Taylor Swift és Kendrick Lamar tarolt, Gaga emlékezett: ez volt a 2016-os Grammy

Hétfőn este megtartották az 58. Grammy Díjátadót. Összesen 83 kategóriában adtak át szobrocskákat.
Hétfőn este megtartották az 58. Grammy Díjátadót. Összesen 83 kategóriában adtak át szobrocskákat.

Az év legnagyobb zenei díjátadójára került sor Los Angelesben február 15-én este: az idei Grammy-n a 2014. október 1. és 2015 szeptember 30. között megjelent lemezek kapcsán osztották ki a kis arany gramofonokat.
Már december elején, a jelöltek bejelentésekor sejteni lehetett, hogy kik lesznek a show főszereplői: a rapper Kendrick Lamar ugyanis 11 jelölést kapott (a legtöbbet, amit rapper valaha, megelőzve az eddigi csúcstartó Eminemet, és egyébként a második legtöbbet, amit előadó egyszerre valaha is kapott - első helyen Michael Jackson áll 12 Grammy-jelöléssel) - ugyanakkor azt is sejteni lehetett, hogy Taylor Swift sem távozik majd üres kézzel. A díjátadót egyébként LL Cool J vezényelte le - immár ötödik alkalommal.

Nézzük a fontosabb díjakat!

Az év albuma elismerést Taylor Swift kapta az 1989-ért, míg az év legjobb felvétele az Uptown Funk lett (Mark Ronson és Bruno Mars). A legjobb dal Ed Sheeran Thinking Out Loudja lett (itt a dalszerzők kapták az elismerést). Egyébként ez utóbbi lett a legjobb szóló előadás is a pop műfaján belül. A 11 jelöléses Lamar egyébként 5-öt tudott díjra váltani (köztük a legrobb rap almunért is őt díjazták).

Taylor Swift egyébként összesen három díjat kapott, övé lett a legjobb pop lemez is, ráadásul a legjobb zenés videót is az ő dalához készítették - így Lamar mellett nyugodtan nevezhetjük az est nagy győztesének.

A legjobb új előadó Meghan Trainor lett. Sajnos a magyar Takács Quartet nem nyert a kategóriájában (kamarazene) - ugyanakkor már a jelölésnek is nagyon örülünk.

A show színvonalát egyébként 38 előadó fellépése emelte: többek közt Adele, Taylor Swift, Ellie Goulding, Stewie Wonder és Lady Gaga is színpadra állt - ez utóbbi a januárban elhunyt David Bowie emlékének szentelte előadását.

Lady Gaga - Tribute to David Bowie (live at the Grammy's 2016) from juan on Vimeo.

A díjazottak teljes listája itt található.