Új nyomozás a világsztár magyar feleségének halála ügyében

Újraindította a nyomozást a bordeaux-i ügyészség Bertrand Cantat francia rocksztár volt felesége, Rády Krisztina műfordító, kulturális szervező, a Párizsi Magyar Intézet egykori művészeti vezetőjének három évvel ezelőtti halála ügyében.
Újraindította a nyomozást a bordeaux-i ügyészség Bertrand Cantat francia rocksztár volt felesége, Rády Krisztina műfordító, kulturális szervező, a Párizsi Magyar Intézet egykori művészeti vezetőjének három évvel ezelőtti halála ügyében.

Az MTI tudósítása szerint a nyomozók ismét megvizsgálják, hogy milyen körülmények között vesztette életét 2010 januárban a Noir Désir egykori frontembere két gyermekének anyja. Három évvel ezelőtt a rendőrség azt állapította meg, hogy Rády Krisztina öngyilkos lett.

A csütörtökön elrendelt nyomozáskiegészítés keretében a rendőrség várhatóan több tanút újra kihallgat majd, köztük Francois Saubadu-t, a nő utolsó élettársát, aki azután kérte augusztusban az eljárás újraindítását, hogy egy közelmúltban nyilvánosságra került magyar nyelvű felvételből kiderül: halála előtt Rády Krisztina rettegett erőszakoskodó volt férjétől.

Yael Mellul, Saubadu ügyvédje szerint a 2009. július 3-án készült felvételen Rády Krisztina teljesen egyértelműen beszél a fizikai és pszichikai erőszakról, amelyet Bertrand Cantat gyakorolt rá. Véleménye szerint a nyilvánossá vált üzenet "olyan új elem, amely teljesen más megvilágításba helyezi az öngyilkosság körülményeit".

Aurélien Hamelle, az énekes ügyvédje szerint "az igazságszolgáltatás a média nyomása alá került". A jogi képviselő nagyon meglepőnek nevezte a nyomozás újraindítását. "Sajnálatos, hogy az igazságszolgáltatás enged az olyan emberek által gyakorolt médianyomásnak, akik nem tudnak semmit, semmilyen legitimitással nem rendelkeznek, valamint semmibe veszik Rády Krisztina és Bertrand Cantat gyermekeinek érdekeit és Rády Krisztina szüleinek akaratát" - fogalmazott az ügyvéd az Europe1 rádióban.

Rády Krisztina két gyereket szült a sztárnak

Rády Krisztina és a Noir Désir együttes frontembere 1993-ban Budapesten, a Sziget fesztiválon ismerkedett meg. Házasságukból két gyermekük született: 1997-ben Milo és 2002-ben Alice. A házaspár nem sokkal lányuk születése után vált el, miután a rocksztár megismerkedett Marie Trintignant színésznővel. Rády Krisztina akkor került a francia média érdeklődésének középpontjába, amikor volt férjét 2004-ben nyolc évi szabadságvesztésre ítélte a vilniusi bíróság, amiért a színésznő halálát okozta egy verekedésben.

A volt feleség a perben tanúként, majd Cantat bebörtönzése alatt is végig támogatta a francia rocksztárt, akit 2007-ben jó magaviselete miatt feltételes szabadlábra helyeztek, s ő visszatért családjához.

A két évvel később készült, 7 perc 33 másodpercig tartó hangfelvételen a nő - aki nyilvánosan soha nem vádolta meg volt férjét - arról beszél, hogy nagyon fél Cantat-tól, aki megütötte, és szerinte őrült, az élete "pokollá" vált mellette.

Cantat volt felesége otthonában tartózkodott, de aludt, amikor a 42 éves nő öngyilkos lett. A férfit kihallgatta a rendőrség, de nem indult ellene eljárás. Fél évvel később feltételes szabadságvesztése lejárt, azóta teljesen szabad, mentes mindenféle igazságügyi ellenőrzéstől. Zenekara, a Noir Désir együttes - amely húsz éven át, az énekes börtönbüntetését megelőzően a francia alternatív rock egyik legmeghatározóbb zenekara volt - 2010 decemberében feloszlott. Bertrand Cantat azóta visszatért a színpadra, új szólólemeze Horizons címmel november 25-én jelenik meg.