Steiner Kristóf a vallás miatt a szájfényt is elhagyta

Hiába sikeresek és népszerűek, még nekik is szükségük van a hit erejére. E heti sorozatunkból néhány érdekes vallást és az azt követő hírességeket ismerhetnek meg. A második rész a kabbaláról szól.
Hiába sikeresek és népszerűek, még nekik is szükségük van a hit erejére. E heti sorozatunkból néhány érdekes vallást és az azt követő hírességeket ismerhetnek meg. A második rész a kabbaláról szól.
A kabbalát sokan friss vallásnak hiszik, pedig ókori eredetű. Zsidó misztikus tudomány, melynek lényege, hogy az ember a megfoghatatlan isteni világon kívül jobban megértheti önmagát is. A kabbala elevenen élő hagyomány, mai nyelven hívhatjuk önanalízisnek vagy önfejlesztésnek is. Térhódítása annak a rengeteg hollywoodi hírességnek köszönhető, akik ebben a vallásban találták meg a lelki békéjüket. Követőik között van Goldie Hawn, Diane Keaton, Mick Jagger, Demi Moore, Liz Taylor is, de kétségtelenül a leghíresebb és legfanatikusabb köztük a pop koronázatlan királynője, Madonna. A sztár tizenhét évvel ezelőtt találkozott a vallással, azóta felvette a héber eredetű Esther nevet is. Hazánkban is több ismert ember viseli a kabbala emblematikus, vékonyka, piros szalagját a csuklóján, például Steiner Kristóf. A tévés-íróköltő- életművész lelkesen beszél megtéréséről.

– Azt hiszem, elég rám nézni, hogy egyértelművé váljon, miben változtam, amióta kabbalakövető lettem. Amikor először léptem be a Kabbala Központ kapuján, még platinaszőke voltam. Nem léptem ki az utcára szájfény és púder nélkül, és a legfőbb témáim Britney Spears idegösszeroppanása és Paris Hilton botrányai voltak. Nem tudatosan változtam meg, és nem is szégyellem azt, aki voltam, hiszen szükségem volt arra, hogy megértsem: az exhibicionizmussal és a felszínességgel egészen biztosan nem tudok segíteni sem magamon, sem másokon. A kabbalától megkaptam a lehetőséget arra, hogy ne ítélkezzek mások vagy önmagam felett. A kabbala tehát nem varázspor, amely egyszeriben mindent megváltoztat, hanem a tudatosság, amelyre ráhangolódva megértjük, hogy a munkának soha nincs vége, és mindig van egy következő szint.

Kristóf abban a szerencsében részesült, hogy személyesen beszélgethetett a kabbaláról Madonnával.

– A Velencei Filmfesztiválon, a W.E. című filmjének díszbemutatóján azt mondta: „Összehozni ezt a filmet nehezebb volt, mint bármi, amivel eddig foglalkoztam. Muszáj testileg, lelkileg és szellemileg is felkészítened, és spirituálisan megerősítened magad, mielőtt belevágsz egy ilyen nagy munkába." Majd ezek után a film összes szereplője elmondta, milyen sokat adott hozzá a produkcióhoz, hogy a rendező ilyen erős spirituális gyökerekkel rendelkezik. A 25 perces sajtótájékoztatóból öt-hat percet szánt a stáb ezekre a válaszokra, és másnap a brit napilap, a The Sun ezekre építette a címlapsztorit. Madonna személyes kabbalatanára, Eitan Yardeni ezt írta nekem e-mailben: „A kérdéseid elképesztők voltak, köszönöm!" – büszkélkedett Kristóf.

(Folytatjuk)
Munkatársunktól