Megvadulnak a drukkerek a Gyöngyhajú lánytól

Az egykori ifjúsági válogatott gátfutó, a remek énekes, zenész Kóbor János ezer szállal kötődik a sporthoz.
Az egykori ifjúsági válogatott gátfutó, a remek énekes, zenész Kóbor János ezer szállal kötődik a sporthoz.

Kevesen tudják, de Kóbor Mecky atlétaként, gátfutóként csaknem kijutott az 1964-es tokiói olimpiára, mostanság meg arra büszke, hogy az egyik jeles Omega-szerzemény, az 1969-es Gyöngyhajú lány futballban, kosár- és kézilabdában is siker.

– Éppen Moszkvában jártunk az Omega Oratóriummal, a szállóban tévén néztük az orosz kosárlabda-kupadöntőt - mesélte Mecky. – Az egyik csapat időt kért, s eközben hallottam a Gyöngyhajút. Kérdeztem a társaimat, ki mentette le jelzőhangként a mobiltelefonjára, de rájöttem, a kosárcsarnokból jön a hang.

Ugyanez az élménye a Vasas–Fradi NB I-es futballmeccsel is kapcsolatos, a vendégszurkolók “zümmögő kórusa” e kompozíciót adta elő. Bolgár focimeccs tévéközvetítése során is hallhatta, a PFC Levszki Szófia szurkolói e dallamra kezdtek hullámzásba a lelátón, és németországi kézilabda BL-derbi közvetítésekor is élvezhettük a slágert. Mi több, Angela Merkel budapesti vizitjekor csaknem összefutottak a kancellárral, ugyanis a fiatal Merkel lipcsei egyetemista korában Omega-rajongónak számított, és szó volt arról, hogy elbeszélgetnek a közös múltról.

Felvetésünkre, vajon a Gyöngyhajú lány ugyanolyan klubhimnusz lesz-e mint az FC Liverpool esetében a Gerry and the Pacemakers dala, a You’ll Never Walk Alone, János nemleges választ adott, majd hozzátette: a dalt viszont majdnem olyan sokan feldolgozták mint a Beatles Yesterday című kompozícióját.