Nincs kibúvó Berkinek a 10 milliós adótartozás alól

Berki Krisztián csodálkozik, hogy a NAV pénzt követel tőle, mivel vállalkozásai Amerikában működnek. A Bors megpróbált utánajárni, hogyan halmozhatott fel mégis tízmilliós tartozást.
Berki Krisztián csodálkozik, hogy a NAV pénzt követel tőle, mivel vállalkozásai Amerikában működnek. A Bors megpróbált utánajárni, hogyan halmozhatott fel mégis tízmilliós tartozást.

Évek óta izgatja a közvéleményt, hogy miből él luxuséletet Berki Krisztián. Ugyanerre kíváncsi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is, amelynek munkatársai szorgosan kutattak, és találtak is egy több mint tízmillió forintos adótartozást a vállalkozó számláján. Az Édes élet sztárja eddig nem szólalt meg ez ügyben, a Borsnak viszont most elismerte, hogy vizsgálat folyik ellene.

Berki neve vasárnap tűnt fel a NAV feketelistáján, azóta próbáltuk utolérni, de napokig hiába kerestük, végül Gesztesi Károly filmjének castingján találtunk rá, ekkor már nem tudta elkerülni kérdéseinket.

Nem hivatkozhat amerikai cégeire

Magyarországon dolgozik, arca nap mint nap visszaköszön a képernyőn, hogyan lehet mégis, hogy nem kell adóznia? A Bors korábban megtalálta Berki amerikai lakcímét és cégét. Ám hiába hivatkozik a tévés a tengerentúli vállalkozásra, mert magánszemélyként szerepel a szégyenlistán.

– Az illetékesség nagyon sok mindentől függ, és az is előfordulhat, hogy bizonyos dolgokban az USA-nak van illetősége, de van, amiben Magyarországnak. Magyarország és az Egyesült Államok között 1979 óta van egyezség a kettős adóztatás elkerüléséről. Berki mint magánszemély került fel a listára, nem pedig a cége. A lista viszont nem tartalmaz semmilyen konkrét levezetést, hogy miből tevődik össze a tartozása – egészítette ki egy jogi szakértő.

– Sosem titkoltam, hogy folyamatos NAV-vizsgálat van körülöttem, aminek én kifejezetten örülök, mert ezáltal megtudja az ember, hogy mi az, amit jól csinál, vagy mi az, amit esetleg rosszul – magyarázta Berki, aki azt mondta: a jelenlegi vizsgálatról hivatalosan még nem kapott értesítést. Ez egyébként örök problémája a NAV-nak, mivel Berkinek külföldi lakcíme van, nehézkes a kézbesítés.

– Az, hogy fent van a nevem a listán, nem jelent semmit, csak a vizsgálat után derül ki, hogy valóban van-e tartozásom. Eddig sem bújtam el senki elől, ezután sem fogok. Egyébként pedig 2006 óta külföldön élő magyar állampolgár vagyok, tehát elég nehéz összeszednem adótartozást, ha nem ebben az országban tevékenykedem – közölte Berki, aki két magyarázatot talált arra, hogy akkor mégis hogyan szerepelhet a neve a listán. Az egyik az lehet, hogy az adat már régen nem valós.

– A másik, hogy ezek szerint nagyon gazdag vagyok. Ha több mint tízmillió forint adót nem fizettem be, akkor ennél valószínűleg sokkal többet kerestem, és remélem, hogy ezt a NAV be tudja bizonyítani – fogalmazott a híresség.