Celeb

Ötfelé osztják Klapka György 2 milliárdos vagyonát

Bors

Létrehozva: 2017.01.06.

<p>Álmában érte a halál Klapka Györgyöt, aki már régen megírta végrendeletét, és folyamatosan frissítette is. Közeli barátai összetörtek, a Vámház körút 9. is gyászba borult.</p>

Forrás: Vadnai Szabolcs

Szerda délután óta egy ország gyászol: reggel még a TV2 Mokkában beszélt az életéről, délután váratlanul távozott közülünk Klapka György. Az Aranyember, akit mindenki tisztelt és szeretett, a vállalkozó, akinek a keze közt tényleg minden arannyá vált. Klapka sosem titkolta, mesés vagyont halmozott fel az élete során, és régóta megírta végrendeletét is, amelyet folyamatosan frissített.

Gyuri bácsi azt mondta, azért üzletelt egy életen át, hogy megadhasson minden kényelmet és luxust a családjának. Az elmúlt évtizedek során körülbelül kétmilliárd forintnyi vagyont halmozott fel, ami a Vámház körúti üzlethelyiség, és 41 hektárnyi dióültetvény mellett ingatlanokban, reklámügynökségben, számítógépszervizben, kutyakrematóriumban, egy kőbányai crosspályában, antik tárgyakban, festményekben, aranyban, ezüstben, drágakövekben, ipari gépekben, valamint készpénzben fekszik.

Évekre tervezett még

Klapka nem készült a halálra, a következő tizenöt évre előre megvoltak az üzleti tervei. Az Aranyember híres volt arról is, hogy minden új vállalkozása előtt alaposan mérlegelt, mielőtt végleges döntést hozott. Nem volt ez másként akkor sem, amikor arról határozott, hogyan ossza szét igazságosan busás vagyonát: úgy tudjuk, az utolsó módosítás után a felesége és négy gyermeke osztozik az örökségen.

– Azt akarom, ha meghalok rend legyen a rokonok között. Minden apró részletre mindig figyelek, még arról is gondoskodtam, hogy halálom után biztosan megkapják a jogosultak a nekik járó igazságos hányadot. Kijelöltem rá egy embert, aki felügyeli majd, hogy az örökség elosztása és felhasználása körül minden rendben menjen. Úgy intéztem, hogy a vagyonom jó és egyben hozzáértő kezekbe kerüljön. Ezért száll például a dióültetvényem a feleségemre – mesélte pár hónappal ezelőtt a balett-táncosból lett milliárdos.

Álmában érte a halál

A Bors azt is kiderítette, Gyuri bácsi szerda délután a szokásos csendespihenőjére vonult el a szobájába, de soha többé nem ébredt fel. Az otthoniaknak az tűnt fel, hogy jóval többet alszik, mint szokott, amikor rátaláltak, már hiába próbáltak neki segíteni, nem tudták megmenteni az életét. Mire a mentők kiérkeztek, az Aranyember órák óta halott volt, így a szakemberek sem tehettek semmit. A vállalkozó másfél éve szívritmus-szabályozóval élt, információnk szerint halálát szívinfarktus okozta.

„Több helyen olvastam, hogy Gyuri összeesett és elájult, de ez nem igaz. Egyszerűen itthon elaludt, és már nem kelt fel. Én találtam rá szerda délután, és én voltam az, aki összeesett a fájdalomtól. Megértésüket ké­rem, többet egyelőre nem tudok mondani, éppen a búcsúztatását szervezzük” – mondta a 24.hu-nak csütörtökön felesége, Mária.

Barátait lesújtotta a hír

Klapka közeli ismerőseit sokkolta a szerda esti hír, sokan közülük 88. születésnapi partiján még együtt mulattak vele.

– Az elmúlt tíz évben minden születésnapján ott voltam. Mivel gyönyörűen szavalt, idén még arra is rábeszéltem, hogy mondjon el egy balladát. Igazi jó barát volt, intelligens, szeretetre méltó ember. Teljesen normális volt a kedélyállapota is, jól szórakozott, nem volt semmi látható jele ennek a tragédiának – mondta Sas József.

