Sharon Stone villantott Kim Basinger helyett

Ha Elemi ösztön, akkor természetesen Sharon Stone, és a filmtörténet talán leg­erotikusabb villantása. Paul Verhoeven többszörös Oscar-jelölt alkotása huszonöt éve került a mozikba, egy csapásra beindítva az akkor már 34 éves színésznő karrierjét. Stone a jeles évforduló alkalmával most megosztott egy réges-régi videót is, amely még a film szereplőválogatásán ké­szült.

#BasicInstinct audition tape for #WaybackWednesday

Sharon Stone (@sharonstone) által megosztott bejegyzés,

ÁRMÁNY ÉS SZENVEDÉLY

Az Elemi ösztön története szerint holtan találják ágyában Johnny Boz San Franciscó-i klubtulajdonost. Az ügyet Nick Curran nyomozó kapja meg, az első számú gyanúsított pe­dig Catherine Tramell, az extravagáns és titokzatos regény­írónő. Tramell egyik könyvének története ugyanis kísértetiesen hasonlít a gyanús halálesetre, ám Curran hamar a nő hatása alá kerül, ami befolyásolja a nyomozást.

Ma már el sem tudjuk képzelni a biszexuális gyilkos írónő, Catherine Tramell figuráját nélküle, pedig Sharon valójában a rendező sokadik választása volt. A felkért színésznők – köztük Julia Roberts és Kim Basinger – még félmeztelenre sem voltak hajlandók levetkőzni, nemhogy bugyi nélkül terpeszteni, így a le­gendás villantás valójában a véletlenen múlt.

Sharon Stone karrierjét megalapozta a gyilkos írónő karaktere © AFP

Szándékos vagy baki?

A filmtörténet leghíresebb kisterpeszének születésére másképp emlékszik a rendező és a főszereplő is. Verhoeven szerint Stone tudta, hogy a kamera a lába közét veszi, míg a színésznő ra­gaszkodik hozzá, hogy a rendező utasítására vette le a bugyiját, aki esküdözött, hogy nem fog látszani semmi. Nos, látszik...

– Catherine szerepét rohadtul nem volt könnyű megkapni – me­sélte a színésznő a videó kapcsán az egyik Oprah-show-ban. – Mire én odajutottam, már vagy tizenkét, tizenhárom színésznő visszaadta. Szóval szó sem volt arról, hogy besétáltam, és mindenki felhördült, hogy: Igen, ő lesz az!! In­­kább csak hümmögtek, hogy na jó, majd meglátjuk. De én tudtam, hogy képes vagyok rá, hogy valahol ott él bennem ez a démon.

Kim Basinger nem vállalta a sok meztelenkedést © Northfoto

Stone végül akkori árfolyamon mintegy százmillió forintos gázsit kapott a filmért, azzal együtt, hogy az alakítás rengeteg meztelenséget, erőszakot és szexjelenetet követelt. Persze megérte a szenvedést, hiszen Tramell után sorra jöttek a vezető szerepek, a film pedig 353 millió dolláros be­vételt hozott. A 2006-ban ké­szült folytatás azonban már csúfos bu­kás lett, még az árát sem hozta vissza.