Szétmarta a magyar szépség nyelőcsövét a gyomorsav

Két évig szenvedett Sydney Van den Bosch, mire kiderült: súlyos refluxszal küzd. A gyomorsav addigra olyan mértékben szétmarta a nyelőcsövét, hogy akár hónapokig tartó kezelésre is számíthat.
Két évig szenvedett Sydney Van den Bosch, mire kiderült: súlyos refluxszal küzd. A gyomorsav addigra olyan mértékben szétmarta a nyelőcsövét, hogy akár hónapokig tartó kezelésre is számíthat.

Baronits Gábor kedvese rengeteg orvosnál megfordult, mire beazonosították a problémáját.

– Nem is gondoltam volna, hogy ilyen fiatalon is lehet az embernek refluxa. Már két évvel ezelőtt mondtam a szüleimnek, hogy szerintem van valami bajom. Fura tüneteim voltak, mert a gyomrom nem égett, nem fájt. Vagy gyomorszáj fölött vagy a szegycsontomnál éreztem fájdalmat. Akkor az orvosok elintézték annyival, hogy hipochonder va­gyok – mesélte a Borsnak Sydney, aki nemrég gyomortükrözésen esett át, mert olyan erősek lettek a fájdalmai.

Kiderült, komoly a baj.

– Rögtön mondták, hogy olyan elváltozás van a nyelőcsövemen, mint egy hatvanéves nőnek, akinek több tíz éve marja a sav a nyelőcsövét. Félelmetesen hangzott, főleg, hogy felvilágosítottak arról, hogy ettől rákos sejtek is kialakulhatnak – árulta el a két évvel ezelőtti Miss Earth.

A szépség párja, a Jóban Rosszban egykori színésze, Baronits Gábor mindent megtesz azért, hogy segítse a kedvesét.

– Aggódott ő is. Amivel csak tud, a kedvemben jár, nagyon figyelmes – mondta Sydney.

Mi a reflux?

A gyomor savas tartalma valamilyen mértékben visszakerül a nyelőcsőbe. Ez egészséges eset­ben is fennáll, hiszen nem százszázalékosan zár a gyo­mor záróizma. Így gyak­ran van kis mennyiségű gyomorsav a nyelőcső alsó szakaszában. A refluxnál azonban a gyomorsavmennyiség már akkora, hogy felmarja a nyelőcsövet és a gége nyálkahártyáját. Gyak­ran a gyomortartalom kisebb mennyiségben még a szájba is visszajut. A beteg gyakran köhög, rekedt és nehézlégzése van, illetve fájdalomra panaszkodik lehajolás, fekvés vagy hideg/meleg ital elfogyasztása után. Gyógyszeres kezeléssel enyhíteni lehet a tüneteket.