Miért az R-Go zenél a kivégzett Nagy Imre megemlékezésén? Megszólalt Szikora Róbert

Könnyű műfajú zene egy kivégzett miniszterelnökre való megemlékezésén? Szikora Róbert nem ütközik meg ezen.
Könnyű műfajú zene egy kivégzett miniszterelnökre való megemlékezésén? Szikora Róbert nem ütközik meg ezen.

Az R-GO Nagy Imre, az 1958-ban kivégzett miniszterelnök újratemetésének évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen lép fel pénteken. Szikora Róbert nem fél attól, hogy a nemzeti eseményen bárki is megkérdőjelezné, hogyan került ilyen komoly esemény előadói közé egy ze­nekar az úgynevezett könnyű műfajból.

Nem egy aktuálpolitikai, hanem egy nemzeti eseményről van szó – mondja Szikora © Bánkúti Sándor

– Nem egy aktuálpolitikai, hanem egy nemzeti eseményről van szó, nem jobb- vagy baloldalról, hanem egy nemzeti ügyről – jelentette ki Szikora a Borsnak. – Ezt az eseményt tiszteli az olyan ember, mint amilyen én is vagyok, aki azt vallja, hogy az Isten után a nemzet az első. A jóisten is szereti a zenét, azért adta. A zene az, ami emlékeztet minket a régi otthonunkra: a mennyországra.

Az énekes 1989-ben a tévén keresztül nézte az újratemetést. Akkor szinte szóba sem jöhetett volna, hogy a zenéjével tisztelegjen előtte, s örül, hogy az évfordulón sztárfellépőként lehet jelen.

Nagy Imrét az 1956-os forradalom után végezték ki © AFP

– Ha jó pár évvel korábban lennénk, akkor kamarazenekar játszana itt, de 2017-ben az R-GO-t hívták. Sokat változott a világ, régen a zenélést nem tartották komoly dolognak, nem ismerték el, hogy az egy szakma. Ma már ez nem így van – mondja Szikora Róbert, aki június 16-án, az Egy Szabad Országért Fesztiválon koncertezik a budapesti Városligetben.