Celeb

Szétverték a fejét Laky Zsuzsi férjének

kbv

Létrehozva: 2018.12.03.

Súlyos árat fizetett a sportkarrierjéért Dietz Guszti: az agya oly mértékben károsodott, hogy az is gondot okoz neki, hogy a bevásárlólistát megjegyezze.

Egykor fotografikus memóriája volt, ma már arra sem emlékszik Laky Zsuzsi férje, hogy mit kellene hazavinnie a boltból. A volt ketrecharcos bajnok, Dietz Gusztáv több olyan súlyos fejsérülést szenvedett, amitől károsodott a rövid távú memóriája. 
A legbátrabb páros szereplője a forgatáson említette, hogy egy logikai feladatot inkább a felesége oldjon meg helyette, mert ő képtelen lenne rá, majd a Borsnak beszélt először maradandó agykárosodásáról. A Cápaként emlegetett sportoló, mint mondja, csak magát hibáztatja ezért.

– 2015-ben, Linzben szenvedtem súlyos vereséget, Tomislav Spahovic ütött ki. Egy labdába sem fejelhettem volna bele fél évig, még edzésen sem üthettek volna meg, de rá egy hónapra elvállaltam egy bécsi gálát. Ezen a meccsen is le­ütöttek, kibújt a fedezékből a fejem, párat kaptam a földön is, pedig már öntudatlan voltam – meséli Guszti. – Ez bizony nyomokat hagy az ember agyában. 

A sportoló úgy ment el a második, bécsi meccsre, hogy agytörzsgyulladása volt és egy tenyérnyi vérömleny is kialakult a bal füle mögött. Gyakorlatilag az is csoda, hogy az első ütés után életben maradt, a második után pedig sokáig úgy nézett ki, nem biztos, hogy ez sikerül.

– Az orvos úgy fogalmazott, agónia nélkül fulladtam volna meg, az agytörzs ugyanis nem adott utasítást a szervezetemnek, hogy vegyen levegőt – magyarázta Guszti, hozzátéve, több hónapot töltött kórházban, és ahogy fogalmaz, „álló KO-i” is voltak.

– Rettentő kellemetlen. Hallod és érted, amit mondanak neked, de nem tudsz reagálni, csak nézel ki bambán a fejedből. Ekkor éreztem azt először, hogy sérült a memóriám. Arra sem emlékeztem, hol voltam tegnap autóval. Aztán múltak az álló KO-k, a rosszullétek. Kilenc hónap múlva ráhúztam még egy meccset, gondoltam, hogy ha jobban lettem, mehetek. Az agyam reflexből lekapcsolt, pár másodpercre nem is emlékszem, megint ki-ütöttek – folytatta a ketrecharcos, aki mindezek ellenére azt mondja, komoly problémát nem okoz neki ez az állapot.

– Nem érzem magam hülyének, nem lettem gyengébb képességű. Egészen fiatal koromban fotografikus memóriám volt, úgy néztem ki, hogy megfelelő képességgel születtem, programozónak készültem. De mindent megtettem, gyakorlatilag két kézzel és lábbal, hogy eltűnjenek ezek a velem született képességeim. De egyrészt van mobiltelefonom, ha Zsuzsi kér valamit a boltból, és nem jut eszembe, fel tudom hívni, ahogy a címeket is meg tudom nézni benne. A feleségem az élő noteszem, mindent nyolcszor elmond, felhív egy találkozó előtt, beálltunk „hülyebiztosra”. Zsuzsi mindent felír nekem, jelez a telefonom, SMS-t küld négyszer-ötször is, ha kell. Azzal is nyugtatnak az orvosok, hogy szépen lassan visszaépülhetnek ezek az idegi kapcsolatok az agyamban – mondta.

Kétséges a gyógyulás

Az orvosi szakirodalom külön fogalmat használ Dietz Guszti állapotára: ez a „bokszolók demenciája”.

A rengeteg fejsérülés és agyrázkódás hosszú távon mindegyik harcosnál agyi problémákat okoz.

– Ismert dolog, hogy a gyakori fejsérülések okoznak egy krónikus agykárosodást és egy korai memóriazavart, vagyis demenciát, amit idős embereknél is tapasztalhatunk.

Erős rizikófaktora ennek a gyakori fejsérülés. Ahogy a demencia sem gyógyul, az agy alapvető funkciói sérülnek – mondta lapunknak dr. Vida Zsuzsa neurológus.

A harcosok fejsérüléseit több csoport is kutatja szerte a világban. Egy tavalyi amerikai kutatásban 202 volt amerikaifutball-játékost vizsgáltak, és arra jutottak, majdnem mindegyiküknél ütésekre visszavezethető agysorvadás alakult ki.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1714006211
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1714006211
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155020_auto_resized.png
metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160063_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ronnie O’Sullivan kínos helyzetbe hozta az ellenfelét a sznúker-vb-n

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152180_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156590_auto_resized.jpg
vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1714006211
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149637_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160029_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meg van írva: 3 csillagjegy kapcsolata hamarosan véget ér!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160030_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszakad a szív: holtan találták meg az eltűnt, 4 gyermekes nyíregyházi édesanyát

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/gBh490zB36efX5SC4-FLP_GjbHj6nTFWcBP9yCsbnpU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRjNTJkMzFmNWUxNjQyNTk5NWQ3ZjJjYjExNWJjNTc5.jpg
Kiakadás

Koholák Alexa kiakadt: intim képekkel ostromolják a férfiak a szakítása után

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/n9XenTjt0iIAButK3nyiJgRYZA-mGnGzl45IjTJrCo8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzA1YzY1YjhmYmUyZTQ1NWRhYjA0MTZjODJhYmMxYTUy.jpg
KÜZDELEM

Itt a vége? Fel akarja adni a versenyt a Next Top Model Hungary nagy esélyese