Százmilliókat fialhat Oszter Sándor tava

A legjobban akkor jár a színész, ha halakat tenyészt épülő tórendszerében. Persze az eladásban is segíthet az erdő helyén elterülő víztükör.
A legjobban akkor jár a színész, ha halakat tenyészt épülő tórendszerében. Persze az eladásban is segíthet az erdő helyén elterülő víztükör.

Hektáronként tízmillióba kerül egy halastó létrehozása, de ez a pénz csak akkor tűnik soknak, ha nem tudjuk, hogy egy saját tó zsíros bevételt hoz annak, aki elég ügyes üzletember. Oszter Sándor pedig az. A művész évtizedek óta okosan kezeli a céges ügyeit, ennek bizonyítéka a hatalmas diósjenői birtok, amit feleségével, Failoni Donatellával hoztak össze.

Oszter Sándor minden engedélyt beszerzett, bár azt továbbra sem tudni, pontosan mire szánja a két tavat © Vadnai Szabolcs

A legújabb fejlesztés azonban sokaknál kiverte a biztosítékot, mert Oszter egy olyan tórendszert kezdett el építeni a telke sarkában, amit a 27 hektáros Je­nő-tavat év­szá­zadok óta el­látó patakkal táp­lál. A színész – érvényes engedélyek birtokában – egyszerűen lezárta ezt a patakot, és a saját készülő tavának medrébe vezeti. A szakértők szerint háromezer köbméter vízre lesz szüksége, ami a csordogáló patakból hónapok alatt jön csak össze. Ennyi idő alatt viszont kipusztulhat a hétszázmillió forint értékű halállomány a közeli nagy tóból.

– Óriási üzlet egy halastó, hiszen egy egyszeri nagyobb beruházás után hosszú évekig biztos bevételt hoz az ívatás, vagyis a halak szaporítása. Az egyik legkomolyabb pénztermelő üzlet – mondja a Borsnak egy neve elhallgatását kérő, hasonló üzletben érdekelt informátor. – Oszter tavai ráadásul az ingatlan értékét is nagyban megdobják, egy erdő szélén álló kúria értékét százmilliókkal emeli.

Szombaton írtunk a diósjenői nagy beruházásról (a képre kattintva eléri akkori cikkünk)

A szakértő szerint nagyon furcsa, hogy Oszternek minden engedélye megvan a projekthez, mert az észérveknek és az érvényes törvényeknek is ellentmond, hogy vizes élőhely re­konstrukciója néven veszélybe sodorják a Börzsöny legnagyobb tavát.

Kerestük Oszter Sándort, hogy megkérdezzük, mit tervez a tavakon, illetve milyen anyagi vonzata van a beruházásnak, de lapzártánkig nem vette fel a telefont. Felesége, Donatella felvette ugyan, de már a kérdéseink előtt bontotta a vonalat.