Szívátültetett babán segített Vajna Tímea

Az alig egyéves szívátültetett kislány története annyira megérintette Vajna Tímeát, hogy pénzt adományozott a kezelésére.
Az alig egyéves szívátültetett kislány története annyira megérintette Vajna Tímeát, hogy pénzt adományozott a kezelésére.

Még csak egyéves, de már több fájdalmat és szenvedést kellett átélnie Hannának, mint más felnőtteknek egész életében. A kislány szeptemberben kapott új szívet a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. Az, hogy egyáltalán él, szinte orvosi csoda. Ilyen fiatal korban ugyanis csak nagyon kevesen kaphattak új szívet Magyarországon.

A kis Hanna baba minden mozdulatát, lélegzetvételének apró változá­sait gépek figyelik. A kislány mégis mosolyog, a kórház rideg falai között is örömmel játszik mindennel és mindenkivel, kacagva fogad­ja a számára oly ismerős orvosokat.

– Hannáról négy hónapos korában derült ki, hogy veleszületett szívbetegséggel küzd, azóta folyamatosan kórházban feküdt. Szeptember elsején érkezett meg számára az életmentő új szív. Egy hónappal később haza is engedtük, de néhány hete megint visszakerült hozzánk. Elkapott egy vírust, ami miatt nehéz az etetése – magyarázta a kislány orvosa, Ablonczy László, aki azt is elárulta: a hosszú kórházi fekvés miatt Hanna mozgásának fejlődése is lelassult, ezért gyógytornász foglalkozik vele.

Mire megtanul járni, talán azt is elfelejti, hogy eddigi élete jó részét, még első születésnapját is kórházban töltötte, ahol egy számára teljesen ismeretlen hölgy, Vajna Timi is meglátogatta.

– Őszi Szilvia fotós által ismertem meg Hannát, aki Szívügy címmel könyvet készített a gyermekkardiológiai osztály életéről. Nagyra becsülöm az orvosokat és az ott dolgozókat, akik fáradhatatlanul dolgoznak ezekért a picikért. Hanna szüleinek segítettem némi pénzzel az otthoni steril szoba kialakításához, és most a pici egyéves szülinapjára is vittem neki ajándékot – mondta el lapunknak a híres feleség.

Sok segélykérést kap

Vajna Tímea a Borsnak elmondta, hogy naponta legalább huszan fordulnak hozzá a közösségi oldalon, hogy segítsen. Ő a legtöbb esetben nem is zárkózik el, de az idén más fórumokon szeretne adakozni. – Tavaly összeszámoltam, hogy mennyi pénzt adományoztam, hát rengeteget, nem is gondoltam volna. De idén elhatároztuk a férjemmel, hogy inkább szervezeteket, kórházakat, menhelyeket fogunk támogatni, mert a közösségi oldalakon sajnos vannak, akik visszaélnek a beteg gyerekekről készült képekkel
– osztotta meg tapasztalatát a kormánybiztos felesége, aki mindig imádkozik a picik gyógyulásáért. A Borsnak arról is mesélt Timi, hogy saját gyereken egyelőre még nem gondolkozik, mert nagyon elfoglalt, sok megvalósításra váró terve van.