhatott volna többet a sorstól, nagyon szerette a feleségét.

Életút

Rajhona Ádám Marosvásárhelyen született, 1943. december 4-én. Kolozsváron érettségizett, majd vegyészetet tanult, de abbahagyta, mert jobban vonzotta a színészet. A marosvásárhelyi színművészeti főiskolán végzett, ahonnan a temesvári Magyar Színházhoz szerződött. A kaposvári Csiky Gergely Színháznak 1974-től tagja, aztán 1982-ben átszerződött az akkor a szakma csúcsának számító Katona József Színházba. Végül a Vígszínházba hívták, haláláig a társulat tagja volt.

Minden kollégája nagyra tartotta az óriási tudású, szerényen élő Rajhona Ádámot

Több mint negyven filmben és tévéjátékban szerepelt, munkásságát Jászai Mari-díjjal, érdemes művész díjjal ismerték el, és megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét.