Celeb

Stohl András ihlette meg Alföldi Róbertet

Fái

Létrehozva: 2017.08.02.

<p>Stohl Andrásról jutott eszébe a Hegedűs a háztetőn című darab Alföldi Róbertnek. A rendező amúgy is gyakran dolgozik Stohllal, így ki más is kaphatta volna Tevje szerepét.</p>

– Ha Nincs Stohl, nem úszik be az agyamba – indokolta Alföldi Róbert a Hegedűs a háztetőn olvasópróbáján, miért pont ezt a zenés darabot választotta a tavaszi, nagy sikerű Passió után. Az oroszországi Anatevka falu zsidó közösségének küzdelmekkel, összetartással, tra­gédiákkal, szeretettel és kirekesztéssel teli életének sarkköve az ötgyermekes tejesember, Tevje, akit az ötvenedik életévét épphogy csak betöltött Stohl András alakít.

 – Ő van egyedül a helyén, mindenki más túl fiatal – zárta rövidre a főszereplő korát firta­tó kérdéseket a producer, Rosta Mária, akivel Stohl is egyetértett.

– Van három lányom, húsz-, huszonnégy és kilencévesek, a fiam pedig három – sorolta a színész igazolásképpen, hogy jó Tevje lesz.

A Bors az első olvasópróbán járt, ahol a rendező, a szokásokhoz híven elmondta, mik azok a gondolatok, amik számára hangsúlyosak. Például, hogy a Hegedűsben a konfliktusok szeretettel vannak átitatva, és bár piszkálják egymást a szereplők, ezen nevetnek.

– Egyszer régen vezettem egy állami vállalatot – mondta Alföldi, nyilván a Nemzeti Színházra utalva, amelynek öt évig volt az igazgatója. – Ott volt két kolléga, Hollósi Frici és Blaskó Péter, akik mindenről mást gondoltak. Folyton zrikálták egymást, de úgy, hogy attól mindenkinek jókedve lett. A politika nem írta felül azt a három dolgot, hogy tisztellek, szeretlek, becsüllek.

A faluban, ahol a darab játszódik, szegénységben élnek az emberek, ami mindenre és mindenkire rányomja a bélyegét. Az élet a mindennapi betevő megszerzéséről szól. Ekkora nincstelenségben az emberek kénytelenek sokkal inkább egymás felé fordulni, összekapaszkodni.

– Anatevkában nemcsak zsidók élnek, hanem mindenféle más népek is – mondta a rendező. – Ebben a kis közösségben mégsem nevelgeti senki a gyűlölet palántáját. Senki nem tartja magában a haragját. Talán ez adja a darab aktualitását. Az összezártság, a kis közösség nem engedi meg, hogy tovább vigyük a gyűlöletet. És minden emberi konfliktusnál erősebb a családi összetartás. 

A darabban Stohl Andráson kívül feltűnik Tóth Gabi is, mint Fruma Sára. Az első olvasópróbán persze ott volt a teljes szereplőgárda, köztük Csákányi Eszter és Makranczi Zalán is.

Topol volt a legfiatalabb tejesember

Az izraeli filmszínész, Hájim Topol mindössze 36 éves volt, amikor a Norman Jewison rendezte amerikai filmváltozatban eljátszotta az ötgyermekes, idősödő anatevkai tejesembert. Tevje figurája meghozta a színésznek a világhírt, ráadásul a szakma is elismerte, az Arany Glóbusz mellett Oscarra is jelölték érte, bár végül nem kapta meg.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158697_auto_resized.jpg
origo.hu

Nem várt fordulatokkal ér véget a TV2 sorozata

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714116623
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163322_auto_resized.jpg
vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157932_auto_resized.png
metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714116623
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164150_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elképesztő változás áll be az időjárásban: erre kell számítanunk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163996_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mindent elvesztettem, ő volt a társam” – félrediagnosztizálták a 28 éves, a 3 gyermekes édesanyát, belehalt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163477_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy lehet a baj: komoly döntést hozott a királyi család Katalin hercegné állapota miatt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/3PQT3DZK8ttrhvmgA5h1WilgRXZLUPkeNvpLCbcZIXQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjMmFhYWUxZGJkNTQ5MmY4MTQwNGNkMGYxNzY5M2Ez.jpg
Házasság első látásra

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1l2YeCy2zLGxk9ZjV1iHiEDq1JC44MZP6OJUyYdsA_k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0MzM1NmQ2NzE0NDQwMGJhZTFiNjRlNTAyYjg5MmVj.jpg
Testalkat

Aggódnak a rajongók Zoltán Erika új külsejét látva, megszólalt az énekesnő