Celeb

Siket, de halló gyereket is szülhet Weisz Fanni

uv

Létrehozva: 2018.05.28.

Esküvőre és családalapításra készül a siket szépségkirálynő, akinél benne van a pakliban, hogy hallássérült csemetéje lesz. De ez sem őt, sem vőlegényét nem tartja vissza a gyerekvállalástól.

Forrás: Zsolnai Péter

Nyár végén esküszik Weisz Fanni és vőlegénye, Hajmásy Péter. A szerelmesek lázasan készülnek a nagy napra, és mindemellett a családalapítással sem akarnak tovább várni.

– Peti nagyon szeretne gyereket, mondjuk én is! Nem akar öreg apa lenni. És most minek várjunk? – kezdte Fanni, amikor Dallos Bogi 7kornálam! című sorozatában a gyerektéma került porondra.

– Most már mondjuk ezt elrontottam. Harmincéves vagyok, én egy fiatal apuka szerettem volna lenni – vette át a szót Péter, aki úgy érzi, most még pont időben vannak. Fanni 92-es, én 88-as, és szerintem itt az idő. Nagyon úgy tűnik, hogy mi már nem szeretnénk mást. Úgy néz ki, Fanninak nem lesz most más pasija, nekem most nem lesz más csajom, aztán majd meglátjuk, ugye. De nem! – vélekedett kissé közömbösnek tűnően a vőlegény, aki azt is elárulta, két gyereket, egy fiút és egy lányt szeretnének.

5 évesen derül ki biztosan

Fanni persze repes az örömtől, hogy szerelmük ilyen komolyra fordult, és nemsokára feleség, majd családanya lehet, de siketként azért átfutott a fején a gondolat, vajon párja mérlegelte-e, hogy születendő csemetéik hallássérültek is lehetnek?

– Megkérdeztem tőle, mi lesz, ha siket a gyerekünk? Azt mondta, hogy nem számít! Jaj, elsírtam magam – érzékenyült el egy pillanatra a modell, akinek félelme egyáltalán nem volt alaptalan.

A Bors több szakértőt is felkeresett, mennyi a valószínűsége annak, hogy hallássérült szülőnek hallássérült gyermeke születik. Illetve, hogy javít-e az arányon, ha – ahogy Fanniéknál is – az egyik szülő halló.

– Nyilván, ha genetikai az ok, akkor egy halló szülő növeli annak az esélyeit, hogy halló gyermekük szülessen – mondta dr. Fülöp Viktor szülész-nőgyógyász, klinikai genetikus szakorvos. Dr. Hadnagy János nőgyógyász pedig százalékokat is megosztott lapunkkal. – A siketségnek sok fajtája van, de egy biztos, jó százalékban halló gyerekek születnek ilyen esetben is. Ismereteim szerint 50–70% környékén van az arány – tette hozzá. Dr. Bense Tamás általános orvos pedig azt is elmondta, hogy a siketséget előre nem, csak a baba születése után lehet megállapítani.

– Siket szülők esetében részletes újszülöttkori hallásvizsgálatot végeznek. De amit ki kell emelni, hogy óriási szerepe van ilyenkor a halló szülőnek, hiszen ő lesz a domináns a gyerek későbbi beszédfejlődésében. Rengeteget kell foglalkoznia, beszélnie a látszólag még nem értő, nem visszabeszélő gyerekhez, hogy folyamatosan hangingerek érjék őt. Ez nagyon sokat segíthet, és olyan 4–5 éves korára derül ki biztosan, hogy siket-e – mondta az orvos.

Anyukája várja az unokát

Lapunk megkereste Fanniékat is, de nem akartak nyilatkoni a témában, viszont  édesanyja, Léránt Ágnes készségesen nyilatkozott, aki már a legjobban várja a kisunokát. A jelbeszédet használó édesanya a Borsnak elmesélte, mekkora utat jártak be Fannival és a lány szintén siket bátyjával, így a tapasztalata óriási segítség lehet majd a fiatal szülőknek.

– Fanni, ha kéri a segítségem, mindig mellette leszek és támogatom, de semmiben nem dönthetek helyette. De szeretnék olyan nagyszülő lenni, mint a szüleim, akik mindenben segítettek és keményen kivették a részüket Fanniék neveléséből – mondta az édesanya, aki kiemelte az apa szerepét akkor is, ha nem lesz siket a gyermek. Az ő feladata lesz, hogy a jelbeszéd tanulására ösztönözze a gyereket.

– Nagyon sok függ attól, hogy milyen ember a halló szülő. Lesz-e türelme, vagy sem. A legfontosabb kérdés valójában az, hogy Fannit tudja-e olyan önzetlenül szeretni majd a jövendőbeli párja, hogy a gyermeket ösztönözze a jelnyelv tanulására, hogy harmonikus lehessen a baba-mama kapcsolat? Fel tudja-e vállalni, hogy a gyermek tanulja a jelnyelvet? De természetesen jómagam azon leszek, hogy a jelnyelvet anyanyelvi szinten tudja majd a kicsi elsajátítani – tette hozzá Ágnes.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163058_auto_resized.jpg
origo.hu

Megdöbbentő bejelentés: félelmetes jelenséget rögzített a NASA napfigyelő műholdja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27465_resized.jpg?avcount=1714128909
origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162295_auto_resized.jpg
life.hu

Elkpesztő, ahogy Meg Ryan kinéz: friss fotók készültek a színésznőről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163292_auto_resized.jpg
vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137421_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155627_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27464_resized.jpg?avcount=1714128909
origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164297_auto_resized.jpg
astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714128909
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163477_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy lehet a baj: komoly döntést hozott a királyi család Katalin hercegné állapota miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164149_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fegyveres rendőrök vonultak ki reggel a Lidlhöz - le kellett zárni az üzletet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/kGq1EehdRg7d4nA8ZsdD077qM_xM3YKBCwxo-AtUyE4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzgyMDdiMDUxZGUyZDQyMDc5NmEyZGExMDFkYTI1OWVm.webp
Beszólás

Rajongói nekimentek a TV2 sztárjának, fel sem ismerik legutóbbi képén: „Már nem az a lány”

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/BBm89KGEikCqbO70Izrwt_ljcc9qDMYkg9o07tevxuo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q2MGEyMTdkMzI4YzQzZTg4NGJiM2JmM2Q3MjhkYjM1.webp
LEGENDA

„Ez nem munka” - az élő legendának megvan a véleménye Marics Petiékről