Rékasi Károly hisz a paranormális jelenségekben

Rékasi nem fél a paranormális jelenségektől és kifejezetten élvezi, hogy újra nyomozhat az X-aktákban, melynek epizódjain gőzerővel dolgozik a hazai szinkronstáb.
Rékasi nem fél a paranormális jelenségektől és kifejezetten élvezi, hogy újra nyomozhat az X-aktákban, melynek epizódjain gőzerővel dolgozik a hazai szinkronstáb.

Szeretem az eszköztelenségét – mondta Rékasi Károly David Duchovnyról, azaz Fox Mulderről, akinek ismét ő kölcsönzi a hangját az X-akták új epizódjaiban. A paranormális jelenségek és bűncselekmények után nyomozó Dana Scully és Mulder az Egyesült Államokban vasárnap, hazánkban hétfő este tér vissza a képernyőre, hogy tizenhárom év pihenőt követően ismét próbára tegye a nézők idegeit a Cool csatornán. Az évek a színészeken is nyomot hagytak, de játékuk, na és szinkronhangjuk változatlan maradt. Gillian Anderson, alias Scully, Náray Erika, míg Mulder, ahogy már említettük is, Rékasi Károly hangján nyomoz. Az RTL Klub sztárját tegnap délután munka közben látogattuk meg a szinkronstúdióban.

– Azt gondolom, hogy amíg nem bizonyítják be valaminek az ellenkezőjét, addig miért ne hinném el, hogy valami akár így is lehet? – kérdezett vissza Rékasi, amikor arról faggattuk, ő hisz-e a paranormális jelenségekben. Az is kiderült, a színész nem fél az idegenektől, a sötétségtől, de mégis van egy dolog, ami még őt is megrémiszti.

– Attól félek, hogy megöregszem és valamit nem tudok úgy megcsinálni, ahogy azt szeretném. Hétfőn például volt egy főpróbám, egy lejárópróbám, egy emlékpróbám, és este előadásom. Mindent bírtam, sikerült, de félek, hogy egyszercsak nem így lesz – mondja, de egyelőre nincs mitől tartania, hisz júniusi motorbalesete után ismét jó kondícióban van, és élvezi a munkáját. Imádja a színházat, a Barátok közt forgatásait, szinkronmunkákat azonban már alig vállal. Egyedül Tom Cruise-zal tesz kivételt és most Duchovnyval.

– Nagyon régen tanultam a szinkronizálást, olyan klasszikusoktól, mint Sinkovits Imre, Mádi Szabó Gábor vagy épp Vándor Éva. Manapság azonban már máshogy folyik ez a munka, sokszor csak beállsz a mikrofon elé és mondod a szöveget. Ez nekem nem jön be – vallotta be Rékasi. Mivel az X-aktákat szinkronizáló stáb a klasszikus módon dolgozik, így a színész vállalta a feladatot. Károly tekintete a stúdió monitorára szegeződött. Épp azt láthattuk, ahogy Duchovny az íróasztala mögött üldögélt. Meg is kérdeztük, elégedett-e amerikai kollégája játékával.

© Fotó: Northfoto

– Nekem nagyon tetszik az eszköztelensége. Tetszenek a belső, megélt gondolatai. Verebes István mondta nekem, hogy ha valamire erősen gondolunk, akkor nem kell túljátszanunk magunkat, az látszik a gesztusainkon is. Duchovny is eszerint működik. Nincsenek nagy gesztusai, játékai. Szeretem a stílusát.

Rékasi Károly kolléganője, Náray Erika tudását is elismeri:

– Hallatlanul profi. Tökéletesen bánik a hangjával, a ráosztott figurával. Az egyik legjobb szinkronmester Magyarországon, a kedvesem, Pikali Gerda mellett.