Celeb

Pár millióért és a dicsőségért írnak könyvet a celebek

F. Zs.

Létrehozva: 2016.11.20.

<p>Szabályos dömpingje van mostanság a megjelenő celebkönyveknek. A szűk piacon aligha remélhet bárki meggazdagodást, de akkor vajon mi készteti sztárjainkat az írásra?</p>

Híres embernek a könyve is kelendőbb – hinnénk, s talán hiszik ezt a sztárok is, akik sorra ragadnak tollat vagy klaviatúrát, hogy művükkel beírják magukat az irodalom történetébe. Szakácskönyv, önéletrajz, börtönnapló vagy leleplező botránykönyv, a műfaj változatos, az utóbbi időben pedig mintha meg is szaporodtak volna, szinte minden hétre jut egy híresség nevével fémjelzett könyvbemutató.

Caramel a napokban mutatta be életrajzi írását, Liptai Claudia a párjával főzőcskézett, Gianni Annoni és Jakupcsek Gabriella is saját könyvvel jelentkezett.  De emlékezetes a közelmúltból Damu Roland és Stohl András börtönélményeit taglaló könyve, Szabó Győző drogos múltjáról és a kigyógyulásról írt, de könyve jelent meg többek között Majkának, Zámbó Krisztiánnak, Hajdú Péternek, Keresztes Ildikónak, és az x-faktoros Baritz Gergelynek is. 

Nagy büszkeség a szerzőnek, amikor az első dedikálására megy, az olvasók hálásan lapogatják a hátukat, a bankszámlájuk azonban nem hízik sokat. 

– Ebben az országban körülbelül három­ezer példánynál mondjuk azt, hogy sikeres egy könyv – mondja a Borsnak egy, a könyvszakmában évtizedek óta jártas bennfentes. – Ha egy szerző ennyit ad el, akkor hozzá­vetőleg pár százezer forint bevétel marad a zsebében. Ötezer példány alatt nem tudnak milliókat keresni a szerzők, és ennyi könyvet bizony nagyon kevesen adnak el.

A bennfentes szerint az egyik kifejezetten sikeres kiadvány Stohl András börtönsztorija volt, abból a becslések szerint húszezer példányban vettek az olvasók, ami pár millió forintos bevételt hozhatott. Az abszolút csúcstartó pedig még mindig Frei Tamás, aki a trilógiája első és második fejezetéből megjelenésenként olyan 80-100 ezer darabot adhatott el, a harmadikból „csak”  40-50 ezret. Ezek a számok komoly bevételt generálnak, itt több tízmillió forintos bevétellel lehet kalkulálni.

– Jakupcsek Gabriellának most jelent meg a könyve, Megúszhatatlan címmel – mondja az informátorunk. – Azt tudom, hogy igen komoly számú előjegyzés van rá, de még így is, ha tippelnem kellene, akkor azt mondom, hogy annyit fog vele keresni, mint amennyit az MTVA-nál kapott volna két hónap alatt.

Meglehetősen kiábrándító számok, de akkor mi viszi rá a celebeket a könyvírásra? Talán a halhatatlanság érzése. Liptai Claudia az Édeskettes című könyve megjelenésekor a sajtótájékoztatóján azt mondta: 

– Már az Álomnő című könyvemnél is azt éreztem, hogy egy könyv, az egy maradandó dolog, ha már nem vagyunk itt a földön, a gyermekünk akkor is le tudja venni a polcról.

– Számomra az alkotás folyamata volt a fontos, nem tudom, hogy keresünk-e vele akár egy vasat is – mondja Gianni Annoni. – Nem is ez volt a lényeg. Az eltelt 15 évet szerettük volna egy kiadványban látni, hogy éltük túl a nehézségeket, hogy küzdöttünk meg az akadályokkal. A könyv tulajdonképpen a saját örömünkre készült, és persze azért, hogy másoknak örömet okozzunk vele. A terveink szerint egyébként hamarosan angolul és olaszul is kiadásra kerül. 

A kukkolás élménye kell az olvasóknak

A szakember szerint fontos, hogy kereslet és kínálat egymásra találjon, a híresség könyvével kitárja a kapukat az életére, a kíváncsi olvasó pedig lelkesen lép be azon.

– Az olvasói pszichológia érdekes tudomány, több kutatás is arról árulkodik, hogy jellemzően az érettségivel rendelkező középosztálybeliek nagy fogyasztói a celebkönyveknek, ők szeretik magukénak érezni azt az életérzést, melyet egy-egy igényesebb kiadvány sugall – mondja Kocsis András Sándor, a Kossuth Könyvkiadó elnök-vezérigazgatója. – Ez az olvasói oldal, a szerzői oldalról pedig azt feltételezi az ember, hogy a celebek szeretnének letenni valami olyan produktumot az asztalra, ami tovább él, mint ők.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088003_auto_resized.png
origo.hu

Egy 10 éves gyermek 38 másodperc alatt győzte le a többszörös világbajnok sportolót

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26456_resized.jpg?avcount=1711690217
origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086526_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Korrekt gyerek" - Szoboszlai beszólt, azonnal jött a válasz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088621_auto_resized.jpg
vg.hu

Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086779_auto_resized.jpg
ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26457_resized.jpg?avcount=1711690217
origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17092055_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ti melyik oldalatokon aludtok? Komoly veszélyeket rejt a legnépszerűbb póz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087051_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ez még Hamiltonnál is nagyobbat szólhat, elképesztő átigazolásra készül a Red Bull

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711690217
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090709_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/DiRPy-3nPJr4CQIBkYbPdtZrNwj6_B8PPulljWoyLFY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IyNDc5NTBmMjJkODQwZTE4NGUxNWFkY2ZkNDZmNjA3.jpg
Kapcsolat

Megyeri Csilla szakításáról pletykálnak. Újra...