Méretes fémrudakkal mozgatták Süsüt

Negyven évvel ezelőtt kezdték el forgatni Süsü, a sárkány kalandjait. Különleges werkfotók kerültek elő a háttérmunkáról.
Negyven évvel ezelőtt kezdték el forgatni Süsü, a sárkány kalandjait. Különleges werkfotók kerültek elő a háttérmunkáról.

A Magyar Televízió 1976-ban kezdte el forgatni a bájos mesehős kalandjait. A történet ihletője a szerb Miroslav Nastosijevics volt. Meséjéből rádiójáték készült 1971-ben, ez tetszett meg a dramaturg Takács Verának, aki elérte, hogy tévésorozat készüljön a műből.

– Mi, színészek nem voltunk jelen a sorozat forgatásán. Elsőként a rádiójáték készült el, amely alapján aztán megcsinálták a tévéváltozatot. Ezt szinkronizáltuk aztán újra – mesélte el a Bors érdeklődésére a már a rádiójátékban is Süsü hangját szolgáltató Bodrogi Gyula. Hozzátette: a szinkronmunka nagyon élvezetes volt számukra, s egyáltalán nem számítottak arra, hogy ekkora siker lesz a meséből.

A bábosok így mozgatták Süsüt a díszlet alatt

A történetet végül Csukás István írta, a bábokat pedig a neves bábművész, Kemény Henrik készítette munkatársai segítségével. Takács Vera egy helyen úgy nyilatkozott, Süsü zömök, nagyfejű, nagy hasú alakját egy radírfigura ihlette.

A most előkerült werkfotókon jól látszik, hogy a készítőknek nem volt egyszerű dolguk, a figurák egy részét hatalmas fémrudak segítségével mozgatták, de olyan díszletet alakított ki, amelyben a kamera akár körbefordulva is követni tudta a szereplőket.

Bár Csukás 13 epizódot írt meg, végül kilencet forgattak csak le. Az utolsó 1984-ben készült.