Rieu a magyaroknak is azt akarja adni, amit mindenki másnak

A világhírű holland hegedűművész a békét és a szeretetet hirdeti, ezt szeretné átadni júniusi, budapesti koncertjén is.
A világhírű holland hegedűművész a békét és a szeretetet hirdeti, ezt szeretné átadni júniusi, budapesti koncertjén is.

Mire számíthatunk a budapesti koncerten?

Mindig arra törekszünk, hogy örömöt szerezzünk a közönségnek. A zene a leghatékonyabb eszköze az érzelmek átadásának, és a zenekarommal mi azt szeretnénk elérni, hogy az emberek boldogan menjenek haza a koncertünkről. A szeretet a legfontosabb dolog, én pedig azért lettem zenész, hogy ezt közvetítsem.

Ön szerint mi a legfontosabb üzenete a zenének?

A béke. Az ötvenfős zenekaromban 13 nemzetiség keveredik békében, mindenféle konfliktushelyzet nélkül. A zene közvetlenül hat az emberekre, felmelegíti a szíveket – én pedig remélem, ezzel képes megváltoztatni a világot.

Mi volt élete legmeghatározóbb élménye a zenével, ami miatt ezt a pályát választotta?

Az édesapám karmester volt, és a testvéreimmel sűrűn vettünk részt a koncertjein már egészen picikorunktól kezdve. Ültem a nézőtéren, figyeltem az embereket, és láttam, hogy miként hatnak rájuk a csodás dallamok. Ötéves lehettem, amikor elhatároztam, hogy ez az, amit csinálni szeretnék. Érzelmeket átadni az embereknek. Megérinteni, és a szívüknél fogva táncba vinni őket.

Mit üzen a magyarországi közönségnek?

Jöjjenek el a koncertre, hozzák el a szívüket, és nyissák meg azt. Én ugyanezt fogom tenni, a zene pedig majd összekapcsol minket, hogy együtt éljük át a boldogságot.

Eredeti Stradivarin játszik

André Rieu már több mint negyvenmillió lemezt adott el világszerte, a Classic Brit Awards Év Albuma díjának háromszoros nyertese. Ausztráliában 2008, 2009 és 2010-ben is a legkeresettebb művésznek számított. Hangszere egy eredeti Stradivarius, amelyet 1732-ben Olaszországban készített Antonio Stradivari. Az általa vezetett Johann Strauss Orchestra a világ legnagyobb magánkézben lévő szimfonikus zenekara, amelynek tagjai (több mint ötvenen) számos különböző nemzetből tevődnek össze.

A 2009-es melbourni koncertjéhez díszletként felépíttette a Schönbrunni kastély hiteles másolatát, erre az előadásra 38 000 jegyet váltottak.