Szörényi Levente: Vége az Illésnek

Az év végi, Aréna-beli koncertjük után nem lesz több fellépésük a legendás név alatt. De a zenélést sem Bródy, sem a Szörényi-testvérek nem hagyják abba.
Az év végi, Aréna-beli koncertjük után nem lesz több fellépésük a legendás név alatt. De a zenélést sem Bródy, sem a Szörényi-testvérek nem hagyják abba.

1965 nyarán alakult meg az Illés együttes, és velük együtt a magyarországi beatkorszak indulását is ekkortól számoljuk. December 28-i, Aréna-beli koncertjük után már csak más zenekaroktól hallhatjuk majd a legendás dalokat.

– A Beatünnep nem az Illés ötvenéves évfordulóját hivatott ünnepelni, hanem a beatkorszak születését. Már csak hárman vagyunk az eredeti zenekarból, nem lehet ezt a végtelenségig húzni. Átadjuk az emlékezetnek az Illést. És persze, 70 körül az ember már el is fárad – magyarázta Szörényi Levente, aki azt is elárulta, a zenéléssel egyikük sem hagy fel. Szörényi rendszeres vendége Demjén Ferenc előadásainak, és Bródy János is járni fogja az országot.

– Mindannyiunknak az volt az érzése, hogy az Illés már egy nem létező zenekar, ezért az Illés nevével fémjelzett koncerteket már nem fogunk adni. A decemberi fellépéseken sem magunkat tekintjük már főszereplőinek, hanem a dalokat, amiknek ma is érvényes mondanivalójuk van. A Beatünnepen
a művek jó részét már nem mi adjuk elő, hanem fiatal zenekarok. – mondta Bródy János.

A lojalitás a fontos?

Csakugyan van lista azokról az előadókról – ahogyan ezt Koncz Zsuzsa mondta –, akiket nem ildomos szerepeltetni a a közmédiában? Szörényi Levente szerint ez butaság.

– Én meg az ATV-ben nem voltam évekig – fogalmazott a zenész.

Bródy János szerint azonban a jelenlegi magyar közéletben nem a személyes érték érvényesül, hanem a lojalitás.

– Ma az a jó művész, aki letette a hűségesküt – mondta.