Vajna Timi szorong Damu szabadulása miatt

Néhány nap, és Damu Roland kilép a börtön kapuján! A színész már a húsvéti ünnepeket is kint tölti. Ez a hír azonban lehet, csak őt és feleségét tölti el örömmel...
Néhány nap, és Damu Roland kilép a börtön kapuján! A színész már a húsvéti ünnepeket is kint tölti. Ez a hír azonban lehet, csak őt és feleségét tölti el örömmel...

Damut 2010 novemberében tartóztatták le, mert volt menyasszonyát, Vajna – akkor még Palácsik – Tímeát megverte és megerőszakolta. Hamarosan ki is mérték Damura a négy és fél év letöltendő börtönt. A színész már akkor azt mondta, Tímea juttatta őt rács mögé: „Úgy jöttem a bíróságra, hogy felmentenek (...). De azt, hogy Palácsik hazugságaira elítélnek, a legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna”.

Azóta eltelt jó néhány év, gondolhatjuk, megnyugodtak a kedélyek. A Bors idei, március hetedikei számában azonban robbant a bomba! Damu unokahúga, Zita üzent rajtunk keresztül Tímeának:

„Amit tettél, arra magyarázat, sem bocsánat nincs! (...) Vigyázz, nehogy az élet egyszer igazságot szolgáltasson, és visszaüssön! A testvérem kibírta a börtönt. És jól van, mert erős, és egyre erősebb lesz. Túl van rajtad! Bár soha nem fogja elfelejteni, mit tettél vele, és mi sem, hogy ezzel mit tettél velünk” – fogalmazta meg akkor többek között e gondolatait Zita.

Mit érezhet most Vajna Tímea? Megkeresésünkre sem reagált. Egy bulvármagazin híre szerint a férje, Andy Vajna testőrt fogadott az ifjú feleség mellé. Ezt a hírt senki sem erősítette meg, ám a Bors beszélt a Patent nővédő szervezet jogi képviselőjével, aki tartja a kapcsolatot Tí­meával.

– Néha összefutunk, és előfordul, hogy szóba kerül az ügye. A bántalmazott nők általában szoronganak, mi lesz, ha bántalmazójuk kijön a börtönből... Az egyesületünk Tímeának is felajánlott szaksegítséget, de nem élt vele, akkor már volt ügyvédje, és pszichológushoz is járt, ugyanakkor tudja, hogy hozzánk bármikor fordulhat.

Damu Roland ügyvédje, ­dr. Sebestyén Tamás szerint Tímeának nincs mitől tartania, és nem szükséges, hogy megerősített testőrséggel védje magát.

– Lehet fogadni testőrt, de felesleges óvintézkedés. Vajna úr igyekezetét és a szerelme iránti elkötelezettségét persze tisztelem – mondta a Borsnak dr. Sebestyén. – A húsvét az újjászületés, feltámadás ünnepe mindenki, így Roland számára is. Közel két éve, a tiszalöki börtönben elvett feleségéhez, Edinához költözik, együtt ünneplik a szabadulást és a húsvét szent ünnepét. Az ügyfelem egészséges, jó kondiban van, lelkileg kiegyensúlyozott, és alig várja, hogy újra dolgozhasson a szakmájában. Szinkronizálna, színházban és televíziónál dolgozna – árulta el az ügyvéd, aki arra a kérdésre, hogy Tímeának tartania kell-e Damutól, azt válaszolta: nem.

– Roland nem akar tudni Tímeáról, és tudomásom szerint találkozni sem szeretne vele.

© Fotó: Birton Szabolcs

A Patent Női Jogvédő Egyesület ügyvédje szerint Damun a nyilvánosság előtt nem látszott, hogy megbánta volna a tettét. Olyannyira aggódnak, hogy Spronz Júlia határozott erkölcsi állásfoglalásra kéri Tímea barátait, ismerőseit:

– Társadalmilag bojkottálják az erőszakot elkövetőt! Például nem kell meghívni udvariasságból partira... Ne hallgassanak, mert a hallgatás támogatás, inkább segítsék Timit. A tapasztalatom az, hogy a börtönbüntetés megteszi a hatását, és utána a bántalmazók nem keresik korábbi áldozataikat. Az olyan férfiak, amilyen Damu Roland is, nem betegek, nem személyiségzavarosak, hanem gondolkozásmódjukban eltérnek a többi férfitől, mert birtoktárgyként rendelkeznek szeretteik felett. A nyilvánosság előtt nem látszott Damu Rolandon, hogy magába szállt volna! Persze, remélhetőleg a börtönévek végül változtattak a hozzáállásán – szögezte le dr. Spronz Júlia.

Kinek lesz igaza? Nem tudni. Egy biztos: a fogdaőr lassan indul a kulccsal Damu zárkája felé...