TV2-s baki: szabotázs vagy bénázás történt a Tényekben?

A szakemberek véleménye megoszlik, abban azonban egyetértenek, hogy óriási hibát vétettek a Róna utcában.
A szakemberek véleménye megoszlik, abban azonban egyetértenek, hogy óriási hibát vétettek a Róna utcában.

A csatornák között megszokott, hogy egymás anyagait használják – ezt hívják hírcserének –, de arra a hazai médiatörténelem során még sosem volt példa, hogy „véletlenül” sugározzák a másik élő adását. Nehéz egyértelműen eldönteni, hogy pontosan mi történt kedden este a TV2-n a Tények adásában, amikor Dudás Ádám élő bejelentkezése alatt az RTL Klub Híradójának képeit láthatta egy pár másodpercre a néző.

Egyes szakemberek szerint csakis szabotázsról lehet szó:

– A szolgáltatótól egy hívással kapsz hozzáférést egy másik csatorna által sugárzott képanyaghoz, amit akár adásba is tehetsz – magyarázza egy adásrendező, aki pont olyan rendszeren dolgozik, mint amilyenen a TV2 Tények munkatársai – Ezt úgy képzeljék el, hogy mondjuk valamelyik magyar hírcsatornán élő beszélgetés megy, a felső sarokban pedig a CNN helyszíni képeit látjuk, vagyis két képet egyszerre. Ha már a lebonyolítóban van az idegen csatorna adása, azt ki lehet tenni képernyőre, de olyat még sosem hallottam, hogy valaki akaratlanul nyomja meg azt a nem kéz alá eső gombot. A véletlen szinte kizárt, ez az eset megmagyarázhatatlan.

Vannak azonban olyanok, akik azt mondják, emberi hiba történt.

– Azt mindenképpen hangsúlyozni kell, hogy egy ilyen hibát több lépcsőben kell elkövetni, nem arról van szó, hogy rákönyökölünk egy gombra – meséli egy névtelenséget kérő technikus – Ezzel együtt lehet, hogy nem akart a kolléga rosszat, csak ideges volt. Nem titok, hogy az utóbbi időben mindenki feszült a TV2-ben, a kirúgások, a felmondások nem tesznek jót a közhangulatnak. Azt is hallottam, hogy Kunfalvi Nóra riportert a kollégái kiközösítik, egész nap egyedül üldögél, senki nem vállal vele közösséget. Egy ilyen fagyos hangulatú munkahelyen sajnos elég könnyű összezavarodni és súlyos hibákat elkövetni.

Kerestük a TV2-t is az üggyel kapcsolatban, ott azonban annyit mondtak, hogy nem kívánnak reagálni a történtekre.