Színésznő lett Geréb Ágnes szülésznőből

Eddig jobbára a bűnügyi és egészségügyi hírekben szerepelt Geréb Ágnes neve, akit nemrégiben három évi felfüggesztett börtönre ítélt az első fokú bíróság. Meglepetés, hogy most színésznőként is bemutatkozott.
Eddig jobbára a bűnügyi és egészségügyi hírekben szerepelt Geréb Ágnes neve, akit nemrégiben három évi felfüggesztett börtönre ítélt az első fokú bíróság. Meglepetés, hogy most színésznőként is bemutatkozott.

Míg korábban az otthonszülés úttörőjeként, majd bírósági perek vádlottjaként volt ismert Geréb Ágnes, most a szülőszoba és a tárgyalóterem helyett a színpadon bizonyított a közönségnek. A személyiségével sokakat megosztó, szakmájától eltiltott orvos-pszichológus december közepén szokatlan felkérésnek tett eleget: egy felolvasóest színésznőjeként Papadimitriu Athinával a szegedi Reök Palota pódiumán játszott, Réczei Tamás rendezésében.

– Orvostanhallgató koromban a legendás Pál István-féle Szegedi Egyetemi Színpad oszlopos tagja voltam, azóta nem álltam színpadon. Amikor most megkerestek ezzel a felkéréssel, örömmel és gondolkodás nélkül elvállaltam. Maga a téma is érdekelt – az egyenlô bánásmód kérdése, az emberi sorsok fél pillanat alatt való kisiklása – , meg maga a színház is hiányzott – magyarázta Ágnes, akinek közönségét azok a párok alkották, akikkel együtt szült. Talán ez az intim közeg lehetett az oka, a darab katarikus élményt váltott ki.

– Nem tudom reálisan fölmérni, személy szerint engem hogyan fogadtak a nézők. Ugyanis csak olyan szeretett barátaim ültek ott, akik velem szültek – ők tehát elfogultak. Másoktól pedig nem kaptam visszajelzést – mondta Ágnes, aki számára valóságos élmény volt Athinával együtt dolgozni.
Papadimitriu Athina is elismerően beszélt a doktornőről, aki szerinte a színpadhoz is alázatosan közeledik. A színésznő így emlékezik az estére.

– Egy hajléktalan asszony sorsát mutattuk be, aki az előadás végén feljött a színpadra. Rá­adásul kiderült, ô egy régi ismerôsöm. Egyszer egy kórteremben feküdtünk, ő segített nekem, amikor nem tudtam mozogni. Mindannyian zokogtunk – emlékezett vissza a december 15-ei premierre Athina, ahol elmondása szerint a nézôk szemébe és könny gyûlt.

Börtönbüntetésre ítélte a bíróság

Geréb Ágnes, négygyermekes édesanya, aki 1977-ben végezte el az orvostudományi egyetemet Szegeden, majd 17 évig dolgozott szülész-nőgyógyászként. Nevéhez fűződik az apás szülés és az otthoni szülés bevezetése.Tevékenységének ellentmondásos a megítélése: sokan esküsznek a módszerére, mások határozottan elutasítják. 2007-ben három évre eltiltották a foglalkozásától, de ennek ellenére is végzett terhesgondozást. 2009-ben maradandó fogyatékosságot, illetve halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolták meg, miután egy általa vezetett szülés közben a magzat életét vesztette.

2012 februárjában jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték, és tíz évre eltiltották hivatása gyakorlásától, de ebben az ügyben idén márciusban perújítást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla. 2015 novemberében első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság háromrendbeli, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, kuruzslás és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás miatt, valamint több évre eltiltották a szülész-nőgyógyász foglalkozásától. Geréb fellebbezett.