Óriási kaszálás: dolláreső hullott a zenészekre

Az elmúlt évben a zenészeknek állt a világ. A Forbes magazin nyilvánosságra hozta a száz leggazdagabb szórakoztató művész listáját, és a muzsikusok uralják a top tízet, kiszorítva a színészeket.
Az elmúlt évben a zenészeknek állt a világ. A Forbes magazin nyilvánosságra hozta a száz leggazdagabb szórakoztató művész listáját, és a muzsikusok uralják a top tízet, kiszorítva a színészeket.

Sokan meglepődtek, amikor a Forbes-listából kiderült, az elmúlt tizenkét hónapban ki ka­szálta a legtöbb pénzt a szórakoztatóiparban: Sean „Diddy” Combs. Az amerikai rapper, színész, producer és vállalkozó éves keresete 130 millió dollárra (35,7 milliárd forintra) rú­gott. A hazánkban kevéssé ismert előadó tavaly még csak a 22. volt. Diddy nem csak a koncertezésnek kö­szönheti a tekintélyes vagyont: a BBC News in­formációi szerint megállapodást kötött egy vodkagyártó céggel és a Sean John ruhamárka bevételéből is részesül.

Sean „Diddy” Combs - 130 millió $ © AFP

Bár általában minden díjat begyűjt, Beyoncénak ezúttal meg kellett elégednie a második hellyel. A popdíva számlája tavaly június elseje óta 105 millió dollárral (28,8 milliárd forinttal) gyarapodott. Jól is jön neki, mert még meg sem születtek Jay-Z-vel közös ikreik, már most egy vagyont költöttek rájuk. Bey jócskán maga mögé utasította rapper férjét, aki „csak” 55. lett.

Beyoncé - 105 millió $ © AFP

A női vonalat erősíti a harmadik helyezett J. K. Rowling is, a Harry Potter-könyvek szerzője tavaly nyár óta 95 millió dollárt (26,1 milliárd forintot) keresett. A top tízben mögötte már a férfiak dominálnak, a teljes százfős lista csupán 16 százaléka nő. Újoncként köztük van Kylie Jenner is 40 millió dollárral (11,2 milliárd forint). Ő a mezőny legfiatalabbja, még mindössze 19 éves. Azzal érdemelte ki 59. helyét, hogy Kim Kardashian húgaként szereplője a család valóságshow-jának, de saját kozmetikai cége és ruhamárkája is van.

J. K. Rowling - 95 millió $ © AFP

Idén a muzsikusok pénztárcája duzzadt leginkább, a top tízből öt zenész (Sean „Diddy” Combs, Beyoncé, Drake, The Weeknd és a Coldplay), két sportoló (Cristia­no Ronaldo és LeBron James), két író (J. K. Rowling és James Patterson, aki Bill Clintonnak segít készülő könyvében) és egy rádiós műsorvezető (Howard Stern). Színész először a 20. helyen bukkan fel: az Orvlövész és a Ted című film sztárja, Mark Wahlberg, aki 68 millió dollárt (18,6 milliárd forintot) lapátolt össze tavaly.

Kylie Jenner - 40 millió $ © AFP

Nagyot buktak tavaly óta

A tavalyi első helyezett, Taylor Swift idén épphogy befért az ötven legjobb közé, 49. lett. Míg két éve 46,6 milliárd forintot keresett, az elmúlt tizenkét hónapban ennek töredékét, 12,1 milliárdot haknizott össze. Még nagyobbat buktak a tavalyi másodikok, a One Direction fiúbanda tagjai: ők idén a top százból is kicsúsztak. Adele gázsiján is meglátszott, hogy az elmúlt hónapokban visszavonult a rivaldafénytől, míg tavaly kilencedik volt, idén csupán a tizennyolcadik. De Madonnáért sem kapkodtak, tavalyi tizenkettedik helyezése után idén ő sem került be a top százba.