Nagy Feró: Nejlonparaszt lettem

Boldogan pattan traktorra a Beatrice frontembere, de szenvedélyesen becézgeti, és cirógatja is a növényeit. Már nem csak a rock élteti, a kertjébe is beleszeretett.
Boldogan pattan traktorra a Beatrice frontembere, de szenvedélyesen becézgeti, és cirógatja is a növényeit. Már nem csak a rock élteti, a kertjébe is beleszeretett.

Különös, de tény, rabul ejtette a rockert a kertészkedés. Ásó, kapa… traktor. Aki látja, hogy a Nemzet Csótánya a kertjében beszél a fákhoz, ölelgeti őket, még azt hiheti, megbolondult.

– Nagyjából mindig szerelmes voltam a kertészkedésbe, de nem volt hol kiéljem, mert panelgyerek voltam – vallja meg Feró.

Feró panelgyerek volt, korábban nem volt hol kiélnie a kertészkedés iránti szenvedélyét

– De mióta saját kiskertem van, kiélhetem ezt a szenvedélyem. Főleg tavasszal simogatom a fákat, amikor megjelennek az új hajtások, és azt mondom nekik: meglátjátok, jó lesz itt! A cseresznyefámon van egy sérülés, azt gyógyítgatom, gyantával kenegetem. Van egy pici konyhakertem, amiben sokféle fűszernövényt nevelek. Sokat kell foglalkozni velük, érdemes beszélni hozzájuk, simogatni őket, mert érzik a szeretetet, és ez ösztönzi őket. Természetesen ez a szerelem is csak olyan, mint a többi, van, ami szárba szökken, és van, ami nem.

„Csak nejlonparaszt vagyok, nem értek a földhöz”

– Tavaly hiába simogattam a fákat, jött egy nagy fagy, ami minden termést elvitt, nem tudtam megmenteni. Idén viszont roskadoznak a sok gyümölcs alatt. Ültettem ricinusbokrot, de nem nőtt ki. Az ecetfámnak a feleségem nem örült, azt mondta, baltával vágjam ki, mielőtt elszaporodik. Vannak vitáink és általában a feleségem nyer. Nagy papucs vagyok! – szögezi le röhögve, miközben elmeséli, hogy a spenótos farfallet is ő főzte ebédre.

– A kertben mindig rengeteg tennivalóm akad. Van kertészem, de inkább én csinálom. Legutóbb is olyan muskátlit hozott, hogy pár nap alatt ki-pusztult. Sok kapálni való nincs, inkább fák, bokrok, fű. Például van öt-tíz méteres magas fenyő, de a pálinkafa a kedvencem. Apró, édes körték teremnek rajta, biztosan lesz belőle ötven liter pálinka.

Pálinkafáját ölelgeti, és fűszerkertjét kapálgatja a rocker

A Pappa Pia film és az életéről szóló színdarab mellett, Feró készül az augusztus 6-i koncertre, a Budai Ifjúsági Parkban lesz, ami most a Várkert Bazár.

– A Volt egyszer egy Ifipark koncertsorozaton 32 év után újból rocklegendákkal lépünk fel. Mindenki ott lesz, aki 1978-ban a zenekarban volt – ígéri.

Ezt hallva még furcsább, hogy a következő pillanatban traktorra pattan. Ilyenkor vajon nem szokták „leparasztozni” a rocker zenésztársak?

– Nejlonparaszt vagyok! – neveti el magát. – Nem vagyok igazi paraszt, mert nem értek a földhöz, bár sok mindent megtanultam. Egyszerűen csak irigykednek a gyönyörű fűnyíró traktoromra!

Megszelídült vadócok

Török Ádám a negyedik felesége mellett higgadt le. A Mini frontemberéről a fia, Dani nyilatkozta korábban: „Apám fiatalkori őrültségeiből van néhány féltestvérem”. Ma viszont már csak egyetlen nőért dobog a szíve. Závodi János 66 éves volt, amikor megszületett első gyermeke. A Piramis legendás gitárosát azóta kenyérre lehet kenni, még abban is benne lenne, hogy még egy gyermeke legyen.

Kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatja