Százmilliókról dönt, mégsem lesz irodakukac RicsiPí

Poénos szövegek és pattogó rímek mellett újabban súlyos milliókat osztogat állami felkérésre az Animal Cannibals egyik fele: RicsiPí, azaz Dósa Richárd.
Poénos szövegek és pattogó rímek mellett újabban súlyos milliókat osztogat állami felkérésre az Animal Cannibals egyik fele: RicsiPí, azaz Dósa Richárd.

Az emberi erőforrások minisztere ugyanis személyesen kérte fel a rappert, hogy vezesse az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) könnyűzenei kollégiumát, és felügyelje a pályázati pénzek szétosztását. A kollégium tagjai még Póka Egon, Zsoldos Béla, Tóth Szabi a Sugarloafból, az Első Emelet egykori zenésze, Kisszabó Gábor és Vácrátót polgármestereként, illetve a Dj Spigiboyként zenélő Spiegelhalter László is.

© Fotó: Papp Ágoston

– Magam is meglepődtem, amikor felkértek erre a munkakörre. Persze már többen is feltették nekem ezt a kérdést, hogy miért pont én. Ilyenkor elmondom, hogy valószínű azért is kaphattam ezt a megbízást, mert mi az Animal Cannibalsszel már húsz évvel ezelőtt is nagy hangsúlyt fektettünk a tehetségkutatásra. Sok munkánk volt abban, hogy ne csak a mi karrierünk menjen jól, hanem a műfajon belül minél több, más tehetséges előadónak is. Nekünk a pályánk kezdete óta fontos érdekünk fűződik ahhoz, hogyan alakul a könnyűzene sorsa – magyarázta tőle szokatlan komolysággal RicsiPí, aki elmesélte azt is, hogy ötödmagával hogyan dönt sok pénz sorsáról.

– Az NKA működését fedező több százmillió forintot az ötöslottóból befolyt adó, illetve az Artisjus üres hanghordozókból származó jogdíjainak a 25 százaléka teszi ki. Tavaly 1800 pályázatra szavaztam. Komoly- és könnyűzenére nagyjából fele-fele arányban adtunk pénzt. Van, amikor az igényelt összegből az egészet megadjuk, van, amikor a felét vagy épp nulla forintot. Mert azért ilyen is előfordul – avatta be a Borsot állami megbízatása részleteibe RicsiPí. Rapsztárság ide, rapsztárság oda, Ricsi a komoly beosztású munkáját nagyon komolyan veszi. Bár azért így sem hazudtolja meg önmagát: igazi rapperhez méltón, a kinevezése alatt is baseballsapkát viselt, amikor a miniszterrel kezet fogott.

– Véletlenül sem akarok irodakukac lenni, ezért nem is fogok nyakkendőt, meg öltönyt felvenni, csak mert ez egy minisztériumhoz kötődő munkahely. Amúgy is könnyűzenéről van szó. Nagyon nagy szerencse, hogy a pályázatok megvizsgálása és értékelése abból áll, hogy zenéket hallgatok hosszú órákon, napokon keresztül – tette hozzá.