Celeb

Mérai Kata a férfiak miatt főz

Nagy Gréti

Létrehozva: 2016.08.06.

A Barátok közt Júliája amikor éppen nem forgat, a konyhában sürög-forog. A színésznő <a href="https://www.facebook.com/KataFakanala/?fref=ts">KataFakanala</a> nevű közösségi oldalát több mint harmincezren követik, hogy ellessék egymás főzőtudományát és praktikáit.

 – A főzéssel azért kezdtem el foglalkozni, mert mindig olyan pasik voltak mellettem, akik szerették a hasukat, valóságos gasztronómiai kalandorok. De a családjaiktól is rengeteget tanulhattam, hiszen volt, aki francia felmenőkkel rendelkezett, de olyan is akadt, akiknek igazi tanyagazdaságot vezetett a családja. Emiatt sokrétű tapasztalatot szerezhettem a konyhában – mesélte a Borsnak Mérai Kata.

A színésznő ennek köszönhetően egyaránt el tud készíteni egy ínycsiklandó, ünnepi lakomát, de egy laza kerti parti menüjét is pillanatok alatt összedobja. És persze nemcsak készíti, de előszeretettel fogyasztja is a különböző éte­- leket.

– Abszolút mindenevő vagyok, sőt még egyszer a csigát is megkóstoltam. Igaz, azt megfogadtam, hogy akkor ettem először és utoljára. Annak ellenére, hogy Kata rengeteg időt tölt a konyhában, tökéletes formában van. Bár rajong a finom falatokért, az alakján ez egy cseppet sem látszik meg.

– Nagyon szeretek enni, de mindig a mértékletességet tartom szem előtt. Szerintem, ha mindig az aktuális évszak idénygyümölcsét és zöldségét esszük, akkor nagy baj nem lehet. Ráadásul olcsóbb is. Egyszerűen annyi a titka, hogy ne akarjunk mindig mást enni, mint amit a természet ad, így teljes mértékben egyensúlyban tudjuk tartani magunkat. Kata pedig még arra is nagy gondot fordít, hogy télen se fogyjanak ki a vitamindús, egészséges finomságokból.

– Amikor csak tudok, főzök be, bár nálunk inkább a fagyasztott történetek a népszerűek, ezeket a kisfiam, Bálint imádja. Ahogy érik valami, azonnal teszek el télre 4–5 kilót, így később csak előkapom a fagyasztóból, és már meg is van a zamatos, ízletes gyümölcs. Persze azért amit lehet, azt Kata is frissen vesz, tudatos vásárlóként pedig már a jól megszokott beszerzőhelyei is megvannak.

– A málnát mindig ugyanott veszem, mert tudom, hogy ott nem használnak a termesztés során vegyszert. Az eperszedés viszont minden évben családi program, azt saját magunk szórakoztatására találtuk ki. Amikor picit ráérünk, és szezonja van, akkor felpakolunk, és irány a Szedd magad akció. Egy-két óra alatt le lehet kapkodni az eperszemeket, főleg, ha többen megyünk, rá­­­­adá­­sul így még a hangulat is jó. Bár Bálint inkább leül és tömi a hasába. Neki gyakorlatilag az a szedd magad akció, hogy minél többet tudjon a pocakjába elraktározni – mesélte nevetve a KataFakanala nevű oldal írója. A Barátok közt sztárjának konyhatudománya persze nem csak a növényi alapú ételeket foglalja magában. Előszeretettel készít igazi, magyaros húsételeket is, arra azonban nagyon odafigyel, hogy milyen alapanyagokból. A sorozat Berényi Julijának a forgatás mellett nem mindig van ideje a sütés-főzésre. Ilyenkor hatalmas segítséget jelent párja, akire mindig számíthat, de az is megkönnyíti a helyzetét, hogy rutinos gasztrokalandorként rendkívül ötletes, kreatív praktikái vannak.

– A barátnőm azt szokta mondani, hogy ha én kijelentem, nincs otthon semmi, akkor is egy egész hadsereget vendégül tudok látni. Ezeket a helyzeteket úgy hívom: hűtőtúra – nagyon szeretem, és kihívásnak élem meg. Ilyenkor új receptek jönnek létre.   

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160334_auto_resized.jpg
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fejlemény: pár hónapon belül kitoloncolhatják Harry herceget Amerikából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164686_auto_resized.png
hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27486_resized.jpg?avcount=1714172712
origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165843_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 27.: a Rák egy kapcsolata váratlan fordulatot vesz, a Bak szerencsés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714172712
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714172712
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714172712
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/dbaw8KNPg_2vUdFnbOi8c9t4Aep8z7HUspDpQX2FvNI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyZTg2MGYyMDE0ZDRlZWM4ZmMyMWE4Yzc1OTU3ZTdh.webp
Hűvös

Semmi sem pótolhatja, amiről lemaradt a rácsok mögött: ma egy éve ül börtönben Galambos Lajos

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/QOq45uW6HsT_7SSJr-xBHV6kHK3VJ8ONZ3CrIWz9_XE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAzMmJmYjBhZjJhMTQxNzRiODkyZDRhNDRkNDJhNjE3.webp
Vallomás

„Az Árpád híd közepén sírtam el magam” – így tudta meg Király Viktor, hogy a testvére rákos