Celeb

Milliós tételek: kiszivárogtatták a popsztárok gázsiját

F. Zs.

Létrehozva: 2018.05.31.

<p>Százezres, sőt milliós gázsik szerepelnek sztárelőadók nevei mellett azon a listán, amely a napokban bukkant fel az interneten. Az összegek láttán sokan felháborodtak.</p>

Nekik csak megszületni volt nehéz, arcátlanul pénz­éhesek – ezek a legfinomabb kommentek egy olyan Facebook-bejegyzés alatt, amely valójában egy kifényképezett árlista a hazai sztárok fellépti díjáról. Nem tudni, ki és miért töltötte fel a netre, de tény, hogy komoly indulatokat váltott ki sokakból. A Bors megkereste azokat a művészeket, akik az összesítés szerint a legtöbbet keresik, és megkérdezte tőlük, szerintük sok vagy kevés az a pénz, amit az élő koncertjeikért kapnak, illetve mit szólnak az olvasók véleményéhez. 

Drága kütyük 

A Honeybeast Tarján Zsófia énekesnő vezetésével napjaink egyik legkeresettebb koncertzenekara. Klubokat tölt meg, és szinte minden nyári fesztiválon színpadra lép. A lista szerint bulinként 2 047 000 forintért. 

– Nyilván egy kisebb ügynökség listája lehet ez. Abból gondolom, hogy az árak arányaiban jók, de közel sem pontosak, mi 1 800 000 forintért adunk koncertet – mondja a Borsnak Kovács Ákos Dadan, a zenekar mene­dzsere. – Azt kell látni, hogy két busszal és egy személyautóval vonulunk le egy-egy bulira. Magunkkal viszünk rengeteg saját kiegészítőt, LED-falat, ami koncertenként 200 000 forintba kerül, és egyéb technikai kütyüket. Csak az, hogy odaérjünk a koncert helyszínére, körülbelül 800 000 forintunkat emészti fel, és akkor még nem csendült fel egyetlen akkord sem, Zsófi egy hangot sem énekelt. Érdemes tudni, hogy minél nagyobb egy zenekar, annál nagyobb a kiállási költsége is, plusz adózni is kell a bevételből. 

Az ügyvezető szerint egy zenekar jellemzően májustól októberig keres rendes pénzt, a téli időszakban klubkoncertek vannak, ahol a zenészeknek alig marad a bevételből. 

– A téli pénz csak arra elég, hogy fenntartsuk a zenekart – magyarázza Ko­vács. – Ennek ellenére fontosak, hiszen ebben a időszakban választják ki a szervezők a nagy nyári fesztiválok fellépőit. Véleményem szerint aki több ezer ember előtt játszik, annak nem kell szégyellnie, hogy nem minimálbért keres. 

Csak a koncert maradt 

A lista másik, kiemelt gázsiját egy szólóénekes kapja, ő név nélkül nyilatkozott. 

– Magyarázhatjuk, hogy nekünk mi mennyibe kerül, hogy milliós összeg egy profi mikrofon megvásárlása, hogy egy fellépőruhaszett körülbelül öt fellépésre használható, és alkalmanként 50-100 ezer forintba kerül, sosem fogjuk meggyőzni az internet né­pét arról, hogy megdolgozunk a pénzünkért – mondja az énekes. – Sok kritikát kap a félplayback előadás, ami sokak szerint a világ legolcsóbb dolga. Aki így gondolja, annak elárulom, hogy a zenész dalokat ír, azokat az irtózatosan drága stúdióban felénekli, vagyis sok pénzt fektet egy új nótába, de aztán mindenkinek természetes, hogy ingyen hallgat zenét. Ugye így van? – kérdezi bosszankodva. – Jogdíjakat ma már alig kapunk, vagyis egy zenész egyetlen bevételi forrása az élő fellépés. A piacról élünk, annyit kérünk, amennyit fizetnek értünk. 

Kereslet-kínálat 

Majka és Curtis 2 907 000 forintba kerül a lista szerint. A rapperek évek óta az ország legtöbbet foglalkoztatott popzenészei – idén nyárra már van 13 lekötött koncertjük –, a Budapest Parkba szervezett bulijukra ötven nap alatt adtak el tízezer jegyet, röviddel a Arénában tartott telt házas fellépésük után. 

– A rajongóinknak soha nem lesz sok a gázsink – érvel Majka –, aki csak fikázni tud, az a fél fizetésemet is sokallná. Szerintük nem munka, amit csinálunk, nekik felesleges elmagyarázni, mi mennyibe kerül. Mi Curtisszel egy 18 fős stábbal, három teherautóval és két személykocsival járjuk az országot. A piacról élünk, ha ennyi pénzért megvesznek minket, ennyi az árunk. A fikázóknak azt üzenem, egyszer alkossanak maradandót, és akkor magas gá­zsit kérhetnek a megrendelőktől. Egyébként – teszi hozzá – tőlünk nyugatra egy hasonló kaliberű zenekar ennek a sokszorosát kéri el, Amerikáról nem is beszélve, de azok más piacok. Mi itt ennyit kérünk, mert ennyit érünk. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27209_resized.jpg?avcount=1713521716
origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27208_resized.jpg?avcount=1713521716
origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143570_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Nyugaton végre megfejtették, miért menekülnek a németek Magyarországra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142129_auto_resized.jpg
ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142137_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Erre senki sem számított: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27207_resized.jpg?avcount=1713521716
origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137744_auto_resized.jpg
astronet.hu

Bika hava: 1 éves szültésnapi horoszkóp a Bika jegyűeknek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142646_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Next Top Model Hungary: Bikinis fotóval jelentette be, babát vár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713521716
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142644_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra Csabi: Még egy peteérést bevárok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142944_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/P4C1P7TsBA6vVqiTzkj4mkVLoD1Vnii5BQlxV0MFhuk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NmZDdlNDM5MGUzZDQzN2FhM2I3MjM1NTE3MDkxN2I1.jpg
Vallomás

„Szteroidos kezelést kapok” – komoly problémával küzd Marics Peti

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/BXXBwj8joBF5Kps72FIDvCRWYFkq-XVRY9c7pJQm9Mc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzFiNmZlOGViZDQ5YjQ1Y2Q4MDMyMDdhNDJhYWEyYTc0.jpg
Család

Rubint Réka megrendítő vallomása: „A gyerekekkel eltöltött időt később nem lehet pótolni”