Celeb

Tizenkilenc éves titok: A Király mellé temették a hajkoronáját

K. K.

Létrehozva: 2020.01.02.

Ma 19 éve, hogy nincs köztünk Zámbó Jimmy, a dalai még most is halhatatlanok, ahogyan a köré szőtt legendák is, mint például a féltett hajkoronájáról keringők. Ma is sokakat foglalkoztat a kérdés: halála után mi lett Jimmy hajával? Fia, Zámbó Krisztián a Borsnak elárulta a választ.

Forrás: MTI

Zámbó Jimmy 19 évvel ezelőtti halála óta ezernyi legenda kering a  tragédiáról, nem utolsósorban a hajáról, amit az életmentő műtétje során állítólag leborotváltak az orvosok. Van, aki szerint az énekest az életénél is jobban féltett fürtjeivel helyezték örök nyugalomra, mások állítják: Jimmy hajkoronáját az özvegye, Edit asszony őrzi. Zámbó Krisztián azonban elárulta lapunknak, hogy egyik teória sem igaz. 

– Nehéz erről beszélni, mert a halálakor na­gyobb bajunk is volt annál, mint hogy arról diskuráljunk, mi lett apu hajával. Persze az elmúlt közel két évtizedben én is olvastam különböző pletykákat, hogy Editnél van, meg le sem vágták neki, de az igazság az, hogy az életmentő műtétje során valóban leborotválták a haját, és eltemettük mellé. Örökre a sírba vitte magával, és ez így is van rendjén, hiszem, hogy sohasem akart volna megválni tőle – jelenti ki Krisztián, aki jól tudja, hogy édesapjának mennyit jelentettek jellegzetes tincsei. 

Törvényt hoztak miatta

Zámbó Jimmy halála is közrejátszott abban, hogy 2001 elején a minisztérium benyújtotta a fegyverekről, lőszerekről és lőterekről szóló törvényjavaslatát, amely jelentősen szűkítette a lőfegyverhez jutás lehetőségét. A javaslat tárgyalása rekordideig tartott, mert több mint 270 módosító javaslat érkezett hozzá.

– Amióta az eszemet tudom, édesapámnak mindig hosszú, göndör haja volt. Reggelente az volt az első dolga, hogy a fürdőszobában beállítsa a haját a stílfésűvel. Jól emlékszem, hogyan csinálta. Lehajolt, előredobta a haját, és apró, pici mozdulatokkal feltupírozta. Főleg hátul, ott, ahol egy baleset miatt ritkábbak voltak a fürtjei – emlékszik vissza lapunknak a Király fia, majd hozzáteszi: édesapja nemcsak a saját hajkoronáját féltette, hanem a gyerekeiét is, akik hosszú, tejfölszőke hajjal születtek.

– Az én hajamra is mindig nagyon vigyázott. Sosem engedte, hogy levágassam, pedig kiskoromban sokat csúfoltak, amiért a derekamig ért. A fiúk mindig szekáltak, és kislánynak csúfoltak, annak ellenére, hogy apu igen kemény gyereknek nevelt, és a magatartásom is hagyott némi kivetnivalót maga után. Aztán egyszer, amikor apu amerikai turnéra ment, elmentem egy fodrászhoz, és levágattam. Mondanom sem kell, amikor hazajött, rögtön elsírta magát, de aztán megértette, és elfogadta a döntésemet – meséli az énekes, aki sokban hasonlít Jimmyre, például ő is hiú, mint az édesapja volt.

Nevelt lányát siratta a legszebb dalában

Nevelt lányát siratta a legszebb dalában A Még nem veszíthetek című szerzeményt sokan tartják Zámbó Jimmy legjobb dalának. Azt viszont sokan nem tudják, hogy a szívbe markoló felvétel egy borzalmas tragédia hatására született, sőt néhány sora az énekes nevelt lányának sírján is olvasható. A felesége első házasságából származó Anita mindössze 15 esztendős volt, amikor életét vesztette egy biciklibalesetben 1993-ban. A haláleset után Jimmy összeomlott, ennek a fájdalomnak a lenyomata a dal.

– Szeretek jól kinézni, odafigyelek a külsőmre, persze normális keretek között. Nem viszem túlzásba a tollászkodást, de az öltözködésre például nagy hangsúlyt fektetek. Ahogyan egykor apu is. Imádta a szép, egyedi ruhákat. Az amerikai divatot követte vagy külföldről hozatta a ruháit, de rendszeresen varratott magának a saját szabóival is. Szinte minden jól állt rajta. Nagyon jó testalkata volt. Neki aztán nem volt szüksége válltömésre, és ezt imádták is a nők benne – fűzi hozzá nevetve Krisztián, aki szerint Jimmynek – mint Sámsonnak – a hajában volt az ereje, és sosem szabadult volna meg a loknijaitól.

