Nyolc kutyával jár sétálni Tornóczky Anita

Tornóczky Anita nagy állatbarát hírében áll. Vállalta, hogy a Borsnak bemutatja nyolc kutyáját. A falka tagjai között teljes az összhang – mondta lapunknak az állatvédő.
Tornóczky Anita nagy állatbarát hírében áll. Vállalta, hogy a Borsnak bemutatja nyolc kutyáját. A falka tagjai között teljes az összhang – mondta lapunknak az állatvédő.

Tornóczky Anita szülei nem engedték, hogy gyermekkorában állatot tartson, mert előbb-utóbb az ő problémájuk lett volna a gondozásuk. Húszéves korában lett az első kutyája egy német juhász.

– Egy barátom hozta el a kölyköt egy rendőrségi tenyészetből, mert az anyja nem szoptatta. Hazavitte, én pedig mindennap ott voltam a tanyájukon, ahol a lovam is volt. Bárhova men­tem, követett. Ha leültem, az ölembe ült – mondta a Borsnak Anita.

– Berta tizenöt évig élt velem, német juhász volt, ezért a génjei miatt igényelte a mindennapos fárasztást. Az akkori páromnak volt egy keverék kutyája, a két kutya között fél év volt a különbség, és ők együtt nőttek fel. Amikor a kapcsolatunk véget ért, ez a kutya is nálam maradt. Ő még él, tizenhat éves – mondta Anita.

Kutyahaddal indul sétára Anita. A képre kedvencei közül kettő már nem fért fel

Szerinte a nagyon domináns egyedeket leszámítva, a kutyák­nak szüksége van falkavezérre. Természetes igénye, hogy a falkavezér irányítja, korlátokat állít fel, döntéseket hoz. Fel kell mérni a kutya igényeit és képességeit. Ha csak úgy elvan a kertben és semmilyen ingert, irányt nem kap, az hibás hozzáállás.

– Nyolc saját kutyám van és a kerti tavamban van néhány kis hal is. Ezeken kívül, még ideiglenesen négy-öt kutya is társul hozzájuk. A kutyákat egyszerre sétáltatom, de ezzel soha nincs gond. Van máltai selyemkutyám, uszkárom, pitbullom, de a többi keverék. Mindenki hallgat a saját nevére, és mindegyik saját állatvédős mentésből került hozzám. Amikor hosszabb időre elmegyek otthonról, mindig van egy kolléga vagy egy barát, aki addig odaköltözik hozzám és vigyáz az állatokra. Anyagilag nem megterhelő ennyi kutya ellátása. Mivel eredendően ezek ragadozók, ezért nyersen etetem őket: csak el kell menni a vágóhídra az olcsó húsért.

Hatalmas a barátság Ria és Borsó között

Anita habilitációs kutyakiképző, foglalkozik terápiás kutyák képzésével, és hét-nyolc éve vezet egy alapítványt, ami az ORFK-val együtt működve kizárólag állatkínzásokkal foglalkozik.

– Akik az állatokat bántják, azok a társadalomra is veszélyesek. Azoknál a családoknál, ahol bántalmazott kutya van az udvaron, ott többnyire kiderül, hogy a feleség és a gyerek is ki van téve bántalmazásnak. Ha úgy tetszik, én emberek védelmével is foglalkozom – mondta Anita.