Új Bondot keresnek Craig helyére

Újra megkeresték Clive Owent a James Bond-film készítői, ám ezúttal sem vállalta a titkosügynök szerepét. Az ajánlat után elindult a találgatás: Daniel Craiget lecserélik?
Újra megkeresték Clive Owent a James Bond-film készítői, ám ezúttal sem vállalta a titkosügynök szerepét. Az ajánlat után elindult a találgatás: Daniel Craiget lecserélik?
SZEREPCSERE Bár Daniel Craig kiváló kritikákat kapott James Bond alakítására
– a Times magazin elődeinél is hitelesebbnek nevezte – a sorozat rajongóinak jelentős része elégedetlen volt, miután a színész 2006-ban átvette a 007-es ügynök szerepét. A negyvenkét éves brit színészt nem találták elég sármosnak Bond szerepére.

Igaz, Craig elődei magasra tették a mércét. Nem lehetett könnyű megbirkóznia a hat filmet jegyző Sean Connery emlékével. A skót filmsztár 1962-ben lett a James Bond-filmek első főszereplője, és sokan máig őt tartják az igazi, a hiteles 007-esnek. Connery-t George Lazenby követte, ám ő csak az Õfelsége titkosszolgálata című moziban játszott.

Roger Moore hétszer bújt a brit titkosszolgálat ászának bőrébe. Makulátlan eleganciájával újraértelmezte a figurát, mosolyával pedig nők millióinak szívébe hízelegte be magát. Timothy Dalton csupán kétszer alakíthatta a rettenthetetlen Bondot,mert vitathatatlan tehetsége ellenére a sorozat rajongói nem találták elég vonzónak.

Nem úgy, mint Pierce Brosnant, akit imádott a közönség. James Bond hat év hallgatás után tért vissza Brosnan alakításában, és a Golden Eye-jal azonnal őrült sikert aratott.
– Amint megláttam Pierce-t, azt mondtam, hogy ha ez a pasi játszani is tud, akkor ő az én emberem. Épp az a természetes vonzerő áradt belőle, ami egy Bondnak kell – mondta róla a producer, Albert R. Broccoli. Soha nem indokolták meg hivatalosan, hogy Brosnan miért távozott a stábból, de a pletykák szerint az alkotók fiatalabb főhőst akartak.

Így esett a választás Craigre, akinek első Bond-filmjét, a Casino Royale- t sokan minden idők egyik leggyengébb 007-es mozijának tartják. Tény, hogy az ellenállhatatlan sármőr kíméletlen igazságosztó atléta lett az alakításában. „Magára öltötte ugyan a 007- es zakóját, az eredmény azonban egy bűnözőkkel dacoló, sportkocsikkal száguldozó, női hátakat simogató és koktélrecepteket kiötlő férfi lett. Semmi különös” – szólt a The Guardian című lap kritikája. Bár Craig már a harmadik filmen dolgozik, úgy tűnik, nincsenek vele maradéktalanul megelégedve az alkotók,mert a napokban ismét megkeresték Clive Owent, hogy játssza el Bondot.


– Évek óta üldöznek ezzel a szereppel, de én nem akarom! Újra és újra vissza fogom utasítani, ahogyan most is tettem, mert nem tartom magam alkalmasnak rá – szólta el magát a negyvenöt éves Owen a GQ magazinnak adott interjúban, amivel azonnal lavinát indított el: felröppentek a hírek, miszerint Craiget ki akarják tenni a stábból, és a tökéletes Bondnak vélt Owennel helyettesítenék. Az alkotók egyelőre nem kommentálták a híreket.

gyulai