Szobrásza őrzi a Hofi-fejet

A helyszínen vette szemügyre a Hofi Géza emlékét idéző szobor sérülését az alkotó, Stremeny Géza, hogy felmérje a keletkezett kárt. Mint arról a Bors elsőként beszámolt, a Nagymező utcában, a Mikroszkóp Színház előtt álló szoboregyüttesről valaki letörte a humoristát ábrázoló fejet. A kegyeletsértő rongálás hatalmas felháborodást keltett, a humorista özvegye szóhoz sem jutott a döbbenettől, Koós János pedig azt kívánta a rongálónak, hogy jusson arra a sorsa, mint barátjának a szobra. Szerencsére az alkotó szerint javítható az emlékmű.

A szobor alkotója, Stremeny Géza a rongálás óta otthon őrzi a Hofit mintázó bronzfejet © Csányi Kriszta

– Két lehetőség van, vagy megcsinálják ott a helyszínen, vagy az egészet el kell szállítani és a műhelyben rendbe rakni – mondta a Borsnak a szobrász. – A Budapest Galéria vállalta a javíttatást, ők fogják ezt eldönteni a bronzöntővel. A helyszínen nehezebb a hegesztés, ezért azt javasolnám, hogy szállítsák el. Az biztos, hogy a szobor rendbe fog jönni, már csak idő és pénz kérdése. A Hofi-fej azóta itthon van nálam, és várja a sorsát – tette hozzá Stremeny.

Stremeny szerint javítható a szobor, vissza kell hegeszteni a letört fejet © Csányi Kriszta

A szobor javításával párhuzamosan a rongálót is keresik, egyelőre ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést. Tanú nem jelentkezett, így az egyedüli remény egy apró kamera lehet, ami a Budapesti Operettszínáz bejáratánál van, és pont rálát a kérdéses szoborra, s feltehetően a rongálást is rögzítette.

Antallt leöntötték

Nem először, és valószínűleg nem is utoljára fordult elő, hogy egy-egy hírességnek megrongálták az emlékszobrát. Korábban Antall József mellszobrát öntötték le sárga festékkel, de bántották már Petőfi Sándor, Weöres Sándor és Mátyás király emlékhelyét is.