Tragédia Gundel műsorában: senki sem felelős

Hiába tett panaszt élettársa halála ügyében Boda Sándor, a tisztifőorvosi hivatal most lezárult vizsgálata szerint senki sem hibázott Dobos Kinga esetében, aki a Maradj talpon! tavalyi forgatásán vesztette életét.
Hiába tett panaszt élettársa halála ügyében Boda Sándor, a tisztifőorvosi hivatal most lezárult vizsgálata szerint senki sem hibázott Dobos Kinga esetében, aki a Maradj talpon! tavalyi forgatásán vesztette életét.

Szörnyű tragédia történt a Gundel Takács Gábor nevével fémjelzett, Maradj talpon! című vetélkedő szeptember 22-i forgatásán. A műsor egyik statisztája, a 32 éves Dobos Kinga az egyik szünetben rosszul lett, majd nem sokkal később meghalt.

A fiatal nő élettársa, Boda Sándor szintén statisztaként volt jelen, szerinte a cukorbeteg Kinga az inzulinhiány miatt vesztette életét. Ugyan Kingáért előbb esetkocsi, majd mentőhelikopter érkezett, sem a forgatáson jelen lévő egészségügyi személyzetnél, sem a mentőknél nem volt inzulin – a nőnek HumulinR-re volt szüksége –, ezért a gyászoló élettárs panaszt tett az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnál. A vizsgálat most lezárult.

A hivatal válaszlevelében ez áll: „...tájékoztatom,hogy az OMSZ mentőegységeinek felszerelését, a mentés személyi és tárgyi feltételeit, a mentésről szóló 5/2006. (II. 7.) EüM Rendelet 1. számú melléklete határozza meg, melynek értelmében a mentőjárműveken, az egészségügyi többletfelszereléssel ellátott mentőjárműveken, valamint a men­tőhelikopteren az inzulin nem rendszeresített gyógyszerkészítmény… Az OMSZ a szakmai protokollok és szabályok, valamint az elvárható gondosság és körültekintés követelménye alapján végezte a beteg ellátását, így a szakmai szabályok megszegése nem állapítható meg. Fellebbezésre nincs lehetőség.”

Sándor felháborodva fogadta a döntést, és most ügyvédet keres, hogy jogi úton támadja meg a végzést.
– Elképesztő, hogy itt tart a magyar egészségügy. Egy fiatal nőnek azért kell meghalnia, mert egy ilyen népbetegség, mint a cukorbetegség megfékezésére alkalmas készítmény nincs rendszeresítve a mentőknél. Elköltöztem Magyarországról, jelenleg Finnországban, Tamperében élek. Kingából csak az emlékek maradtak nekem, és magammal hoztam a cicáját, őt dédelgetem. Öt gyönyörű évet töltöttünk együtt az élettársammal, ezt a tragédiát sosem tudom feldolgozni – mondta a gyászoló férfi.

Nem részeg, lement a cukra!

A cukorbetegek számára ve­szélyes az alacsony vércukorszint. Ennek fizikai tü­netei nagyon hasonlítanak a részegségre: szédülés, zavartság, a koncentráció hiánya, acetonszagú lehelet, eszméletvesztés, rángatózás. Ebben az esetben a beteg kárt is tud tenni magában. Ha látja, hogy valaki ilyen tüneteket produkál, nézze meg a pénztárcáját, a legtöbb cukros ugyanis hord magánál cukorbeteg va­gyok feliratú kártyát. Az ujjbegyein is vannak apró tűnyomok, továbbá a táskájában nagy eséllyel talál Glucagen 1 mg HypoKit nevű narancssárga gyógyszeresdobozt, melyben injekciós tű van. A szert a beteg combjába kell beadni. Ha ta­nácstalan, azonnal hívja a mentőket!