Celeb

Menekültként fogadta be Amerika Gombos Edinát

kbv

Létrehozva: 2017.07.04.

Gombos Edina ünnepel. Kubai menekültből zöldkártyás amerikai lett a műsorvezető és családja, akik ezek szerint nem tervezik már, hogy hazaköltöznek.

Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt, a legnagyobb titokban költözött Amerikába Gombos Edina és családja. Kubai származású férjével, Alberto Costafredával még Edina munkahelyét, a TV2-t sem értesítették a jelentős változásról, s hivatalosan nem is kellett, hiszen a mű­sorvezető éppen szülési szabadságát töltötte második gyerme­kével, Matteóval. A szülési szabadság azóta is tart, viszont most már egyre biztosabb, hogy ennek lejártával sem jön haza a TV2-höz. Edina ritkán hallatott magáról, most viszont közösségi oldalán azt tudatta: igen nagy az öröm a családban, hiszen végre megszerezték az úgynevezett zöldkártyát, amivel nem kell attól rettegniük, hogy bármikor hazatoloncolhatják őket, mint az illegális bevándorlókat.

Régen adott hírt magáról

Edina nem túl bőbeszédű a kinti életükkel kapcsolatban, közösségi oldalán mindössze néha jelentkezik, interjút pedig egyáltalán nem ad. Most azt írta, egy igen fontos és izgalmas időszak kezdődött el az életükben azáltal, hogy hivatalosan is zöldkártyás család lettek az Egyesült Államokban. A műsorvezető úgy fogalmazott, hogy ez az állandó tartózkodási engedély már majdnem egyenlő az állampolgársággal. Az édesanya egy másik örömét is megosztotta rajongóival, mégpedig azt, hogy lánya, Miranda milyen kitűnően végzett a suliban, a tanév végén az iskola kitüntetését is megkapta. A jó jegyeknek és az egyre biztosabb letelepedésnek nem csak Edináék örülhetnek, a család hamarosan Ma­gyarországra látogat az itteni nagyszülőkhöz.

Az utolsó pillanatban utaztak

Edina és családja két évvel ezelőtt egy furcsa vitás helyzetet kihasználva utazott Amerikába. Kuba és az USA ellenséges viszonya miatt 1966 óta politikai menekültnek számított mindenki, aki Kubából az Egyesült Államokba akart menni. A műsorvezető férje, Alberto kubai állampolgár, házasságkötésük révén pedig Edina is, így mindketten jogosultak voltak a menekültstátuszra. 2014 végén jelentette be az USA, hogy megszüntetik a kubai bevándorlók előjogait és kedvezményeit, Edináék ebben az időszakban döntötték el, hogy kihasználják az utolsó lehetőséget és az USA-ba költöznek.

Egyre biztosabb egzisztencia

Edina, Miranda, Matteo és Alberto egyébként Florida államban él, Miamitól félórányi autóútra egy – ot­tani mértékkel – kisebb településen, Fort Lauderdale-en. A korábban légi­utas-kísérő, kubai származású családapa itthon informatikus volt, Amerikában pedig azonnal tanulni kezdett, hogy magasabb képesítést szerezzen. Munka mellett járt iskolába, végül mint supervisor huszonnégy ember munkáját irányította. Edina főállású édesanya, de persze neki is vannak tervei. Többéves tévés és rádiós szakmai múlttal Floridában élő magyarokkal, magyarokról szeretne forgatni. Hivatalosan politikai menekültként érkeztek az országba. Miranda soknemzetiségű suliba jár, a második évet végezte kiváló eredménnyel.

Itthon felszámoltak mindent

A házaspár nemcsak a munkát és a családot, hanem a biztos megélhetést is maga mögött hagyta, amikor az országváltás mellett döntött. Edinának Diósligeten volt egy hitellel terhelt ingatlana, amit a hírek szerint körülbelül nyolcvanmillió forintért eladtak, kifizették a harmincmilliós adósságot, és a maradékból gazdálkodtak az első időkben Floridában. Mára vettek egy ingatlant a sajátjukon kívül, hogy ennek kiadásából is legyen fix bevételük. Gombos Edina persze nem szeretne végleg felhagyni a tévézéssel, komoly tervei vannak a tengerentúli magyarokkal.

Majdnem állampolgárok

Edináék eddig vízummal éltek az Egyesült Államokban, ami azonban bizonyos időközönként lejár, ha pedig már nem érvényes, egy életre is kiutasíthatják az engedély nélkül tartózkodókat az országból.

A zöldkártya tulajdonképpen egy állandó tartózkodási engedély, aminek birtokosa ugyan nem szavazhat és fegyverviselési engedélyt sem szerezhet, de egyéb ügyekben már majdhogynem állampolgárnak számít.

Megszerezhető zöldkártya-lottóval, az évente egyszer sorsoltaknak ki kell fizetniük a jelentkezési díjat és igazolni, hogy van elég pénzük az ott tartózkodásra.

A külföldi állampolgárok munkáltatója is igényelhet munkavállalójának zöldkártyát. Ha valaki meg is szerezte a zöldkártyát, öt évet kell még várnia arra, hogy állampolgár lehessen, s ekkor is jelentkezni kell. A folyamat részeként Edináéknak majd nyelvvizsgát és egy alapfokú történelem és politikai vizsgát is kell majd tenniük.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166160_auto_resized.jpg
origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163668_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: Gyöngyi Csabival marad

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166619_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Megint tüntet Magyar Péter, bezzegromániázik és bohócozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163279_auto_resized.jpg
ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165116_auto_resized.jpg
vg.hu

Csányi Sándor bejelentette: története legnagyobb bevásárlására készül az OTP – ugrik az árfolyam

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27486_resized.jpg?avcount=1714181109
origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714181109
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714181109
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714181109
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/OMjVoQ5AYa47D9M4ML_ZgDdLXapjS88owFHU3_wx4hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE4MTY0ZTk5MGQ4ZTQ2YjlhZWQ1YTI4MWYwMWU0OWIz.webp
Magánélet

Suzy besokallt: „Nem könnyű évek óta ebben a mókuskerékben lenni”

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/dbaw8KNPg_2vUdFnbOi8c9t4Aep8z7HUspDpQX2FvNI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyZTg2MGYyMDE0ZDRlZWM4ZmMyMWE4Yzc1OTU3ZTdh.webp
Hűvös

Semmi sem pótolhatja, amiről lemaradt a rácsok mögött: ma egy éve ül börtönben Galambos Lajos