Milliókat követelnek a Music FM-től

Be nem fizetett jogdíjak miatt indított eljárást a Mahasz és a EJI a rádió ellen, de a csatorna szerint jogtalan a követelés. A per évekig tarthat.
Be nem fizetett jogdíjak miatt indított eljárást a Mahasz és a EJI a rádió ellen, de a csatorna szerint jogtalan a követelés. A per évekig tarthat.

Közös levélben tájékoztatta tagságát (zenészek, szövegírók, lemezlovasok) az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) és a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) arról, hogy peres eljárás folyik a Music FM rádióval szemben, mert a csatorna július óta nem fizette meg az előadói és kiadói jogokat. Amíg tart a per, a jogosultak nem kapnak pénzt.

A Music FM sajtóosztálya sze­rint fennállásuk óta 72 millió forintot fizettek ki jogdíjként.

– Sohasem állítottuk, hogy az előadók lemondtak a jogdíjukról, ez valótlan híresztelés – fejtegeti a Borsnak eljuttatott írásában Kiss Anikó, a rádió vezérigazgatója. – Nekünk több előadóval és kiadóval közvetlen megállapodásunk van, akiktől a jogvédő nem jogosult ismételten jogdíjat szedni. A Music FM nem tagadta meg a jogdíjfizetést. A Mahasz hátrányosan megkülönbözteti a rá­diót, ami elfogadhatatlan. A játszási listát időben leadtuk, de képtelenség lett volna a harmadik negyedévet a szeptemberi perindítás előtt, a negyediket pedig januárnál előbb feltölteni.

Kerestük azokat az előadókat, kiadókat, akiket gyakran hallani az említett rádióban, hiszen meg szerettük volna kérdezni, mi a véleményük a kialakult helyzetről. Furcsa módon azonban mindenki néma maradt. Nem akadt egyetlen közkedvelt művész sem, aki ki mert volna állni és névvel vállalni a véleményét. Bérczes Ádám, az Egység Média lemezkiadó tulajdonosa azonban hajlandó volt megszólalni az ügyben.

– Itt a kiadók, hangfelvétel-előállítók bevételeiről van szó és nem a művészekéről – nyilatkozta a Borsnak Bérczes.

– A kiadók a jogdíjbevételeikből élnek, nagyban függnek tehát attól, hogy a rádiók milyen zenét játszanak és a jogkezelők mennyi pénzt osztanak szét. Szerintem bármilyen függőségi viszony előnytelen! Ezért fordul­tam én is az internet felé, ahol nem mások döntik el, mit hallgassanak, nézzenek az emberek. Ez a per jelzi, gond van a rendszerben. Szerintem hosszú távon nem lesz szükség közvetítő szervezetekre, sem a hagyományosan megszokott médiára, csupán hiteles véleményvezérre.