Celeb

Súlyos műtéten esett át Tordai Teri

A. T.

Létrehozva: 2017.08.02.

<p>Már otthonában lábadozik Tordai Teri Jászai Mari-díjas színésznő, aki nemrégiben csípőprotézist kapott.  A beültető műtét után egyelőre csak mankóval tud sétálni.</p>

Kemény fából faragták a hetvenöt éves színésznőt, aki azt tervezi, hogy a hónap végén már visszatér az Újszínházba, és többek között Esztergályos Cecíliával elkezdi próbálni a Zserbótangó című darabot, aminek van egy különös vonatkozása is.

– Ugyanabban a kórházban, ugyanabban a kórteremben feküdtem, ahol annak idején Cili is, amikor  csípőprotézist kapott – meséli Teri, majd jókedvűen folytatja. – Féltem a műtéttől, de belenéztem az orvosom szemébe és azt mondogattam magamnak, én ebben az emberben hiszek. Az operáció után hét nappal már itthon voltam. Hetente négyszer jön hozzám a gyógytornász, és mindent megteszek annak érdekében, hogy minél előbb visszatérhessek a színpadra, na és újra teljes értékű nagymama lehessek, bár egy kicsit lassabb tempóra fogom majd magam. A protézisemre úgy tekintek, mint egy tartóoszlopra: a lábacskám már négyhetes.

A művésznő egész éle­té­ben tudatosan óvta az egészségét, rendszeresen sportolt és szerinte ennek az odafigyelésnek köszönheti azt is, hogy hamar erőre kapott a beavatkozás után.

– Hetvenöt év az csak hetven­öt év – indokolja viccesen, ezek ellenére miért volt szükség operációra. – Soha nem hagytam ki az éves szűrővizsgálatokat, és az idén derült fény a nagymérté­kű csípőkopásra. Egyik pillanatról a másikra jött, hisz nem éreztem fájdalmat, jól voltam. Belevágtam a műtétbe, és másokat is biztatok, hogy a félelem ellenére hallgassanak az orvosukra, mert nagyon fontos, hogy időben kerüljünk segítő kezekbe.

Tordai Teri végül a színházi évad befejezése után feküdt műtőasztalra, mert nem szerette volna kollégáit cserbenhagyni. Lánya, Horváth Lili színésznő és három unokája gyakran meglátogatja, ám a mindennapok apró nehézségeivel egyedül kell megküzdenie. És ez az a pont, ahol újra segítségére siet a humorérzéke.

– Előfordult, hogy a mankók kiestek a kezemből, hajolnom viszont még nem szabad. Rá­adásul van két kutyám, akik olyan jó fejek, hogy hozzám lassultak, de enni azért kell adnom nekik. Szóval kitaláltam, hogy egy gumiszalagot kötök a mankóra és a másik oldalát a nyakamba teszem. A kutyáknak pedig hosszú nyelű lapáttal adok enni. Ez a hiúságomat sem bántja, mert még jól is néz ki.

Megterhelő műtét

Az emberi szervezet egyik legnagyobb ízületének kicserélése, testidegen anyaggal történő pótlása nagy megterhelést ró a szervezetre. A leggondosabb vérzéscsillapítással és a műtét utáni időszakkal együtt közel félliteres vérvesztéssel kell számolni, mely az idősebb betegeknek pluszmegterhelést jelent a mechanikus beavatkozáson kívül.

Az operáció a mai kor színvonalán elvégezve is számtalan veszélyt hordoz, melyek között szerepel az esetleges nagyér- és idegsérülés, a korai, illetve késői fertőző és tromboembóliás szövődmény. A műtét utáni teljes gyógyulási idő általában három hónap.

Másfél millióba is kerülhet

Jelenleg a csípőprotézis-műtétekre fél éven belül van a várakozási idő. Javasolt nagy egészségügyi centrumban elvégeztetni, ahol a beavatkozás napi rutinnak számít. Magánszektorban várakozási idő nélkül, egy-másfél millió között mozog a műtét ára.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160334_auto_resized.jpg
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fejlemény: pár hónapon belül kitoloncolhatják Harry herceget Amerikából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164686_auto_resized.png
hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27486_resized.jpg?avcount=1714172712
origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165843_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 27.: a Rák egy kapcsolata váratlan fordulatot vesz, a Bak szerencsés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714172712
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714172712
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714172712
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/dbaw8KNPg_2vUdFnbOi8c9t4Aep8z7HUspDpQX2FvNI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyZTg2MGYyMDE0ZDRlZWM4ZmMyMWE4Yzc1OTU3ZTdh.webp
Hűvös

Semmi sem pótolhatja, amiről lemaradt a rácsok mögött: ma egy éve ül börtönben Galambos Lajos

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/QOq45uW6HsT_7SSJr-xBHV6kHK3VJ8ONZ3CrIWz9_XE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAzMmJmYjBhZjJhMTQxNzRiODkyZDRhNDRkNDJhNjE3.webp
Vallomás

„Az Árpád híd közepén sírtam el magam” – így tudta meg Király Viktor, hogy a testvére rákos