NDK-s tapétát gyártottak a német kémtörténethez

Kémtörténet, szerelem, megcsalás, gyilkosság, szocialista nosztalgia, 99 Luftballons és a hidegháború mindennapjai – ez az RTL sorozata, a Volt egyszer két Németország, tele látványos jelenetekkel, korhű jelmezekkel és díszletekkel.
Kémtörténet, szerelem, megcsalás, gyilkosság, szocialista nosztalgia, 99 Luftballons és a hidegháború mindennapjai – ez az RTL sorozata, a Volt egyszer két Németország, tele látványos jelenetekkel, korhű jelmezekkel és díszletekkel.

A nyolcrészes széria főszereplőjét, a 24 éves keletnémet Martint (Jonas Nay) nagynénje arra kényszeríti, hogy Moritz néven kémkedjen Nyugaton. Cserébe azt ígéri, elintézi, hogy a fiú nagybeteg édesanyja, aki vese­transzplantációra vár, előbb ke­rülhet a műtőasztalra. Végül az asszony Martin egyik veséjét kapja meg. A kiskatona anyja életéért kénytelen otthon hagyni szerelmét, Annettet. A Stasi tagjaként az a feladata, hogy megszerezze a NATO féltve őrzött titkait.

A sorozat által a nyolcvanas évek olyan különleges helyszíneit láthatjuk, mint például a keleti és nyugati hírszerzési központ, de beszédesek a két Berlin eltérő világát jól ér­zékeltető élelmiszerboltok is. A díszleteken egy tizenöt-húsz fős csoport dolgozott hónapokon át. A munkát alapos kutatás előzte meg, hogy a korszellemnek és az év hangulatának megfeleljen a képi világ. A tervezőknek egyedileg kellett beszerezniük, sőt sokszor legyártatniuk a kornak megfelelő tapétát, padlószőnyeget, bútorokat, járműveket, számítógépeket, a figyelmük azonban még olyan, látszólag apró részletekre is kiterjedt, mint a kilincsek vagy a tollak.

Nagy segítség volt a Stasi Múzeum, melynek falain belül több jelenetet forgattak, a készítők innen is kaptak használati tárgyakat, például több eredeti keletnémet Robotron számítógépet, amelyek ma is működnek. Az alkotók számos helyszínt meg­építettek, de a nyugatnémet Bundeswehr-laktanya helyszínei közül többet vizuális effektekkel „építettek fel”.

– A forgatás alatt rengeteget kellett futni, ugrani, lépcsőzni, három mellékszereplő is szalagszakadást szenvedett közben. Magam játszottam a verekedős jelenetekben is, amikhez egyébként kaszkadőrt akart alkalmazni a stáb. De a legnehezebb nem ez volt, hanem azok a jelenetek, amelyekben a sorozatbeli szerelmemet, Annettet kellett megcsalni. Monogám típus vagyok, ez nagyon megviselt – számolt be a forgatásról Jonas Nay, az elsőként Amerikában bemutatott sorozat főszereplője, aki 1990-ben született, így csupán hallomásból ismerheti a hidegháború korszakát.