Sertéseken végzett kísérlet bizonyította a fahéj jótékony hatását az emésztésre. A lenyelhető szondák tanúsága szerint a fűszer lehűti a gyomrot, és visszafogja a savtermelést.
Ma, amikor tömegek küzdenek gyomorsavtúltengéssel, reflux betegséggel, miden hírt élénk érdeklődés kísér, ami a kínzó állapot természetes enyhítéséről szól.
Az ausztrál RMIT Egyetemen az egyre divatosabb fahéj hatását vizsgálták a gyomor- és bélműködésre, és úgy találták, hogy a fűszer kifejezetten hasznos lehet, ha valakinek túl sok a sava.Bár a kutatók sertésekkel kísérleteztek, úgy vélik, a bizonyítékok elég erősek ahhoz, hogy feltételezzék: a fahéj az embereknek is használ.
Az ázsiai konyhában előszeretettel használt fűszer mérhetően csökkenti a sertések gyomorhőmérsékletét, akár 2 Celsius fokkal – állapították meg.
„Miközben a sertések emésztenek, szén-dioxid termelődik a gyomrukban. A fahéj ennek a mértékét csökkenti azzal, hogy jelenlétében a gyomorfal kevesebb gyomorsavat és pepszint választ el” – magyarázta a kutatást vezető Kourosh Kalantar-zadeh professzor.
A sertések egyébként lihegéssel hűtik magukat, és gyomrukat, ennek hatását csak tovább erősíti a fahéj.
„Nem csoda, hogy a trópusi területek konyhájában annyi fahéjat használnak, csakugyan lehűti, felfrissíti az embert” – fogalmazott a szakember.
A kísérlet adatait lenyelhető gáz szenzorok szolgáltatták, a projekt azt a célt is szolgálta, hogy bemutassa ezeket a sokoldalú kis eszközöket.
A professzor szerint a szondák forradalmasíthatják a gasztroenterológiát, akár a kellemetlen tükrözéseket is kiválthatják.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.