Mit keres Czeizel volt szeretője a spermabankban?

Czeizel Endre kisgyermekeinek édesanyja felkészült arra, hogy bírósági ügy lehet az elhunyt tudós jogtalanul felhasznált spermája miatt.
Czeizel Endre kisgyermekeinek édesanyja felkészült arra, hogy bírósági ügy lehet az elhunyt tudós jogtalanul felhasznált spermája miatt.

Egymásnak ellentmondó jogi vélemények születnek az ugyancsak szövevényes ügyben. Míg az egyik szerint felülír mindent, ha Czeizel valóban hivatalosan elvállalta a lefagyasztott spermája felhasználásával, tudtán kívül fogant gyereket, a másik álláspont szerint ez nem így van. Sőt ez a faramuci helyzet komoly galibát okozhat az így született kisfiú életében is.

– Ha a gyermek büntetőjogilag szabálytalanul fogant, akkor ki kell javítani az anyakönyvében az apa nevét „képzelt apára” – nyilatkozza a Borsnak egy neve elhallgatását kérő jogász. – Még akkor is, ha Czeizel Endre a nevére vette, és nyilvánvaló, hogy az ő spermájából fogant. Ez nem sima közokirat-hamisítási ügy, itt emberi szerv jogtalan felhasználása is felmerülhet, 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés ró­ható ki.

Dóra tehát akár nagy bajban is lehet, de az legalábbis biztos, hogy nem teljesen nyugodt. Erre abból is lehet következtetni, hogy a Bors információi szerint a napokban felvette a kapcsolatot azzal a klinikával, ahol a beültetést végezték, sőt készül meglátogatni az intézményt.

Vajon mi dolga lehet ott? Évekkel egy sikeres fogantatás után a páciensek nem szoktak oda visszajárni. Hacsak nem kell valamit tisztázni, megbeszélni.