Művésztársaik támogatják Szinetárékat

Szeretet cunami árasztotta el Szinetár Dóráékat, miután kiálltak a nyilvánosság elé. Elmondták, hogy két hetes babájuk Down-szindrómás.
Szeretet cunami árasztotta el Szinetár Dóráékat, miután kiálltak a nyilvánosság elé. Elmondták, hogy két hetes babájuk Down-szindrómás.

Szinte mindenki Szinetár Dóráról és Makranczi Zalánról, és a kisfiúkról, Benjaminról beszél. Megható, ahogy az emberek szeretetükről biztosítják a házaspárt, köztük sok ismert ember is. Természetesen ebben az esetben is bőven akadnak ellentétek. Vannak, akik a szűrővizsgálat, a terhesség megszakítása mellett voksolnak, mert úgy vélik, egy beteg gyerek túl nagy teher a családnak. Az ilyen véleményeket felülírja például Soma Mamagésa Facebook kiírása, hogy a többség mennyire rossz szögből látja azt, ha valaki más. Soma így ír:

Makranczi Zalán és Szinetár Dóra imádják a kis Benjamint. A Down-szindrómás gyermek ugyanolyan értékes, de a nevelése érthetősen speciális, amihez a szülők segítséget kérhetnek © Zsolnai Péter

„Lúdbőrözve olvastam végig, ahogy Dóra leírta háborítatlan szülését. Az ő helyében én is ezt tettem volna, nem kockáztattam volna a babám életét egy Down-vizsgálattal. Nem hiszek a véletlenben. Egy lelket visszaküldeni azért, mert más...?!? Mi is a baj azzal a mássággal? 10 éve járok rendszeresen az ország legnagyobb bentlakásos testi-szellemi fogyatékosok intézetébe, egy sok szempontból csodálatos, és tiszta világba érkezem, amikor hozzájuk megyek. Lelkem mélyén azt érzem, hogy ezek a "másnak", "fogyatékosnak" nevezett emberek valamiféle mágikus és sorsszerű balanszírozó képességgel rendelkeznek. Mintha azért jöttek volna, hogy nekünk segítsenek visszaállítani az egyensúlyt. Ők nem hazudnak, nem vesznek fel maszkot. Bizonyos szempontból fura, hogy őket nevezik fogyatékosnak.

Anyám 46 éves volt, amikor az ötödik gyerekét szülte. Öt hónapos várandós korában közel három órát ült a debreceni klinikán, hogy magzatvizet vegyenek tőle, hogy kiderüljön, hogy nem fogyatékos-e a gyereke. Már épp rákerült a sor, amikor az ajtóból visszafordult, és közölte: "nem kockáztatom meg, hogy elvetéljek! Ha beteg lesz a babám, akkor úgy fogom szeretni, mert a szeretetnek ehhez semmi köze."

Soma kiírásához is sokan hozzászóltak, köztük olyan édesanyák is, akiknek szintén Down-szindrómás a babájuk. Ők elmondják, hogy milyen nagy csoda egy ilyen különleges gyermek, hogy annyi őszinte szeretet kapnak, amit semmiért nem adnának oda. Olyan édesanya is írt, aki a harmadik babáját várta, miután elmúlt harminc éves. Az egyik szűrővizsgálat után az orvosa azt mondta: 30-70% az esély, hogy Down-os a baba. A férjével úgy döntöttek, nem vállalják a kockázatos magzatvíz vizsgálatot. Isten kezébe tették a sorsukat, megbeszélték, hogy vállalják, bármi is lesz. A gyermekük egészségesen született.

© Bánkúti Sándor

Balla Eszter Down-szindrómás kislánya, Emma már kilenc éves. A színésznő egy, a WMN-nek adott interjúban mesélt arról, milyen sokat jelent a hasonló cipőben járó anyukáknak, hogy ő nyíltan beszélt a lányáról. Van, aki már attól feltöltődik, hogy elmegy a színházba és megnézi őt egy darabban, mert látja, hogy van élet Down-os gyerek mellett is. Pedig nem volt könnyű „megszólalnia”, három évet várt, míg kiállt a nyilvánosság elé. Mivel sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy Down-os is élhet felnőttként teljes életet, Balla Eszter mondtaiból egy ehhez kapcsolódó részt emeltünk ki:

Balla Eszter © RTL Klub

„Erről nagyon sok helyen írnak és én kiemelném a Down Egyesületet, mert ők tényleg valóban jó iránymutatók. Vannak sikersztorik, hogy egy Downos polgármester lett, főiskolát végzett, de én magam soha nem gondoltam többet a lányomról, mint ami esetleg benne van. Ez pont olyan, mint az, hogy köztünk is vannak atomfizikusok és zseni költők, de ezek a ritkábbak, a nagy átlag középen áll. Emma bármilyen életet választ magának, én büszke leszek rá. Elég korán rájöttünk, hogy nem szabad beleesni abba a hibába, hogy azon gondolkozunk, mi lesz húsz év múlva. Honnan tudnám? Azt találjuk ki, hogy mi lesz ma, holnap, holnapután. Jövőre? Még nem tudom...”

Híres Down-os Lauren Potter

A ma már világhírű hollywoodi sztár a Glee egyik karakterét, Becky Jacksont játssza. A 27 éves fogyatékkal élő színésznőt Barack Obama 2011-ben kitüntette. „Gyerekkoromban sokat bántottak, mert más vagyok, mint a többiek. De most itt vagyok, nagyon sokan szeretnek, és remélem, segíthetek más Down-szindrómás embereknek is, hogy boldogabbak legyenek” – nyilatkozta Lauren Potter.

© AFP