– Egyszer Friderikusz Sándor meghívta a műsorába, hogy mit szólna ahhoz, ha élő adásban vágnák le a haját. Persze egy profi szakemberről volt szó, s ha jól tudom, nem kevés pénzt fizettek volna neki, de azonnal elutasította, és hallani sem akart a felkérésről. Nem engedte, hogy ismeretlenek nyúljanak a hajához, noha rendszeresen járt fodrászhoz. Emlékszem 1998-ban a sportcsarnokos koncertje előtt elvitt minket Zsidró Andrássy úti szalonjába, és ott készítették el mindanynyiunk frizuráját – mesélte Krisztián.

Elhallgatott a hangszer

Elhallgatott a hangszer Jankay Béla, a Jimmy Band billentyűse kilenc hónapig nem nyúlt a hangszeréhez Jimmy halála után. Még az RTL Klub felkérését sem fogadta el, amikor egy emlékműsorban való fellépésre kérték. Végül egy Prognózis-koncerten állt újra színpadra.

A Bors a sztárfodrászt is megkereste.

– Jimmy többször is járt a szalonomban a családjával. Emlékszem, hatalmas úszás volt a placcon, rengetegen voltak, alig láttam ki a munkából, amikor odajött hozzám a diszpécser kislány, hogy egy nagyon fontos ember keres telefonon. Nem igazán örültem neki, mert a lehető legrosszabbkor hívott, de odasétáltam a telefonhoz. Egy hang szólt bele: „Szevasz király, itt a Király!” – először azt sem tudtam, kiről van szó, amit ő is észrevehetett, mert utána hozzátette nevetve: „Jimmy vagyok, te hülye!” – emlékszik Zsidró Tamás, aki természetesen azonnal fogadta az EmeRTon-díjas énekest és családját.

– Edittel és a gyerekekkel érkezett. Ő nem kért mást, csupán egy mosást és frissítést, éppen csak vágtam egy keveset a hajából, Edit frizurája viszont több órán át készült, Jimmy mégis türelmesen ki­várta. Kávézgatott, és mindenkivel elbeszélgetett. Szeretett a társaság középpontjában lenni, egyáltalán nem zavartatta magát. Poénkodott viccelődött, jófej, nyitott pasas volt.

Figaró bosszúja

Figaró bosszúja Jimmy alaposan megválogatta, melyik fodrász székébe ül, főleg azután, hogy egyszer komolyan veszélybe került a hajkoronája, amiről maga számolt be egy interjúban. – Egy ismerős fodrászatba mentem, gyanútlanul beültem a székbe, és csak a vad ollócsattogtatásra ocsúdtam fel. Mire észbe kaptam, alaposan megkurtította a fürtjeimet a mester. Hosszas faggatózás után árulta el, hogy féltékenységből tette. A barátnője szerelmes volt belém, és mindig rólam áradozott. A hangomtól nem tudott megfosztani, ezért úgy gondolta, hogy megkurtítja a hajamat. Azóta némileg gyanakodva tekintek a fodrászokra – mesélte a 42 esztendôs korában elhunyt énekes.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141536_auto_resized.jpg
origo.hu

Rendkívüli hírt jelentett be a Fradi Dejan Sztankovicsról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27226_resized.jpg?avcount=1713579920
origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141579_auto_resized.png
metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145736_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Kész a terv: a Pentagon tüzérséget és légvédelmet készül Ukrajnába küldeni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145716_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a Kossuth Lajos utcában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141496_auto_resized.jpg
vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27223_resized.jpg?avcount=1713579920
origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140211_auto_resized.jpg
travelo.hu

Mintha idegenek lények lennének - A Kilimandzsáró különleges fái

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713579920
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713579920
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145063_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143582_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Egy hajszálon múlott: Hosszú Katinka hatalmas lehetőségtől esett el

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/MVcTvZc_pQ2pn5eP0OgRxnsTEogtoejfWqaynBCgBbE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2JiYTM0NjM4NGVkZDRiYjc4MzYwODIxN2Q1MjY0NDg0.jpg
Pletyka

"Ez már csak kapálózás" – alig szeretné valaki Tóth Andit az X-Faktorba mentornak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/iAf_dNB5Qmol82puOI69Fa_tjYLlEM8DZ5xvAsnxKOQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2YxYzA5YzhiOWY3ZTRjOTZiODA5MDIwYTA4MDU5MTUy.jpg
Divat

A Next Top Model Hungary zsűritagja elárulta, mitől szép egy nő valójában