Celeb

Pál Dénes: Testvérként neveljük Pannit és Lilit

Bors

Létrehozva: 2018.10.21.

<p>Az énekes három hónapja lett édesapa, kislánya úgy érkezett a családba, hogy szülei mellett két és fél éves kutyusuk is várta. De hogyan sikerült nekik olyan szuperül az összeszoktatás, hogy már az egy ágyban alvással is megpróbálkoztak, és például Nagy Adrinak Aladárral miért nem ment ez még maradéktalanul?</p>

Mikor a most két és fél éves Lili, a havanese kutyus megérkezett Pál Déneshez és szerelméhez, a pár feltétlen szeretettel és maximális kényeztetéssel fogadta az apró ebet. Egészen három hónappal ezelőttig  ő volt a páros „szőrös gyereke”, az énekes nem is tagadja, úgy nevelték a kutyust, mintha tényleg édesgyermekük volna. Lili születésével így már két kislány van a családban – ráadásul teljes összhangban. Dénesék szerencsések, rengeteg kutya van ugyanis, amelyik féltékenyen, sőt akár agresszíven bánik az újonnan érkező családtaggal, épp ezért sok négylábú végzi menhelyen, amikor megszületik a baba.

– Már a várandósság alatt is sokat meséltünk Lilinek Panniról, akkor úgy tűnt, érti is, hogy miről van szó. Vele együtt készültünk a baba érkezésére, mindenbe bevontuk. Amikor Panni megszületett, vittem haza a kórházból illatos babaruhákat, Lili megszagolta, elfogadta, és amikor hazamentünk, akkor sem volt féltékeny. Inkább őrző-védő szerepet tölt be: ha Panni nyöszörög, egyből fut hozzánk, hogy siessünk! Mi pedig mind a mai napig figyelünk arra is, hogy ha valamelyikünk kezében van a kislányom, a másik a kutyával foglalkozzon, soha ne érezze, hogy hanyagoljuk. Arra is figyelünk, hogy mindketten töltsünk vele kettesben is időt, és ugyanúgy aludhat az ágyunkban – mesél­te Dénes, hozzátéve: náluk féltékenykedés helyett inkább az ellenkezőjével, a túlzott érdeklődéssel vannak apróbb gondok.

– Lili már most na­gyon szeretné akár nyalogatni is Pannit, vagy hozzábújni, ezt azonban egyelőre nem engedjük. Panni még nagyon pici, az immunrendszere folyamatosan fejlődik, és bár Lili tisztán tartott lakáskutya, az utcára neki is le kell menni elvégezni a dolgát. De egyszer azért már megengedtük, hogy egy ágyban legyenek, igaz, nem összebújva. Egyébként szeretnénk őket testvérként vagy jó barátokként nevelni – magyarázta az apuka.

Diáéknál azonnal megvolt az összhang

Jól, sőt még a sztáranyuka reményeit is felülmúlva sikerült Nyári Dia első babájának és Jack Russell terrierjének, Phoebe-nek az összeszok­tatása. Az állat az első pillanattól fogva óvta és védte Zétényt, a kiságya mellé feküdt, figyelte minden szuszogását. – Mielőtt megszületett Zétény, nagyon féltünk tőle, hogy Phoebe hogy viseli majd, hiszen addig ő volt a kis királylány otthon, a „világ közepe”– vallotta Dia az Instagramján. Diáék sokat beszélgettek a baba érkezéséről az ebbel, úgy tűnik, ez a taktika is bevált.

Adrinak nem volt zökkenőmentes

Nem mindenkinek alakul idillin az összeszoktatás. Nagy Adri menhelyről hozta el Aladárt, a keverék kutyust. Sülve-főve együtt voltak, az eb nem vette jó néven, hogy kevesebb idő jut már rá: Beni babára és Adrira is neheztelt. – Nem igazán indult könnyen a kapcsolatuk Benivel. Sajnos az első hetekben ignorált engem is és a babát is. Sértett 4 évesként viselkedett, ami engem nagyon megviselt. Ha játszani hívtam, akkor sem jött oda hozzám. De most úgy néz ki, egy-két hete kezdi elfogadni a kialakult helyzetet, és újra életvidám kiskutya lett – írta Instagramján Adri.

Gyerek és kutya egy családban

Egy családban, vagyis falkában a vezető dönti el, mikor bővülnek. – Ha az ember vezetője a kutyájának, eleve nem lehet annak ellenvetése a bébi kapcsán. Tanítatlan, neveletlen, heves kutya közelébe még egy cuki kép és a lájkok kedvéért se en­ged­jük a csecsemőt!– mondta Panyi Zita kutyatréner. Persze az elmélet mindig könnyebb, mint a gyakorlat, ezért íme néhány jó tanács.

SZÜLETÉS ELŐTTI TEENDŐK 

• Trénerrel dolgozzunk meg kutyánk tiszteletéért, erre a 9 hónap is elég.

• Tanítsuk meg a kutyát személyes terünk tiszteletben tartására: nem ugrálhat fel emberre, kérésre menjen a helyére és maradjon ott hívásig.

• Tanítsuk meg a harapáskontrollra: fogával nem érintheti a testünket, még játék közben sem! Jutalmazáskor is finoman kell elvennie a falatot. Tilos a kézben tartott játék felé kapnia!

• Ne csak elvárjunk kutyánktól, biztosítsuk a szükségleteit napi 2-3 kinti mozgással, engedelmességi feladatokkal, játékkal.

SZÜLETÉS UTÁNI TEENDŐK

• A kórházból már vigyünk haza babaszagokat, így amikor hazaér a baba, nem idegen szagot érzékel, hanem ismerőset.

• Tanítsuk meg a kutyust a baba személyes terének tiszteletben tartására, hogy a mi szavunkra, az általunk kijelölt távolságig közelíthesse csak meg a kicsit. 

• Gyakoroljunk a kutyával sok engedelmes, játékos feladatot karunkon a babával. Így a baba személyéhez engedelmességet társít majd.

• A baba közelében ne játsszunk huzakodós se sípolós játékokkal! A kutya tanúsítson mindig nyugodt viselkedést!

• Vonjuk be a családtagokat a kutya napi kimozgatásába, napi foglalkoztatásába! Ha nincs naponta fizikailag-pszichikailag fárasztva, akkor ő fogja kitalálni ennek módozatait.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162495_auto_resized.jpg
origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714114213
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164149_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fegyveres rendőrök vonultak ki reggel a Lidlhöz - le kellett zárni az üzletet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162715_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Őszintén remélem, hogy a következő években kizárólag ukránok kapják a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díjat – de tényleg!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161912_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162339_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714114213
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137421_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163611_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nem áll nekem túl jól a full HD” – Így Látta magát a Házasság első látásra sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/3PQT3DZK8ttrhvmgA5h1WilgRXZLUPkeNvpLCbcZIXQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjMmFhYWUxZGJkNTQ5MmY4MTQwNGNkMGYxNzY5M2Ez.jpg
Házasság első látásra

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1l2YeCy2zLGxk9ZjV1iHiEDq1JC44MZP6OJUyYdsA_k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0MzM1NmQ2NzE0NDQwMGJhZTFiNjRlNTAyYjg5MmVj.jpg
Testalkat

Aggódnak a rajongók Zoltán Erika új külsejét látva, megszólalt az énekesnő