Szőrmét reklámoz az állatvédő Zimány Linda

Két reklámkampányban is láthatjuk manapság Zimány Lindát. Az egyik az állatkínzás ellen tiltakozik, a másik olyan divatcégnek csap hírverést, amely nerckiegészítőket árul.
Két reklámkampányban is láthatjuk manapság Zimány Lindát. Az egyik az állatkínzás ellen tiltakozik, a másik olyan divatcégnek csap hírverést, amely nerckiegészítőket árul.

Híres emberek segítségével harcol az állatkínzás ellen az Állatvédőrség. Németh Kristóf, Laky Zsuzsi, Dombóvári István, Horváth Éva és Herceg Zoltán mellett többek között Zimány Linda is véres ruhában, ketrecben fagyoskodva pózolt a nemes cél érdekében. Csakhogy néhány napja ugyanő egy magyar márka arcaként az őszi kollekciót népszerűsítve több ruhájához is nerckiegészítőket visel: negyven­ezer forintos mandzsettát, ötezer forintos hajgumit és ötven­ezer forintos gallért. Mi ma­gyaráz­za ezt a pálfordulást? Mi lett a harcos állatvédő elveivel? Ezt szerettük volna megkérdezni Lin­dától, de előbb az Állatvédőr­ség véleményét kértük, amely Zi­mány Lindát felkérte a kam­pá­nyá­hoz.

– Alapvetően nem tisztünk az egyébként ingyen a rendelkezésünkre álló sztár egyéb munkáit figyelemmel kísérni. Ha a kampányhoz olyanokat kerestünk volna, akik nem esznek húst, nem hordanak bőrcipőt, nem találtunk volna – mondta a Borsnak Tornóczky Anita.

Zimány Lindát sajtósain keresztül értük el, válaszait kérésére változtatások nélkül közöljük.

Ma már tenyésztik őket

Az amerikai nyérc Magyarországon nerc néven él a köztudatban. A 30–55 centis menyétféle Észak-Amerikában őshonos, de a betelepítéseknek köszönhetően meghonosodott Izlandon, Skandináviában, Oroszországban és Kelet-Európában is. Csillogó bundája erősen víztaszító, télen különösen dús. Farka hosszú és bozontos. A XIX. században háziasították, így ma már prémesállat-farmokon tenyésztik számos színváltozatát.

Nem érez ellentmondást a két kampány között?

Vállalok modellmunkákat, amikor bizonyos cégek felkérnek arra, hogy legyek egy-egy termék vagy kollekció arca. Ilyenkor ez munka, ugyanúgy, mint mindenki más esetében is. Nem gondolom, hogy az én tisztem eldönteni, mi kerül egy szép kabátra vagy táskára. A White Collection nagyon egyedi és igényes márka, szívesen mondtam igent a felkérésre.

Melyik az igazi Zimány Linda? Az állatvédő vagy a divatért bolonduló?

– Nem hiszem, hogy ez a kérdés megállja a helyét. Tornóczky Anitáék kampányára gondolkodás nélkül mondtam igent, ugyanis minden fórumon igyekszem nyomatékosítani az emberekben, hogy az állatok, jelen kampányban a kutyák kínzása mindennapos jelenség: állatokat kötnek autók után, olyan embertelen és brutális módszerekkel bántják őket, amit olyan gyorsan meg kell fékezni, amilyen gyorsan csak lehet. Kutyatartó vagyok, valamint közismert ember is. Nem hiszem, hogy kérdés lenne, hogy állatvédő vagyok-e, természetesen igen! Az pedig, hogy a divatot szeretem és követem is, nem hiszem, hogy összeférhetetlen lenne ezzel. A munka pedig munka.

Közzétette: Állatvédőrség – 2017. szeptember 21.

A magánéletében visel állati szőrméket, bőrt?

– Nem fogom tagadni, vannak bőrtáskáim, és viseltem már szőrmét, de az utóbbi már egy ideje nem jellemző rám. A magánéletben nem igazán láthatnak engem igazi szőrmében.

Mi alapján dönti el, hogy milyen felkérésre, megkeresésre mond igent?

A termék és a cég megítélése fontos, természetesen megválogatom, mihez adom az arcomat. Ebben az esetben viszont úgy érzem, semmi olyasmit nem tettem, ami miatt bármit is meg kellene kérdőjelezni azzal kapcsolatban, amit képviselek, hiszen nem egy bundában vagyok az ominózus képen sem.

Életüket adják az állatokért

Természetesen a sztárvilágban is szép számmal akadnak olyanok, akik aktívan részt vállalnak az állatvédelemben. Van, aki tettekkel, van, aki jelentős anyagi támogatással. És olyan is akad, akinek hivatásává lett az állatok védelme. Itthon Tornóczky Anitán kívül a ValóVilágból és a Nagy Ő-ből is ismert Molnár Anikó is ilyen, közösségi oldaláról rendszeresen értesülhetünk állatmentő akcióiról. Zalatnay Sarolta is számos mentett állattal él együtt.

A világsztárok között Brigitte Bardot a legharcosabb és legismertebb állatvédő, de Linda és Paul McCartney, Pamela Anderson és Kim Basinger is sokat tett ez ügyben.