Medveczky Ilona, akivel Klapka utolsó táncát ropta, közösségi oldalán emlékezett meg barátjáról. 

„Megrendülve értesültem kedves barátom, egykori kollégám, Klapka György váratlan haláláról. Nagyon fáj! Ennyi az élet... Még annyi mindenről kellett volna beszélnünk! Pénteken találkoztunk volna, de már csak a túlvilágon látjuk újra egymást...” – írta a táncművész.

Koós János hangja megremeg, amikor a barátjáról beszél.

– Jó barátok voltunk az el­múlt több mint ötven évben… A hatvanas évek közepén kezdődött, amikor együtt léptünk fel a Béke Kupolában és a Béke Bárban. Zseniális táncos volt, zenés műsort adtak a partnernőjével, Pécsi Gizivel. Gizi kí­gyó­jelmezben, Gyuri pedig egy szál ágyékkötőben, mint Tarzan táncolt. Abban az időben rengeteget marháskodtunk. On­nantól, hogy kiment Nyugatra, lazult a kapcsolatunk addig, míg haza nem költözött. Most találkoztunk a 88. születésnapján. Kérdeztem tőle, hogy vagy? Azt mondta, jól. Fizikailag és szellemileg is. Hogy bizonyítsa, elmondott két verset. Nagyon nehéz megemészteni, ami történt. Az ember tervez, az élet elvégzi…

Hidegben jön a szívinfarktus

A következő napokban rendkívül hideg lesz az előrejelzések szerint. A szívproblémákkal küzdők számára ez különösen veszélyes, a hideghez való alkalmazkodás nagyfokú megterhelést jelent. Megnövekedhet a hirtelen szívhalál esélye, illetve a szívinfarktusok száma is, mondta el dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa. A hidegben beszűkülnek az ereink – köztük a szív artériái is –, ennek következtében csökken a szívizmok vérellátása. Ha valakinek beteg a szíve, érdemes néhány alapszabályt betartania:

Ne tartózkodjon a hidegben hosszabb ideig! Főleg az idős embereknél kell erre odafigyelni, akik már nem észlelik a testhőmérsékletük csökkenését.

Ne végezzenek megterhelő fizikai munkát, kerüljék az intenzív sportolást, hólapátolást!

Inkább a könnyedebb mozgásformákat, például rövid sétát válasszák, amely nem emeli meg a pulzusukat!

Azonnal hívjon mentőt, ha a szívroham tünetei jelentkeznek: mellkasi fájdalom, szorító érzés, vagy nyomás a szegycsont mögött, mely átterjed a hát, a nyak, a karok, az állkapocs, a váll, főként a bal kar területére!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164475_auto_resized.jpg
origo.hu

Lemondta a válogatottságot minden idők egyik legjobb focistája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163668_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: Gyöngyi Csabival marad

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166528_auto_resized.jpg
mandiner.hu

A Magyarországra készülő kínai elnök alaposan odaszúrt az Egyesült Államoknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163097_auto_resized.jpg
ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27484_resized.jpg?avcount=1714167911
origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714167911
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714167911
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714167911
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/dbaw8KNPg_2vUdFnbOi8c9t4Aep8z7HUspDpQX2FvNI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyZTg2MGYyMDE0ZDRlZWM4ZmMyMWE4Yzc1OTU3ZTdh.webp
Hűvös

Semmi sem pótolhatja, amiről lemaradt a rácsok mögött: ma egy éve ül börtönben Galambos Lajos

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/QOq45uW6HsT_7SSJr-xBHV6kHK3VJ8ONZ3CrIWz9_XE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAzMmJmYjBhZjJhMTQxNzRiODkyZDRhNDRkNDJhNjE3.webp
Vallomás

„Az Árpád híd közepén sírtam el magam” – így tudta meg Király Viktor, hogy a testvére rákos