Nemzet zenésze: színészek, sportolók támogatják a Borsot

A Nemzet Színészei és Sportolói kiállnak a könnyűzenészek mellett! Egyetértenek a Bors ötletével, hogy legyen Nemzet Zenésze cím is.
A Nemzet Színészei és Sportolói kiállnak a könnyűzenészek mellett! Egyetértenek a Bors ötletével, hogy legyen Nemzet Zenésze cím is.

Mivel a magyar beat-, rock- és popzene ma már szerves része a nemzeti kultúrának, úgy gondoltuk, hogy a könnyűzenészek, énekesek, zenekarok, szerzők is megérdemlik a méltó elismerést.

A Bors hétfői számában azt javasolta, hogy hozzák létre a Nemzet Zenésze címet azoknak, akik ebben a műfajban maradandót alkottak. A kezdeményezés beindította a Nemzet Színészei, Sportolói fantáziáját is.
Például a Nemzet Színésze, a Kossuth- és kétszeres Jászai-díjas színművész, Bodrogi Gyula szerint akkor lesz a díjnak értéke, ha előtte többet is összegyűjtenek.

– Nem lesz értéke, ha nem járják végig a lépcsőt. Legalább érdemes művész legyen! – kacsint huncut mosollyal, majd kifejti, mire is gondolt: – Jó a kezdeményezés, de nehéz lesz kiválasztani, hogy ki kaphatja meg. A Nemzet Sportolójánál számít az olimpia, a világbajnokság, a Nemzet Színészénél a színházi teljesítmény. De a könnyűzenészeknél széles a skála, ezért őrületes lehet a részrehajlás. Muszáj lenne a népszerűséget és a minőséget összehozni, pedig a kettő közt egy világ a különbség. Lépésről, lépésre kellene haladni, hogy súlya, értéke legyen annak a díjnak. Tiszti kereszt, lovagkereszt, érdemes, kiváló művész... Nagyon megérdemelnék, jó lenne, csak talán másfajta elnevezéssel.

Igen lelkes lett a javaslatunk hallatán Szacsvay László Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész, aki tavaly kapta meg a Nemzet Színésze címet is.

– Legyen! Évtizedek óta kiválóan zenélnek, támogatom a kezdeményezést. A könnyűzenészek nagyszerű emberek a maguk műfajában. Sokat letettek az asztalra. Pressert kifejezetten szeretem, ismerem személyesen, ahogy Zoránt is. Kovács Kati még a kiváló teniszteljesítményéért is kaphatna díjat – mosolyodik el Szacsvay.

De megszólaltak a Nemzet Sportolói is. A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kárpáti György úgy véli, a könnyűzenészek közt is vannak olyanok, akikre büszke lehet a nemzet.

– Például, Presser Gábor! Imádom. Ő és a hozzá hasonlóan nagyot alkotó zenészek miatt jogosnak tartom a kezdeményezést. Igen, szerintem kaphatnának ilyen szintű elismerést. A kormányhoz tessenek fordulni, ehhez én kicsi vagyo! – neveti el magát. – Szerintem partnerek lennének. Drukkolok a zenészeknek!
Gyakorlatias ötlettel rukkolt elő a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, kétszeres olimpiai bajnok tornász, Magyar Zoltán:

– Jogos a kezdeményezés, hiszen egy korosztály nőtt fel rajtuk, köztük én is. Illés, Omega, Metro – óriási hatással voltak ránk. A legnagyobb díjakat is megkapják, lásd Kossuth-díj, ezért úgy gondolom, a Nemzet Művészei közt lehetne elismerni a könnyűzenészeket is. Külön nem biztos, hogy kellene, a művészek csapata elég nagy létszámú, egyidejűleg hetvenen viselhetik ezt a címet.

Hasonló véleményen van a Nemzet Sportolója, a négyszeres olimpiai bajnok vívó, Kulcsár Győző:

– Így hirtelen az jut eszembe, hogy mivel nincs külön Nemzet Atlétája, Nemzet Vízilabdázója, Nemzet Vívója, ezért a Nemzet Művészei közt kellene elismerni a hazai könnyűzenei élet jeles képviselőit is – zárta gondolatát Kulcsár Győző.

© Fotó: Vaskó Tamás

© Fotó: Bors

© Fotó: Czerkl Gábor

© Fotó: MTI

Az olvasók is javasolhatnak

Olvasóink a nemzetzenesze@borsonline.hu e-mail címre küldték el azon művészek nevét, akik szerintük kimaradtak a Bors listájából. Sokan írták Szörényi Szabolcsot, legtöbben az István a király rockoperára hivatkozva, ami szerintük maradandó alkotás. De Som Lajos is felkerült az olvasók listájára, ahogy a Bumerángban országos ismertségre szert tett Voga János, vagy a neotonos Pásztor László és a cigányzene királynője, Bangó Margit.